Przepisy ANNY WENDZIKOWSKIEJ, 4 sezon, Warszawa

Zielono mi
Zielono mi

PRZYSTAWKA:

Zielono mi

Składniki:

  • opakowanie świeżego szpinaku
  • opakowanie rukoli
  • ser pleśniowy
  • świeże truskawki
  • łuskane orzechy włoskie
  • gruszka
  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • 4 łyżki konfitury malinowej
  • 3 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Sałaty wykładamy do miski. Dodajemy pokruszony ser pleśniowy, pokrojone truskawki. Gruszkę obieramy, kroimy na pół i podsmażamy na patelni. Pod sam koniec smażenia do wgłębienia wykładamy ser pleśniowy. Tak przygotowaną gruszkę zapiekamy piekarniku w temperaturze 180°C przez 10 min w aż ser się roztopi. W miseczce mieszamy ocet balsamiczny z konfiturą malinową, cienką strużką wlewamy oliwę, cały czas mieszając. Sałatę polewamy dressingiem, podajemy z gorącą gruszką.

DANIE GŁÓWNE:

American dream

American dream
American dream

Składniki:

  • 500 g filetu świeżego łososia
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 jajko
  • bazylia
  • rukola
  • żurawina
  • kozi ser
  • bataty

Sposób przygotowania:

Rybę bardzo drobno siekamy, jak na tatara. Następnie dodajemy bułkę tartą, drobno posiekaną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną świeżą bazylię oraz jajko i mieszamy jak na kotlety mielone. Gdyby masa była zbyt luźna, dodajemy troszkę więcej bułki tartej. Gotową masę wkładamy na kilka godzin do lodówki. Następnie formujemy krążki i smażymy na patelni. Bułki podgrzewamy w piekarniku. Na patelni podsmażamy krążki koziego sera. Bataty kroimy w plastry, mieszamy z oliwą i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 40 minut. Na połówce bułki układamy krążki łososia, następnie koziego sera i dekorujemy żurawiną, drugą połówkę bułki dekorujemy żurawiną. Podajemy z pieczonymi batatami oraz majonezowo- musztardowym sosem.

Sos

Składniki:

  • musztarda
  • musztarda francuska
  • miód
  • majonez

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki mieszamy w takich samych proporcjach

DESER:

Białe szaleństwo

Białe szaleństwo
Białe szaleństwo

Składniki :

  • 250 ml śmietany 30%
  • 250 ml tłustego mleka
  • 4 łyzki żelatyny
  • 50 g cukru
  • cukier puder
  • laska wanilii
  • świeże lub mrożone truskawki
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania :

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Na bardzo małym ogniu ubijamy śmietanę z wanilią oraz cukrem czekajac aż się całkowicie rozpuści, uważając jednak aby masa zbytnio nie zgętsniała (możemy użyć cukru pudru). Następnie zdejmujemy krem z ognia, dodajemy żelatynę dokładnie mieszając i wykładamy do foremek. Gotowy deser chłodzimy w lodówce kilka godzin. Truskawki miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na mus. Deser podajemy schłodzony z warstwą truskawkowego musu.

Więcej przepisów znajdziecie na kulinarni.pl >

podziel się:

Pozostałe wiadomości