Przepisy Anny Jareckiej, sezon 6, Radom

Warzywna głębia ostrości.jpg
Warzywna głębia ostrości.jpg

PRZYSTAWKA

Warzywna głębia ostrości

Czas przygotowania: ok. 1 godziny

Składniki:

  • · 3 piersi z kurczaka
    • · 5 pomidorów
      • · opakowanie pomidorków koktajlowych
        • · 4 czerwone paryki
          • · 4 papryczki chili
            • · 2 czerwone cebule
              • · 2 buraki
                • · 2 marchewki
                  • · garstka pietruszki świeżej
                    • · 2 bagietki
                      • · 1 ½ kostki masła
                        • · szczypta soli
                          • · szczypta pieprzpu
                            • · szczypta curry
                              • · szczypta papryki ostrej
                                • · 3 ząbki czosnku

                                  Sposób przygotowania:

                                  1/3 kostki masła rozgrzewamy na patelni. Wszystkie warzywa kroimy w drobna kostkę. Wrzucamy w pierwszej kolejności cebulę. Kiedy zarumieni się, dorzucamy marchew i buraki. Gdy warzywa zmiękną, wlewamy pół szklanki czerwonego wina i dodajemy pomidory oraz pomidorki koktajlowe. Do smaku dosypujemy szczyptę soli, pieprzu, curry i papryki ostrej.

                                  Na drugiej patelni rozgrzewamy pół kostki masła i mieszamy z curry. Z piersi drobiowych wycinamy długie paski, układamy z nich kokardki i spinamy za pomocą wykałaczek. Smażymy około 7 minut

                                  Bagietkę kroimy na kawłaki. Smarujemy z obu stron masłem z wyciśniętym czosnkiem i posiekaną pietruszką. Wrzucamy na teflonową patelnię i smażymy, aż do zrumienienia.

                                  Mięsne odbitki w kolorze.jpg
                                  Mięsne odbitki w kolorze.jpg

                                  DANIE GŁÓWNE

                                  Mięsne odbitki w kolorze

                                  Składniki:

                                  • · 2,5 kg polędwicy wieprzowej · oliwa z oliwek
                                    • · szczypta soli
                                      • · szczypta pieprzu
                                        • · 4 awokado · słodka papryka
                                          • · opakowanie pomidorków koktajlowych
                                            • · 1 pomidor
                                              • · 3 ząbki czosnku
                                                • · garść kolendry
                                                  • · 1 cebula
                                                    • · parmezan
                                                      • · papryka chili
                                                        • · makaron tagaitelle

                                                          Sposób przygotowania:

                                                          Polędwicę marynujemy przez 15 minut w soli, pieprzu, czosnku i oliwie z oliwek. Następnie kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni.

                                                          Pokrojone awokado, paprykę, pomidory, cebulę oraz siekany czosnek i kolendrę blendujemy. Powstałą masę doprawiamy do smaku, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, zalewamy oliwą z oliwek i lekko podgrzewamy.

                                                          Makaron gotujemy al dente.

                                                          Na kawałkach polędwicy układamy masę z awokado i posypujemy dużą ilością parmezanu. Podajemy z makaronem ozdobionym pietruszką i papryczką chilli

                                                          Fioletowa fantazja w kadrze.jpg
                                                          Fioletowa fantazja w kadrze.jpg

                                                          DESER

                                                          Fioletowa fantazja w kadrze

                                                          Składniki:

                                                          • · 2 puszki skondensowanego mleka
                                                            • · 2 opakowania śmietanki 36 %
                                                              • · 2 opakowania borówek
                                                                • · 1 opakowanie markiz czekoladowych
                                                                  • · 2 tabliczki czekolady z kawałkami ciastekSposób przygotowania:

                                                                    Śmietankę i skondensowanego mleki miksujemy do uzyskania dosyć gęstej Dodajemy borówki i ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej masy, którą następnie rzelewamy do plastikowego naczynia i wkładamy do zamrażarki na około 4 godzin.

                                                                    Kiedy lody będą gotowe, wyciagamy po jedenej gałce do ozdobienia. pozostałość blendujemy z pokruszonymi markizami i 1 ½ tabliczki pokruszonej czekolady. Powstała masę przekładamy do szklanych naczyń i ozdabiamy po jednej gałce lodów oraz posypką z 1/2 tabliczki czekolady.

                                                                    Koktajl

                                                                    Składniki:

                                                                    • · 1 litr malibu
                                                                      • · 1 litr mleka
                                                                        • · 1/2 litra wódki
                                                                          • · sok z cytryny
                                                                            • · lód Sposób przygotowania:

                                                                              Wszystkie składniki mieszamy

                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości