Przepisy ANNY BRYLOWSKIEJ, 4 sezon, Olsztyn

Słoneczny grzaniec
Słoneczny grzaniec

PRZYSTAWKA

Słoneczny grzaniec

Składniki:

  • 0,7 kg mięsa mielonego z łopatki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 2 pory
  • 3 serki topione o smaku śmietankowym
  • sól, pieprz
  • przyprawa curry

Sposób przygotowania:

Mięso podsmażamy wraz z drobno pokrojoną cebulą i czosnkiem. Do gotującego się bulionu warzywnego dodajemy mięso i całość chwilę gotujemy. Następnie dodajemy serki topione a pod koniec gotowania drobno pokrojone pory. Zupę doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą curry, która nada zupie piękny złocisty kolor. Gotową zupę dekorujemy świeżą natką pietruszki, podajemy z gorącymi grzankami z masłem czosnkowym.

DANIE GŁÓWNE

Wyrolowany boczek w towarzystwie dwóch dam

Wyrolowany boczek
Wyrolowany boczek
Źródło: tvn.pl

Składniki:

  • 1,3 kg mięsa z szynki
  • 0,3 kg boczku wędzonego
  • 0,2 kg ogórków konserwowych
  • 3 duże łyżki musztardy sarepskiej

Sposób przygotowania:

Mięso z szynki kroimy na 2 cm plastry, rozbijamy i smarujemy po jednej stronie cienką warstwą musztardy. Odstawiamy na pół godziny. Boczek mielimy. Ogórki konserwowe drobno kroimy i mieszamy z boczkiem. Przygotowane wcześniej plastry szynki nadziewamy farszem z boczku i ogórków i zawijamy. Przygotowane roladki obsmażamy, a następnie podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Pod koniec gotowania doprawiamy delikatnie solą i pieprzem.

Pierwsza dama

Składniki:

  • Ugotowana kasza pęczak

Druga dama

Składniki:

  • 1,5 kg czerwonej kapusty
  • 1 czerwona cebula
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • olej

Sposób przygotowania:

Kapustę szatkujemy i obgotowujemy w osolonej wodzie. Następnie studzimy, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i odrobiną oleju. Całość dokładnie mieszamy.

DESER

Frutti del Greco

Frutti del Greco
Frutti del Greco

Składniki:

  • owoc mango
  • banan
  • truskawki
  • borówki
  • sok z cytryny do skropienia bananów
  • 500 g jogurtu greckiego
  • 4 łyżki miodu
  • mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Jogurt mieszamy z miodem. Owoce myjemy i drobno kroimy. Pokrojone banany skrapiamy cytryną. Następnie w pucharkach przekładamy warstwy jogurtu na zmianę z pokrojonymi owocami. Wierzch deseru dekorujemy borówkami oraz świeżą miętą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości