Przepisy BARTŁOMIEJA GRZELAKA, sezon 5, Zielona Góra

Pustynne co nieco
Pustynne co nieco

PRZYSTAWKA:

Pustynne, co nieco

Pustynne co nieco
Pustynne co nieco

Składniki:

  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • sól
  • szczypta chili w proszku
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 kalafior
  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • kilka ziemniaków
  • kilka pieczarek
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mąkę z ciecierzycy przesiewamy z solą i odrobiną chili przez sito. Dodajemy wodę, tak, aby uzyskać ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego. Odstawiamy na około pół godziny. Następnie dodajemy kolendrę i odrobinę proszku do pieczenia. Do tak przygotowanej masy wrzucamy pokrojone warzywa: kalafiora, brokuł, cebulę, ugotowane ziemniaki, pieczarki, bakłażana i cukinię. Warzywa po wyjęciu z ciasta smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Po usmażeniu warzywa odsączamy na papierowych ręcznikach. Podajemy gorące z sosami.

Dip mango chutney

Składniki:

  • 4 duże twarde mango obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 drobno posiekana papryczka chili
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu
  • 1/2 łyżeczki nasion gorczycy
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka jabłkowego octu winnego
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Podgrzewamy olej i podsmażamy na nim czosnek, chili i imbir. Dodajemy wszystkie przyprawy z wyjątkiem kurkumy i całość smażymy około minuty. Dodajemy pozostałe składniki wraz z kurkumą i doprowadzamy sos do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy około godziny, aż sos będzie gęsty. Jeżeli kawałki mango nie rozgotują się do końca, możemy je zmiksować. Dip najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby składniki się „przegryzły”.

Dip miętowy

Składniki:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • garść posiekanej świeżej mięty
  • garść posiekanej świeżej kolendry
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki miksujemy, a następnie mieszamy z jogurtem. Przed podaniem schładzamy.

Raita

Składniki:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 ogórka
  • 3 łyżki posiekanej świeżej mięty i kolendry
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 drobno posiekana cebula

Sposób przygotowania:

Ogórek obieramy i usuwamy pestki. Wszystkie składniki bardzo drobno siekamy. Całość mieszamy z jogurtem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem schładzamy.

DANIE GŁÓWNE:

Słoneczny Radżastan

Składniki:

Słoneczny Radżastan
Słoneczny Radżastan
  • 1 czubata łyżeczka kminu
  • 1 czubata łyżeczka czarnej gorczycy
  • 1 czubata łyżeczka kardamonu
  • 1 kawałek kory cynamonu
  • 1 czubata łyżeczka curry
  • 1 czubata łyżeczka kurkumy
  • szczypta chili w proszku
  • 1 cebula
  • 4 cm kawałek świeżego imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki
  • 1 puszka mleka koksowego
  • pierś z kurczaka/ filet dowolnej ryby np. czarniaka
  • opakowanie orzechów nerkowca
  • 200 g ryżu basmati
  • olej do smażenia
  • pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju. Na rozgrzany olej wrzucamy przyprawy: kmin, czarną gorczycę, kardamon, cynamon, kurkumę chili i curry w proszku. Należy uważać, żeby przyprawy się nie przypaliły, w przeciwnym przypadku danie będzie miało gorzki posmak. Kiedy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć dorzucamy zmiksowaną wcześniej cebulę z imbirem i czosnkiem. Całość mieszamy, nadal pilnując, aby danie się nie przypaliło. Następnie dodajemy pomidory w puszce i dalej gotujemy. Po chwili wlewamy mleko kokosowe i przyprawiamy solą do smaku. Po zagotowaniu dodajemy pocięte w kawałki mięso kurczaka lub ryby oraz orzechy nerkowca. Całość gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Jeżeli danie jest zbyt gęste, dolewamy odrobinę wody. Gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ryżem i sosami z przystawki.

DESER:

Słodko-gorzka

Słodko-gorzka
Słodko-gorzka

Składniki:

  • 4 figi
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • opakowanie serka mascarpone
  • syrop klonowy do dekoracji

Sposób przygotowania:

Figę przekrajamy na pół i wewnętrzną stronę obtaczamy w brązowym cukrze. Kładziemy na rozgrzaną patelnię cukrem do dołu i czekamy aż zacznie się karmelizować. Następnie zdejmujemy z ognia i przekładamy na talerz. Podajemy gorącą z łyżką serka mascarpone. Całość polewamy syropem klonowym.

podziel się:

Pozostałe wiadomości