PRZYSTAWKA
Warzywna głębia ostrości
Czas przygotowania: ok. 1 godziny
Składniki:
- · 3 piersi z kurczaka
- · 5 pomidorów
- · opakowanie pomidorków koktajlowych
- · 4 czerwone paryki
- · 4 papryczki chili
- · 2 czerwone cebule
- · 2 buraki
- · 2 marchewki
- · garstka pietruszki świeżej
- · 2 bagietki
- · 1 ½ kostki masła
- · szczypta soli
- · szczypta pieprzpu
- · szczypta curry
- · szczypta papryki ostrej
- · 3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
1/3 kostki masła rozgrzewamy na patelni. Wszystkie warzywa kroimy w drobna kostkę. Wrzucamy w pierwszej kolejności cebulę. Kiedy zarumieni się, dorzucamy marchew i buraki. Gdy warzywa zmiękną, wlewamy pół szklanki czerwonego wina i dodajemy pomidory oraz pomidorki koktajlowe. Do smaku dosypujemy szczyptę soli, pieprzu, curry i papryki ostrej.
Na drugiej patelni rozgrzewamy pół kostki masła i mieszamy z curry. Z piersi drobiowych wycinamy długie paski, układamy z nich kokardki i spinamy za pomocą wykałaczek. Smażymy około 7 minut
Bagietkę kroimy na kawłaki. Smarujemy z obu stron masłem z wyciśniętym czosnkiem i posiekaną pietruszką. Wrzucamy na teflonową patelnię i smażymy, aż do zrumienienia.
DANIE GŁÓWNE
Mięsne odbitki w kolorze
Składniki:
- · 2,5 kg polędwicy wieprzowej · oliwa z oliwek
- · szczypta soli
- · szczypta pieprzu
- · 4 awokado · słodka papryka
- · opakowanie pomidorków koktajlowych
- · 1 pomidor
- · 3 ząbki czosnku
- · garść kolendry
- · 1 cebula
- · parmezan
- · papryka chili
- · makaron tagaitelle
Sposób przygotowania:
Polędwicę marynujemy przez 15 minut w soli, pieprzu, czosnku i oliwie z oliwek. Następnie kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni.
Pokrojone awokado, paprykę, pomidory, cebulę oraz siekany czosnek i kolendrę blendujemy. Powstałą masę doprawiamy do smaku, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, zalewamy oliwą z oliwek i lekko podgrzewamy.
Makaron gotujemy al dente.
Na kawałkach polędwicy układamy masę z awokado i posypujemy dużą ilością parmezanu. Podajemy z makaronem ozdobionym pietruszką i papryczką chilli
DESER
Fioletowa fantazja w kadrze
Składniki:
- · 2 puszki skondensowanego mleka
- · 2 opakowania śmietanki 36 %
- · 2 opakowania borówek
- · 1 opakowanie markiz czekoladowych
- · 2 tabliczki czekolady z kawałkami ciastekSposób przygotowania:
Śmietankę i skondensowanego mleki miksujemy do uzyskania dosyć gęstej Dodajemy borówki i ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej masy, którą następnie rzelewamy do plastikowego naczynia i wkładamy do zamrażarki na około 4 godzin.
Kiedy lody będą gotowe, wyciagamy po jedenej gałce do ozdobienia. pozostałość blendujemy z pokruszonymi markizami i 1 ½ tabliczki pokruszonej czekolady. Powstała masę przekładamy do szklanych naczyń i ozdabiamy po jednej gałce lodów oraz posypką z 1/2 tabliczki czekolady.
Koktajl
Składniki:
- · 1 litr malibu
- · 1 litr mleka
- · 1/2 litra wódki
- · sok z cytryny
- · lód Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mieszamy