PRZYSTAWKA
Słoneczny grzaniec
Składniki:
- 0,7 kg mięsa mielonego z łopatki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 litry bulionu warzywnego
- 2 pory
- 3 serki topione o smaku śmietankowym
- sól, pieprz
- przyprawa curry
Sposób przygotowania:
Mięso podsmażamy wraz z drobno pokrojoną cebulą i czosnkiem. Do gotującego się bulionu warzywnego dodajemy mięso i całość chwilę gotujemy. Następnie dodajemy serki topione a pod koniec gotowania drobno pokrojone pory. Zupę doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą curry, która nada zupie piękny złocisty kolor. Gotową zupę dekorujemy świeżą natką pietruszki, podajemy z gorącymi grzankami z masłem czosnkowym.
DANIE GŁÓWNE
Wyrolowany boczek w towarzystwie dwóch dam
Składniki:
- 1,3 kg mięsa z szynki
- 0,3 kg boczku wędzonego
- 0,2 kg ogórków konserwowych
- 3 duże łyżki musztardy sarepskiej
Sposób przygotowania:
Mięso z szynki kroimy na 2 cm plastry, rozbijamy i smarujemy po jednej stronie cienką warstwą musztardy. Odstawiamy na pół godziny. Boczek mielimy. Ogórki konserwowe drobno kroimy i mieszamy z boczkiem. Przygotowane wcześniej plastry szynki nadziewamy farszem z boczku i ogórków i zawijamy. Przygotowane roladki obsmażamy, a następnie podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Pod koniec gotowania doprawiamy delikatnie solą i pieprzem.
Pierwsza dama
Składniki:
- Ugotowana kasza pęczak
Druga dama
Składniki:
- 1,5 kg czerwonej kapusty
- 1 czerwona cebula
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- olej
Sposób przygotowania:
Kapustę szatkujemy i obgotowujemy w osolonej wodzie. Następnie studzimy, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i odrobiną oleju. Całość dokładnie mieszamy.
DESER
Frutti del Greco
Składniki:
- owoc mango
- banan
- truskawki
- borówki
- sok z cytryny do skropienia bananów
- 500 g jogurtu greckiego
- 4 łyżki miodu
- mięta do dekoracji
Sposób przygotowania:
Jogurt mieszamy z miodem. Owoce myjemy i drobno kroimy. Pokrojone banany skrapiamy cytryną. Następnie w pucharkach przekładamy warstwy jogurtu na zmianę z pokrojonymi owocami. Wierzch deseru dekorujemy borówkami oraz świeżą miętą.