Przepisy ANNY STOITSI 3 edycja, Wrocław

Grillowany ser halloumi
Grillowany ser halloumi

PRZYSTAWKA:Grillowany ser halloumi podany z figami i orzechamiSkładniki:• garść liści młodego szpinaku• 250 g sera halloumi• świeża figa do dekoracji• kilka pomidorków koktajlowych• garść orzechów pinii• kilka oliwek kalamata bez pestek• 50 ml oliwy• 1 łyżka czerwonego octu winnego• oregano Sposób przygotowania:Przygotowujemy sos: miksujemy oliwki z oliwą, czerwonym octem winnym i oregano. Pozostałe składniki oprócz sera układamy na talerzu, polewamy sosem i odstawiamy. Tuż przed podaniem ser halloumi grillujemy przez około minutę z każdej strony. Ser wyjmujemy, gdy tylko się zarumieni. Podajemy na liściach świeżego szpinaku, z pomidorkami koktajlowymi i plastrami figi posypany orzechami pinii. Całość polewamy sosem.DANIE GŁÓWNE:Bifteki faszerowane serem feta

Składniki:• 1/2 kg wołowiny• 2 kromki moczonego w wodzie i odciśniętego chleba• 1 duże jajko• duża cebula • 1 łyżeczka oregano• 2 łyżeczki tymianku• 1 łyżka drobno posiekanej świeżej mięty• posiekana natka pietruszki• sól• pieprz• oliwa• odrobina ouzo• kostka prawdziwej fety (ok. 200 g) pokrojona w paski szerokości 2-3 cm• czosnek• rozmaryn• 4 duże ziemniaki• łyżka stołowa ouzoSposób przygotowania:Wołowinę mielimy, mieszamy z chlebem, jajkiem, startą cebulą, ziołami i natką pietruszki. Dodajemy oliwę i wlewamy ouzo. Całość wkładamy do lodówki na minimum pół godziny. Następnie formujemy podłużne kotlety. Wewnątrz każdego kotleta umieszczamy pasek fety. Kotlety obsmażymy na mocno rozgrzanej oliwie i wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180ºC przez 15 minut. Ziemniaki kroimy w ćwiartki, posypujemy czosnkiem i rozmarynem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180ºC przez około 40 minut. Kolety podajemy z pieczonymi ziemniakami i tzatzykami.DESER: Karydopita

Brifteki z serem feta
Brifteki z serem feta

Składniki:• kostka masła• 5 dużych jajek• 2 łyżki brandy• sok i skórka z 1 pomarańczy• 90 g cukru pudru• szczypta mielonego cynamonu• szczypta goździków• 20 g przesianej mąki pszennej• 2 łyżeczki proszku do pieczenia• 40 g pokruszonej bułki• 180 g orzechów włoskich w kawałkach• 125 g cukru• 150 ml wody• 3 goździki• laska cynamonu• sok i skórka z 1 cytryny• opakowanie jogurtu greckiegoSposób przygotowania:Żółtka, brandy i sok z pomarańczy ucieramy na gładką masę. W osobnym pojemniku przygotowujemy kruszonkę: miksujemy cukier, przyprawy, mąkę z proszkiem do pieczenia, pokruszoną bułką i 150g orzechów. Całość łączymy z wcześniej przygotowaną masą. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy do masy delikatnie mieszając. Gotową masę przelewamy do tortownicy wysmarowanej wcześniej masłem. Całość pieczemy w temperaturze 180ºC przez ok. 40 minut. Przygotowujemy syrop do ciasta: cukier mieszamy z wodą, następnie dodajemy 3 goździki, laskę cynamonu oraz sok i skórkę z 1 cytryny. Wszystkie składniki gotujemy na średnim ogniu przez około 5 minut, a następnie pozostawiamy do ostygnięcia. Ciasto polewamy gotowym sosem 5 minut po wyjęciu z piekarnika. Ciasto podajemy z jogurtem greckim posypanym startą skórką z cytryny oraz zmielonymi orzechami włoskimi.Więcej przepisów znajdziecie na kulinarni.pl >

Karydopita
Karydopita
podziel się:

Pozostałe wiadomości