PRZYSTAWKA
Kozi przysmak w porzeczkowym musie
Składniki:
- ser kozi
- bułka tarta
- 1 jajko
- olej słonecznikowy
- mix sałat
- sos winegret
- mus porzeczkowy
- karmelizowany ocet balsamiczny
Sposób przygotowania:
Ser kozi kroimy w centymetrowe plastry, panierujemy w jajku w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Następnie odsączamy nadmiar tłuszczu. Podajemy z sałatą z pomidorkami koktajlowymi polaną sosem winegret. Całość polewamy karmelizowanym octem balsamicznym wymieszanym z musem porzeczkowym.
DANIE GLÓWNESola prababci Marii z sałatką szefa
Składniki:
- 2 - 3 filety soli (zależy do ich wielkości)
- mąka
- masło
- śmietana 22%
- białe wino wytrawne
- ser parmezan
- bułka tarta
- cytrynowy pieprz
- sól
Sałata
Składniki:
- liście młodego szpinaku
- oliwa z oliwek
- karmelizowany ocet balsamiczny
- ogórek zielony
- suszone pomidory
- orzeszki pinii
- ser parmezan
- świeża mięta
Sposób przygotowania:
Rybę nacieramy solą i pieprzem cytrynowym następnie obtaczamy w mące. Następnie delikatnie podsmażamy na maśle pod koniec podlewając białym winem. Podsmażone filety układamy równo w brytfance i grubo posypujemy tartym parmezanem. Całość polewamy cienką warstwą śmietany zmieszanej z mąką, i posypujemy bułką tartą. Na wierzch bułki tartej układamy kawałki masła, które pomogą zarumienić bułkę. Tak przygotowaną rybę pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 220°C (do widocznego zarumienienia wierzchu).
Sałata
Sposób przygotowania:
Szpinak z obranym, pokrojonym w grube kawałki, zielonym ogórkiem mieszamy z oliwą i octem balsamicznym. Następnie dodajemy przecięte na pół suszone pomidory i miętę, posypujemy parmezanem i prażonymi orzeszkami pinii.
DESER
Waniliowy frykas z ognistym wykończeniem
Składniki:
- 12 jaj
- 11 łyżek cukru
- 1 l śmietany 36%
- laska wanilii
Sposób przygotowania:
Wlewamy śmietanę do garnka, do środka wrzucamy laskę wanilii i całość zagotowujemy. W tym czasie ucieramy 12 żółtek z cukrem. Po zagotowaniu śmietanę ostrożnie wlewamy do utartych żółtek, cały czas mieszając i uważając, aby deser nam się nie zwarzył. Gotowy krem gotujemy w kąpieli wodnej (wstawiamy metalową miskę z kremem nad garnek z gorącą wodą) delikatnie mieszając i pilnując, aby się nie zważył dopóki nie zgęstnieje. Następnie przelewamy do przygotowanych miseczek i wstawiamy na 2/3h do lodówki. Bezpośrednio przed podaniem posypujemy warstwą cukru i karmelizujemy palnikiem, do powstania tafli karmelu.
Więcej przepisów znajdziecie na kulinarni.pl >