Przepisy Anny Jareckiej, sezon 6, Radom

Warzywna głębia ostrości.jpg
Warzywna głębia ostrości.jpg

PRZYSTAWKA

Warzywna głębia ostrości

Czas przygotowania: ok. 1 godziny

Składniki:

  • · 3 piersi z kurczaka
  • · 5 pomidorów
  • · opakowanie pomidorków koktajlowych
  • · 4 czerwone paryki
  • · 4 papryczki chili
  • · 2 czerwone cebule
  • · 2 buraki
  • · 2 marchewki
  • · garstka pietruszki świeżej
  • · 2 bagietki
  • · 1 ½ kostki masła
  • · szczypta soli
  • · szczypta pieprzpu
  • · szczypta curry
  • · szczypta papryki ostrej
  • · 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

1/3 kostki masła rozgrzewamy na patelni. Wszystkie warzywa kroimy w drobna kostkę. Wrzucamy w pierwszej kolejności cebulę. Kiedy zarumieni się, dorzucamy marchew i buraki. Gdy warzywa zmiękną, wlewamy pół szklanki czerwonego wina i dodajemy pomidory oraz pomidorki koktajlowe. Do smaku dosypujemy szczyptę soli, pieprzu, curry i papryki ostrej.

Na drugiej patelni rozgrzewamy pół kostki masła i mieszamy z curry. Z piersi drobiowych wycinamy długie paski, układamy z nich kokardki i spinamy za pomocą wykałaczek. Smażymy około 7 minut

Bagietkę kroimy na kawłaki. Smarujemy z obu stron masłem z wyciśniętym czosnkiem i posiekaną pietruszką. Wrzucamy na teflonową patelnię i smażymy, aż do zrumienienia.

Mięsne odbitki w kolorze.jpg
Mięsne odbitki w kolorze.jpg

DANIE GŁÓWNE

Mięsne odbitki w kolorze

Składniki:

  • · 2,5 kg polędwicy wieprzowej · oliwa z oliwek
  • · szczypta soli
  • · szczypta pieprzu
  • · 4 awokado · słodka papryka
  • · opakowanie pomidorków koktajlowych
  • · 1 pomidor
  • · 3 ząbki czosnku
  • · garść kolendry
  • · 1 cebula
  • · parmezan
  • · papryka chili
  • · makaron tagaitelle

Sposób przygotowania:

Polędwicę marynujemy przez 15 minut w soli, pieprzu, czosnku i oliwie z oliwek. Następnie kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni.

Pokrojone awokado, paprykę, pomidory, cebulę oraz siekany czosnek i kolendrę blendujemy. Powstałą masę doprawiamy do smaku, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, zalewamy oliwą z oliwek i lekko podgrzewamy.

Makaron gotujemy al dente.

Na kawałkach polędwicy układamy masę z awokado i posypujemy dużą ilością parmezanu. Podajemy z makaronem ozdobionym pietruszką i papryczką chilli

Fioletowa fantazja w kadrze.jpg
Fioletowa fantazja w kadrze.jpg

DESER

Fioletowa fantazja w kadrze

Składniki:

  • · 2 puszki skondensowanego mleka
  • · 2 opakowania śmietanki 36 %
  • · 2 opakowania borówek
  • · 1 opakowanie markiz czekoladowych
  • · 2 tabliczki czekolady z kawałkami ciastekSposób przygotowania:

Śmietankę i skondensowanego mleki miksujemy do uzyskania dosyć gęstej Dodajemy borówki i ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej masy, którą następnie rzelewamy do plastikowego naczynia i wkładamy do zamrażarki na około 4 godzin.

Kiedy lody będą gotowe, wyciagamy po jedenej gałce do ozdobienia. pozostałość blendujemy z pokruszonymi markizami i 1 ½ tabliczki pokruszonej czekolady. Powstała masę przekładamy do szklanych naczyń i ozdabiamy po jednej gałce lodów oraz posypką z 1/2 tabliczki czekolady.

Koktajl

Składniki:

  • · 1 litr malibu
  • · 1 litr mleka
  • · 1/2 litra wódki
  • · sok z cytryny
  • · lód Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki mieszamy

podziel się:

Pozostałe wiadomości