Przepisy ANNY WOJCZUK, 4. edycja, Warszawa

Mega Vega Ravioli
Mega Vega Ravioli

PRZYSTAWKA:

Mega Vega Ravioli

Ciasto

Składniki:

  • 12 czubatych łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • żółtko
  • sól
  • masło

Sposób przygotowania:

Obydwa gatunki mąki mieszamy ze sobą, oddzielamy niewielką część i zaparzamy z 1/2 szklanki wrzątku, po przestygnięciu ponownie mieszamy. Do pozostałej mąki wbijamy żółtko, dodajemy łyżeczkę masła, zaparzoną mąkę i wyrabiamy ciasto.

Farsz

Składniki:

  • 2 dojrzałe avocado
  • 2 jaja
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • kilka łyżek oliwy
  • kilkanaście kaparów
  • ser pleśniowy
  • posiekana natka pietruszki
  • melisa
  • kolendra
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Avocado obieramy, usuwamy pestkę i ścieramy na gładka masę, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy 3 łyżki oliwy. Kapary i jajka drobno siekamy. Ser pleśniowy drobno kroimy. Wszystkie składniki łączymy z resztą farszu, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i zmiażdżony czosnek, doprawiamy szczyptą cukru, solą i pieprzem. Rozwałkowujemy ciasto na cienkie placki i wykrajamy krążki. Na wyciętym krążku kładziemy łyżeczkę nadzienia, przykrywamy drugim krążkiem i zlepiamy w koło. Pierożki gotujemy w osolonej przez 3 minuty do wpłynięcia. Podajemy udekorowane pestkami granatu i kiełkami lucerny.

Sos

Składniki:

  • jogurt grecki
  • curry
  • ostra papryczka
  • pestki granatu
  • kiełki lucerny
  • sól

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

DANIE GŁÓWNE:

Kubańskie cygaro

Kubańskie cygaro.
Kubańskie cygaro.

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego z indyka i kurczaka
  • pestki słonecznika
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • pieczarki
  • cebula
  • kolendra
  • czosnek
  • jajko
  • bułka tarta
  • przyprawa meksykańska do kurczaka
  • curry
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka

Sposób przygotowania:

Paprykę drobno kroimy, pieczarki ścieramy na tarce, siekamy cebulę i czosnek. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy paprykę do momentu aż zmięknie. Odstawiamy do garnka, aby ostygła. Kolejno podsmażamy cebulę, czosnek, na końcu pieczarki, które smażymy do całkowitego odparowania wody. Odstawiamy do garnka i czekamy aż wszystko ostygnie. Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika na złoty kolor. Kolendrę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy mielone mięso, pozostałe przyprawy, bułkę tartą i jajko. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy podłużne kotleciki, które zawijamy w folię aluminiową posmarowaną oliwą. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30 minut. Ziemniaki dokładni umyte, nie obierane gotujemy w parowarze przez około 30/40 minut. Mięso podajemy z ziemniakami z masłem czosnkowym, sałatką i dwoma sosami.

Sałatka

Składniki:

  • roszponka
  • rukola
  • zielona papryka
  • żółta papryka
  • czerwona papryka
  • pomidorki cherry
  • zielone oliwki
  • owoce kaparów

Sos do sałatki

Składniki:

  • oliwa
  • ocet balsamiczny
  • musztarda dijon
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
  • szczypior
  • świeży koperek
  • świeża mięta
  • czosnek
  • miód
  • sól
  • mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki drobno siekamy, czosnek wyciskamy przez praskę. Całość dokładnie mieszamy.

Sos pomidorowy do mięsa

Składniki:

  • pulpa pomidorowa
  • 1 cebula
  • 1/3 papryki żółtej, czerwonej i zielonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
  • czerwona papryka
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

Cebulę, czosnek i paprykę drobno siekamy i podsmażamy aż do zeszklenia się. Następnie

dodajemy pomidory w puszce, pulpę pomidorową i przyprawy. Całość miksujemy na jednolitą masę.

Sos tzatziki do mięsa

Składniki:

  • 1 ogórek zielony
  • 1 serek wiejski
  • 1 jogurt naturalny gęsty
  • 2/3 ząbki czosnku
  • cebulka dymka
  • koperek
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ogórka obieramy, bardzo drobno siekamy lub ścieramy na tarce. Odstawiamy na sitku, aby usunąć jak największą ilość wody. Koperek, cebulę dymkę i szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodajemy sól, pieprz i zmiażdżony czosnek. Odstawiamy na 20/30 min do lodówki.

Masło ziołowe

Składniki:

  • masło
  • szczypiorek
  • koperek
  • natka pietruszki
  • czosnek
  • sol, pieprz

Sposób przygotowania:

Szczypiorek, koperek, natkę pietruszki drobno siekamy, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki łączymy z masłem, dokładnie mieszając. Doprawiamy sól i pieprz do smaku.

DESER

Czekolada w wiosennej krainie

Czekolada w wiosennej krainie
Czekolada w wiosennej krainie

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 250 g masła o temperaturze pokojowej
  • 6 płaskich łyżek kakao
  • 4 czubate łyżki mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • garść imbiru w cukrze
  • szczypta soli
  • garść suszonych wiśni i żurawiny
  • orzechy włoskie
  • migdały
  • skórka pomarańczy

Sposób przygotowania:

Do robota kuchennego wrzucamy kolejno: połamaną czekoladę, cukier trzcinowy, pokrojone na kawałki masło, kakao, mąkę i czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia Następnie wbijamy 4 jajka, dodajemy garść imbiru w cukrze oraz orzechy. Całość miksujemy. Papier do pieczenia moczymy wodą, zgniatamy a następnie rozkładamy na blasze. Na rozłożony papier wykładamy masę czekoladową. Posypujemy suszonymi owocami i startą skórką z pomarańczy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut w temperaturze 200/220°C. Po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu kroimy w kwadraty. Ciastko podajemy na talerzu z trzema sosami udekorowane świeżą truskawką.

Sos truskawkowy

Składniki:

  • mrożone truskawki
  • cukier
  • cytryna

Sposób przygotowania:

Truskawki miksujemy z cukrem i odrobiną soku z cytryny.Sos mango

Składniki:

  • mango
  • miód
  • cytryna

Sposób przygotowania:

Obieramy mango ze skórki, drobno siekamy, miksujemy z odrobiną miodu i soku z cytryny.Sos kiwi

Składniki:

  • 2 kiwi
  • sok z cytryny
  • syrop cukrowy

Sposób przygotowania:

Kiwi obieramy ze skórki i drobno siekamy. Dodajemy odrobinę syropu cukrowego i soku z cytryny. Całość miksujemy.

podziel się:

Pozostałe wiadomości