PRZYSTAWKA:
Mega Vega Ravioli
Ciasto
Składniki:
- 12 czubatych łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
- 6 łyżek mąki pszennej
- żółtko
- sól
- masło
Sposób przygotowania:
Obydwa gatunki mąki mieszamy ze sobą, oddzielamy niewielką część i zaparzamy z 1/2 szklanki wrzątku, po przestygnięciu ponownie mieszamy. Do pozostałej mąki wbijamy żółtko, dodajemy łyżeczkę masła, zaparzoną mąkę i wyrabiamy ciasto.
Farsz
Składniki:
- 2 dojrzałe avocado
- 2 jaja
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- kilka łyżek oliwy
- kilkanaście kaparów
- ser pleśniowy
- posiekana natka pietruszki
- melisa
- kolendra
- tymianek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Avocado obieramy, usuwamy pestkę i ścieramy na gładka masę, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy 3 łyżki oliwy. Kapary i jajka drobno siekamy. Ser pleśniowy drobno kroimy. Wszystkie składniki łączymy z resztą farszu, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i zmiażdżony czosnek, doprawiamy szczyptą cukru, solą i pieprzem. Rozwałkowujemy ciasto na cienkie placki i wykrajamy krążki. Na wyciętym krążku kładziemy łyżeczkę nadzienia, przykrywamy drugim krążkiem i zlepiamy w koło. Pierożki gotujemy w osolonej przez 3 minuty do wpłynięcia. Podajemy udekorowane pestkami granatu i kiełkami lucerny.
Sos
Składniki:
- jogurt grecki
- curry
- ostra papryczka
- pestki granatu
- kiełki lucerny
- sól
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
DANIE GŁÓWNE:
Kubańskie cygaro
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego z indyka i kurczaka
- pestki słonecznika
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- pieczarki
- cebula
- kolendra
- czosnek
- jajko
- bułka tarta
- przyprawa meksykańska do kurczaka
- curry
- sól
- pieprz
- ostra papryka
Sposób przygotowania:
Paprykę drobno kroimy, pieczarki ścieramy na tarce, siekamy cebulę i czosnek. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy paprykę do momentu aż zmięknie. Odstawiamy do garnka, aby ostygła. Kolejno podsmażamy cebulę, czosnek, na końcu pieczarki, które smażymy do całkowitego odparowania wody. Odstawiamy do garnka i czekamy aż wszystko ostygnie. Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika na złoty kolor. Kolendrę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy mielone mięso, pozostałe przyprawy, bułkę tartą i jajko. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy podłużne kotleciki, które zawijamy w folię aluminiową posmarowaną oliwą. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30 minut. Ziemniaki dokładni umyte, nie obierane gotujemy w parowarze przez około 30/40 minut. Mięso podajemy z ziemniakami z masłem czosnkowym, sałatką i dwoma sosami.
Sałatka
Składniki:
- roszponka
- rukola
- zielona papryka
- żółta papryka
- czerwona papryka
- pomidorki cherry
- zielone oliwki
- owoce kaparów
Sos do sałatki
Składniki:
- oliwa
- ocet balsamiczny
- musztarda dijon
- sok z cytryny
- natka pietruszki
- szczypior
- świeży koperek
- świeża mięta
- czosnek
- miód
- sól
- mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki drobno siekamy, czosnek wyciskamy przez praskę. Całość dokładnie mieszamy.
Sos pomidorowy do mięsa
Składniki:
- pulpa pomidorowa
- 1 cebula
- 1/3 papryki żółtej, czerwonej i zielonej
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- oliwa
- sól
- pieprz
- suszone oregano
- suszona bazylia
- czerwona papryka
- zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
Cebulę, czosnek i paprykę drobno siekamy i podsmażamy aż do zeszklenia się. Następnie
dodajemy pomidory w puszce, pulpę pomidorową i przyprawy. Całość miksujemy na jednolitą masę.
Sos tzatziki do mięsa
Składniki:
- 1 ogórek zielony
- 1 serek wiejski
- 1 jogurt naturalny gęsty
- 2/3 ząbki czosnku
- cebulka dymka
- koperek
- szczypiorek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ogórka obieramy, bardzo drobno siekamy lub ścieramy na tarce. Odstawiamy na sitku, aby usunąć jak największą ilość wody. Koperek, cebulę dymkę i szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodajemy sól, pieprz i zmiażdżony czosnek. Odstawiamy na 20/30 min do lodówki.
Masło ziołowe
Składniki:
- masło
- szczypiorek
- koperek
- natka pietruszki
- czosnek
- sol, pieprz
Sposób przygotowania:
Szczypiorek, koperek, natkę pietruszki drobno siekamy, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki łączymy z masłem, dokładnie mieszając. Doprawiamy sól i pieprz do smaku.
DESER
Czekolada w wiosennej krainie
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g cukru trzcinowego
- 250 g masła o temperaturze pokojowej
- 6 płaskich łyżek kakao
- 4 czubate łyżki mąki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- garść imbiru w cukrze
- szczypta soli
- garść suszonych wiśni i żurawiny
- orzechy włoskie
- migdały
- skórka pomarańczy
Sposób przygotowania:
Do robota kuchennego wrzucamy kolejno: połamaną czekoladę, cukier trzcinowy, pokrojone na kawałki masło, kakao, mąkę i czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia Następnie wbijamy 4 jajka, dodajemy garść imbiru w cukrze oraz orzechy. Całość miksujemy. Papier do pieczenia moczymy wodą, zgniatamy a następnie rozkładamy na blasze. Na rozłożony papier wykładamy masę czekoladową. Posypujemy suszonymi owocami i startą skórką z pomarańczy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut w temperaturze 200/220°C. Po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu kroimy w kwadraty. Ciastko podajemy na talerzu z trzema sosami udekorowane świeżą truskawką.
Sos truskawkowy
Składniki:
- mrożone truskawki
- cukier
- cytryna
Sposób przygotowania:
Truskawki miksujemy z cukrem i odrobiną soku z cytryny.Sos mango
Składniki:
- mango
- miód
- cytryna
Sposób przygotowania:
Obieramy mango ze skórki, drobno siekamy, miksujemy z odrobiną miodu i soku z cytryny.Sos kiwi
Składniki:
- 2 kiwi
- sok z cytryny
- syrop cukrowy
Sposób przygotowania:
Kiwi obieramy ze skórki i drobno siekamy. Dodajemy odrobinę syropu cukrowego i soku z cytryny. Całość miksujemy.