Przepisy ANITY SIENIUĆ, 4 sezon, Londyn

Krem z dyni
Krem z dyni

PRZYSTAWKA:

Krem z dyni piżmowej na mleku kokosowym

Składniki:

  • 2 małe dynie piżmowe
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • 30 g masła
  • sól, pieprz
  • śmietana 12%
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Dynie wydrążamy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Zalewamy mlekiem kokosowym. Gotujemy przez 15-20 minut, aż dynia zmięknie. Następnie zdejmujemy z ognia, miksujemy na jednolitą masę, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Zupę dekorujemy kleksem śmietany i szczypiorkiem. Podajemy z miniaturowymi chałkami.

Miniaturowe chałki

Składniki:

  • 300 g mleka
  • 50 g masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • 60 g cukru
  • 550 g mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • jajko

Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, drożdże i cukier. Całość podgrzewamy przez około 3 minuty. Następnie przelewamy do miski, dodajemy mąkę, sól i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę. Powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Następnie wyrośnięte ciasto dzielimy na kilka części, w zależności od tego, ile potrzebujemy chałek. Każdą z części dzielimy jeszcze na trzy mniejsze, z których rozwałkowujemy wałeczki. Trzy końcówki wałeczków łączymy i zaplatamy w warkocz. Splecione chałki umieszczamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką kuchenną i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Chałki pieczemy w temperaturze 180°C przez 25 - 30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

DANIE GŁÓWNE:

Pierś z kaczki ze śliwkami na dzikim ryżu

Pierś z kaczki
Pierś z kaczki

Składniki:

  • 4 piersi z kaczki
  • suszone śliwki
  • czerwone wino
  • kostka bulionowa
  • liść laurowy
  • czarny dziki ryż
  • sól, pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Piersi z kaczki myjemy, osuszamy, następnie oczyszczamy z nadmiernej ilości tłuszczu. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Smażymy w głębokim garnku na odrobinie oleju, skórą do dołu aż do uzyskania złotego koloru. W trakcie smażenia przelewamy do miski nadmiar tłuszczu i jeszcze przez chwilę podsmażamy. Całość zalewamy czerwonym winem, dodajemy wcześniej namoczone w czerwonym winie śliwki. Następnie dodajemy wodę, rozdrobnioną kostkę bulionową, liście laurowe całość dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem. Zmniejszamy ogień i dusimy przez mniej więcej godzinę, od czasu do czasu obracając mięso. Jeśli uzyskany podczas duszenia sos będzie zbyt rzadki, zagęszczamy go mąką z masłem. Ryż zalewamy wodą i gotujemy przez 45 minut. Gotowe mięso podajemy z ryżem polanym sosem. Danie możemy również udekorować owocami miechunki peruwiańskiej.

DESER:

Sernik z ziemniakami ze złotym włosem

Sernik z ziemniakami
Sernik z ziemniakami

Składniki:

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 6 dużych jajek
  • 6 dużych ugotowanych ziemniaków
  • 1 kostka margaryny
  • 2 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Twaróg, ziemniaki i margarynę mielimy razem w maszynce lub miksujemy. Cukier oraz cukier wanilinowy ucieramy z żółtkami na gładką masę. Następnie stopniowo dodajemy zmielone wcześniej składniki, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Gotową masę wykładamy na blachę wcześniej posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 170°C z włączoną funkcją termoobiegu. Sernik podajemy polany polewą z gałką lodów, udekorowany złotym włosem.

Polewa

Składniki:

  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 2 łyżki słodkiej śmietany

Sposób przygotowania:

Śmietanę podgrzewamy na małym ogniu. Następnie dodajemy połamaną czekoladę. Całość mieszamy na gładką masę, którą polewamy jeszcze gorący sernik.

Złoty Włos

Składniki:

  • 100 g cukru
  • 100 g wody

Sposób przygotowania:

Cukier w wodą podgrzewamy aż do uzyskania złocistego koloru. Następnie zdejmujemy z ognia i umieszczamy w zimnej kąpieli wodnej, aby spowolnić proces gotowania. Kiedy zauważymy, że karmel stygnie, zanurzamy w nim widelec i zdecydowanym ruchem mieszamy tworząc karmelowe włosy.

podziel się:

Pozostałe wiadomości