PRZYSTAWKA:
Zielono mi
Składniki:
- opakowanie świeżego szpinaku
- opakowanie rukoli
- ser pleśniowy
- świeże truskawki
- łuskane orzechy włoskie
- gruszka
- 6 łyżek octu balsamicznego
- 4 łyżki konfitury malinowej
- 3 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
Sałaty wykładamy do miski. Dodajemy pokruszony ser pleśniowy, pokrojone truskawki. Gruszkę obieramy, kroimy na pół i podsmażamy na patelni. Pod sam koniec smażenia do wgłębienia wykładamy ser pleśniowy. Tak przygotowaną gruszkę zapiekamy piekarniku w temperaturze 180°C przez 10 min w aż ser się roztopi. W miseczce mieszamy ocet balsamiczny z konfiturą malinową, cienką strużką wlewamy oliwę, cały czas mieszając. Sałatę polewamy dressingiem, podajemy z gorącą gruszką.
DANIE GŁÓWNE:
American dream
Składniki:
- 500 g filetu świeżego łososia
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 jajko
- bazylia
- rukola
- żurawina
- kozi ser
- bataty
Sposób przygotowania:
Rybę bardzo drobno siekamy, jak na tatara. Następnie dodajemy bułkę tartą, drobno posiekaną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną świeżą bazylię oraz jajko i mieszamy jak na kotlety mielone. Gdyby masa była zbyt luźna, dodajemy troszkę więcej bułki tartej. Gotową masę wkładamy na kilka godzin do lodówki. Następnie formujemy krążki i smażymy na patelni. Bułki podgrzewamy w piekarniku. Na patelni podsmażamy krążki koziego sera. Bataty kroimy w plastry, mieszamy z oliwą i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 40 minut. Na połówce bułki układamy krążki łososia, następnie koziego sera i dekorujemy żurawiną, drugą połówkę bułki dekorujemy żurawiną. Podajemy z pieczonymi batatami oraz majonezowo- musztardowym sosem.
Sos
Składniki:
- musztarda
- musztarda francuska
- miód
- majonez
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mieszamy w takich samych proporcjach
DESER:
Białe szaleństwo
Składniki :
- 250 ml śmietany 30%
- 250 ml tłustego mleka
- 4 łyzki żelatyny
- 50 g cukru
- cukier puder
- laska wanilii
- świeże lub mrożone truskawki
- sok z cytryny
Sposób przygotowania :
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Na bardzo małym ogniu ubijamy śmietanę z wanilią oraz cukrem czekajac aż się całkowicie rozpuści, uważając jednak aby masa zbytnio nie zgętsniała (możemy użyć cukru pudru). Następnie zdejmujemy krem z ognia, dodajemy żelatynę dokładnie mieszając i wykładamy do foremek. Gotowy deser chłodzimy w lodówce kilka godzin. Truskawki miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na mus. Deser podajemy schłodzony z warstwą truskawkowego musu.
Więcej przepisów znajdziecie na kulinarni.pl >