PRZYSTAWKA
Szprycha z koła
Składniki:
- 0,5 kg szynki lub gulaszu wieprzowego
- 2 duże czerwone papryki
- ogórki kiszone
- pieczarki
- 3 cebule
- 1 pomidor
- sera typu feta
- 3 ząbki czosnku
- 1 jogurt naturalny
- 1 opakowanie serka kanapkowego z ziołami
- 1 opakowanie sera tartego ( na przykład mozzarella)
- 1/2 kostki rosołowej
- 1 łyżka majonezu
- 1/2 opakowania pomidorów cherry
- bazylia
- ketchup
- musztarda
- sól, pieprz
- oliwa
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującej się wody z kostką rosołową, po chwili odsączamy. Kroimy w kostkę: paprykę, pieczarki i cebulę oraz ogórka kiszonego w grubsze plastry. Pokrojone składniki nadziewamy na patyczki w dowolnej kolejności, doprawiamy solą, pieprzem i polewamy oliwą. Gotowy szaszłyk pieczemy na grillu przez około 10 minut. Nóżki pieczarek odrywamy od kapelusza, środek lekko solimy i smarujemy aż do wyrównania brzegów serem kanapkowym z ziołami. Posypujemy tartym serem. Grillujemy przez 10 minut. Pomidory kroimy w plastry, które przykrywamy cienką warstwą sera feta zmieszanego z jogurtem naturalnym, majonezem i czosnkiem. Doprawiamy pieprzem i dekorujemy świeżą bazylią. Szaszłyki podajemy z gorącymi pieczarkami oraz plastrami pomidorów z serkiem feta.
DANIE GŁÓWNE
Amore Motore
Składniki:
- 0,5 kg polędwiczki wieprzowej
- 05, kg grzybów boczniaków
- 0,5 kg makaronu świderki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżeczka oliwy
- 2 ogórki kiszone
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 pomarańcza
- 1 pomidor
- 1/2 opakowania pomidorów cherry
- 200 g śmietany 22 %
- parmezan
- lubczyk
- natka pietruszki
- skórka pomarańczy
- kiełki
- sól, pieprz
- magii
Sposób przygotowania:
Polędwicę kroimy wzdłuż, a następnie w paski. Długość pasków dostosowujemy do długości makaronu. Pokrojone mięso wkładamy do miski, dodajemy koncentrat, musztardę, oliwę, czosnek i cebulę. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Boczniaka kroimy w paski podobnej długości, co mięso. Gotujemy makaron. Mięso i boczniaka podsmażamy na patelni, po 15 minutach dodajemy makaron, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną magii. Na koniec dodajemy bardzo drobno pokrojonego ogórka kiszonego, skórkę pomarańczy oraz łyżkę śmietany. Całość posypujemy lubczykiem i parmezanem. oraz pokrojonym w drobną kosteczkę pomidorem i papryką. Danie dekorujemy pomidorkami, kiełkami, plastrami pomarańczy i posiekaną natką pietruszki.
DESER
Leśna przejażdżka
Składniki:
- 2 duże jogurty naturalne
- 4 banany
- 4 brzoskwinie
- świeże truskawki
- świeże owoce borówki amerykańskiej
- 1 opakowanie ciasteczek kruszonych
- posypka czekoladowa
- truskawki
- cukier waniliowy
- świeża mięta do dekoracji
Sposób przygotowania:
Rozdrobnione banany mieszamy z jogurtem i cukrem waniliowym. Pucharki wypełniamy warstwami: pokrojonych truskawek z borówkami, jogurtu, pokrojonych brzoskwiń oraz kolejnej warstwy jogurtu. Wierzch deseru dekorujemy kruszonką z ciastek i posypką czekoladową oraz listkiem mięty.