Przepisy ANNY RUSOWICZ, 4 sezon, Olsztyn

Szprycha z koła
Szprycha z koła

PRZYSTAWKA

Szprycha z koła

Składniki:

  • 0,5 kg szynki lub gulaszu wieprzowego
  • 2 duże czerwone papryki
  • ogórki kiszone
  • pieczarki
  • 3 cebule
  • 1 pomidor
  • sera typu feta
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jogurt naturalny
  • 1 opakowanie serka kanapkowego z ziołami
  • 1 opakowanie sera tartego ( na przykład mozzarella)
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 1 łyżka majonezu
  • 1/2 opakowania pomidorów cherry
  • bazylia
  • ketchup
  • musztarda
  • sól, pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującej się wody z kostką rosołową, po chwili odsączamy. Kroimy w kostkę: paprykę, pieczarki i cebulę oraz ogórka kiszonego w grubsze plastry. Pokrojone składniki nadziewamy na patyczki w dowolnej kolejności, doprawiamy solą, pieprzem i polewamy oliwą. Gotowy szaszłyk pieczemy na grillu przez około 10 minut. Nóżki pieczarek odrywamy od kapelusza, środek lekko solimy i smarujemy aż do wyrównania brzegów serem kanapkowym z ziołami. Posypujemy tartym serem. Grillujemy przez 10 minut. Pomidory kroimy w plastry, które przykrywamy cienką warstwą sera feta zmieszanego z jogurtem naturalnym, majonezem i czosnkiem. Doprawiamy pieprzem i dekorujemy świeżą bazylią. Szaszłyki podajemy z gorącymi pieczarkami oraz plastrami pomidorów z serkiem feta.

DANIE GŁÓWNE

Amore Motore

Amore Motore
Amore Motore

Składniki:

  • 0,5 kg polędwiczki wieprzowej
  • 05, kg grzybów boczniaków
  • 0,5 kg makaronu świderki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 ogórki kiszone
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 pomarańcza
  • 1 pomidor
  • 1/2 opakowania pomidorów cherry
  • 200 g śmietany 22 %
  • parmezan
  • lubczyk
  • natka pietruszki
  • skórka pomarańczy
  • kiełki
  • sól, pieprz
  • magii

Sposób przygotowania:

Polędwicę kroimy wzdłuż, a następnie w paski. Długość pasków dostosowujemy do długości makaronu. Pokrojone mięso wkładamy do miski, dodajemy koncentrat, musztardę, oliwę, czosnek i cebulę. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Boczniaka kroimy w paski podobnej długości, co mięso. Gotujemy makaron. Mięso i boczniaka podsmażamy na patelni, po 15 minutach dodajemy makaron, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną magii. Na koniec dodajemy bardzo drobno pokrojonego ogórka kiszonego, skórkę pomarańczy oraz łyżkę śmietany. Całość posypujemy lubczykiem i parmezanem. oraz pokrojonym w drobną kosteczkę pomidorem i papryką. Danie dekorujemy pomidorkami, kiełkami, plastrami pomarańczy i posiekaną natką pietruszki.

DESER

Leśna przejażdżka

Leśna przejażdżka
Leśna przejażdżka

Składniki:

  • 2 duże jogurty naturalne
  • 4 banany
  • 4 brzoskwinie
  • świeże truskawki
  • świeże owoce borówki amerykańskiej
  • 1 opakowanie ciasteczek kruszonych
  • posypka czekoladowa
  • truskawki
  • cukier waniliowy
  • świeża mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Rozdrobnione banany mieszamy z jogurtem i cukrem waniliowym. Pucharki wypełniamy warstwami: pokrojonych truskawek z borówkami, jogurtu, pokrojonych brzoskwiń oraz kolejnej warstwy jogurtu. Wierzch deseru dekorujemy kruszonką z ciastek i posypką czekoladową oraz listkiem mięty.

podziel się:

Pozostałe wiadomości