Przepisy Anny Składanek, sezon 6, Grudziądz

Rozumem w Niemczech.jpg
Rozumem w Niemczech.jpg

PRZYSTAWKA:

Rozumem w Niemczech

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 2 średnie marchwie
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1 mały por

1/2 małego selera

  • 1 serek topiony śmietankowy
  • 150 g śmietany słodkiej 36%
  • 1 kostka rosołowa
  • 3 szczypty gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Myjemy i obieramy włoszczyznę. Gotujemy wywar warzywny w około 1,5 litra wody przez godzinę. Do wywaru dodajemy pokrojone w półksiężyce cukinie oraz kostkę rosołową i gotujemy około 20 minut. W małym garnku roztapiamy serek topiony i mieszamy ze słodką śmietanę. Masę dolewamy do wywaru z cukinią, delikatnie mieszając i gotując jeszcze przez krótką chwilę. Na końcu dodajemy odrobinę gałki muszkatołowej.

Sercem w Polsce.jpg
Sercem w Polsce.jpg

DANIE GŁÓWNE:

Sercem w Polsce

Składniki:

  • 1 1/2 kg piersi kaczki
  • 1 kg jabłek
  • kilka łyżeczek brązowego cukru
  • majeranek suszony
  • sól
  • 5 łyżek oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia

Sposób przygotowania:

Każdą z piersi kroimy na 3 kawałki. Każdą część solimy osobno z dwóch stron i układamy na odrobinie oleju w naczyniu żaroodpornym w jednej płaszczyźnie. Na wierzchu układamy obrane i pokrojone w „ósemki” jabłka. Polewamy jeszcze raz odrobiną oleju, przykrywamy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 220°C. Danie po około 1 godzinie okrywamy i zmniejszamy temperaturę do 160- 180°C i pieczemy dalej przez 3 godziny co jakiś czas obracając jabłka i piersi. Pół godziny przed wyjęciem dania z piekarnika posypujemy jabłka brązowym cukrem, a całość majerankiem.

Pierś z kaczki podajemy z gotowanymi ziemniakami i podsmażanymi burakami.

Marzeniami we Włoszech.jpg
Marzeniami we Włoszech.jpg

DESER:

Marzeniami we Włoszech

Placki

Składniki:

  • 2 serki homogenizowane waniliowe
  • 2 małe jajka
  • 5 łyżek mąki

Sposób przygotowania: Serki homogenizowane mieszamy z jajkami i mąką, aż do uzyskania gładkiej masy. do gładkiej masy. Placuszki z jednej łyżki masy twarogowo-jajecznej smażymy z dwój stron na maśle, na małym ogniu.

SyropSkładniki:

  • 1/2 kg malin
  • 1/2 kg cukru
  • śmietana słodka 36%
  • odrobinę cukru pudru
  • 4 listki mięty

Sposób przygotowania:

Do garna wsypujemy maliny, cukier i wlewamy odrobinę wody. Gotujemy pół godziny, następnie miksujemy maliny i przecieramy je przez sitko, aby pozbyć się pestek.

Na głębszym talerzu rozprowadzamy syrop malinowy, układamy placki, na wierzchu umieszczamy śmietanę ubitą z cukrem pudrem. Danie dekorujemy listkiem mięty.

podziel się:

Pozostałe wiadomości