PRZYSTAWKA:
Rozumem w Niemczech
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 2 średnie marchwie
- 1 pietruszka korzeń
- 1 mały por
1/2 małego selera
- 1 serek topiony śmietankowy
- 150 g śmietany słodkiej 36%
- 1 kostka rosołowa
- 3 szczypty gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
Myjemy i obieramy włoszczyznę. Gotujemy wywar warzywny w około 1,5 litra wody przez godzinę. Do wywaru dodajemy pokrojone w półksiężyce cukinie oraz kostkę rosołową i gotujemy około 20 minut. W małym garnku roztapiamy serek topiony i mieszamy ze słodką śmietanę. Masę dolewamy do wywaru z cukinią, delikatnie mieszając i gotując jeszcze przez krótką chwilę. Na końcu dodajemy odrobinę gałki muszkatołowej.
DANIE GŁÓWNE:
Sercem w Polsce
Składniki:
- 1 1/2 kg piersi kaczki
- 1 kg jabłek
- kilka łyżeczek brązowego cukru
- majeranek suszony
- sól
- 5 łyżek oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
Sposób przygotowania:
Każdą z piersi kroimy na 3 kawałki. Każdą część solimy osobno z dwóch stron i układamy na odrobinie oleju w naczyniu żaroodpornym w jednej płaszczyźnie. Na wierzchu układamy obrane i pokrojone w „ósemki” jabłka. Polewamy jeszcze raz odrobiną oleju, przykrywamy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 220°C. Danie po około 1 godzinie okrywamy i zmniejszamy temperaturę do 160- 180°C i pieczemy dalej przez 3 godziny co jakiś czas obracając jabłka i piersi. Pół godziny przed wyjęciem dania z piekarnika posypujemy jabłka brązowym cukrem, a całość majerankiem.
Pierś z kaczki podajemy z gotowanymi ziemniakami i podsmażanymi burakami.
DESER:
Marzeniami we Włoszech
Placki
Składniki:
- 2 serki homogenizowane waniliowe
- 2 małe jajka
- 5 łyżek mąki
Sposób przygotowania: Serki homogenizowane mieszamy z jajkami i mąką, aż do uzyskania gładkiej masy. do gładkiej masy. Placuszki z jednej łyżki masy twarogowo-jajecznej smażymy z dwój stron na maśle, na małym ogniu.
SyropSkładniki:
- 1/2 kg malin
- 1/2 kg cukru
- śmietana słodka 36%
- odrobinę cukru pudru
- 4 listki mięty
Sposób przygotowania:
Do garna wsypujemy maliny, cukier i wlewamy odrobinę wody. Gotujemy pół godziny, następnie miksujemy maliny i przecieramy je przez sitko, aby pozbyć się pestek.
Na głębszym talerzu rozprowadzamy syrop malinowy, układamy placki, na wierzchu umieszczamy śmietanę ubitą z cukrem pudrem. Danie dekorujemy listkiem mięty.