PRZYSTAWKA:
Krem z dyni piżmowej na mleku kokosowym
Składniki:
- 2 małe dynie piżmowe
- 2 puszki mleka kokosowego
- 30 g masła
- sól, pieprz
- śmietana 12%
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
Dynie wydrążamy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Zalewamy mlekiem kokosowym. Gotujemy przez 15-20 minut, aż dynia zmięknie. Następnie zdejmujemy z ognia, miksujemy na jednolitą masę, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Zupę dekorujemy kleksem śmietany i szczypiorkiem. Podajemy z miniaturowymi chałkami.
Miniaturowe chałki
Składniki:
- 300 g mleka
- 50 g masła
- 20 g świeżych drożdży
- 60 g cukru
- 550 g mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- jajko
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, drożdże i cukier. Całość podgrzewamy przez około 3 minuty. Następnie przelewamy do miski, dodajemy mąkę, sól i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę. Powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Następnie wyrośnięte ciasto dzielimy na kilka części, w zależności od tego, ile potrzebujemy chałek. Każdą z części dzielimy jeszcze na trzy mniejsze, z których rozwałkowujemy wałeczki. Trzy końcówki wałeczków łączymy i zaplatamy w warkocz. Splecione chałki umieszczamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką kuchenną i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Chałki pieczemy w temperaturze 180°C przez 25 - 30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
DANIE GŁÓWNE:
Pierś z kaczki ze śliwkami na dzikim ryżu
Składniki:
- 4 piersi z kaczki
- suszone śliwki
- czerwone wino
- kostka bulionowa
- liść laurowy
- czarny dziki ryż
- sól, pieprz
- olej
Sposób przygotowania:
Piersi z kaczki myjemy, osuszamy, następnie oczyszczamy z nadmiernej ilości tłuszczu. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Smażymy w głębokim garnku na odrobinie oleju, skórą do dołu aż do uzyskania złotego koloru. W trakcie smażenia przelewamy do miski nadmiar tłuszczu i jeszcze przez chwilę podsmażamy. Całość zalewamy czerwonym winem, dodajemy wcześniej namoczone w czerwonym winie śliwki. Następnie dodajemy wodę, rozdrobnioną kostkę bulionową, liście laurowe całość dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem. Zmniejszamy ogień i dusimy przez mniej więcej godzinę, od czasu do czasu obracając mięso. Jeśli uzyskany podczas duszenia sos będzie zbyt rzadki, zagęszczamy go mąką z masłem. Ryż zalewamy wodą i gotujemy przez 45 minut. Gotowe mięso podajemy z ryżem polanym sosem. Danie możemy również udekorować owocami miechunki peruwiańskiej.
DESER:
Sernik z ziemniakami ze złotym włosem
Składniki:
- 1 kg twarogu półtłustego
- 6 dużych jajek
- 6 dużych ugotowanych ziemniaków
- 1 kostka margaryny
- 2 szklanka cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
Twaróg, ziemniaki i margarynę mielimy razem w maszynce lub miksujemy. Cukier oraz cukier wanilinowy ucieramy z żółtkami na gładką masę. Następnie stopniowo dodajemy zmielone wcześniej składniki, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Gotową masę wykładamy na blachę wcześniej posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 170°C z włączoną funkcją termoobiegu. Sernik podajemy polany polewą z gałką lodów, udekorowany złotym włosem.
Polewa
Składniki:
- 1 tabliczka białej czekolady
- 2 łyżki słodkiej śmietany
Sposób przygotowania:
Śmietanę podgrzewamy na małym ogniu. Następnie dodajemy połamaną czekoladę. Całość mieszamy na gładką masę, którą polewamy jeszcze gorący sernik.
Złoty Włos
Składniki:
- 100 g cukru
- 100 g wody
Sposób przygotowania:
Cukier w wodą podgrzewamy aż do uzyskania złocistego koloru. Następnie zdejmujemy z ognia i umieszczamy w zimnej kąpieli wodnej, aby spowolnić proces gotowania. Kiedy zauważymy, że karmel stygnie, zanurzamy w nim widelec i zdecydowanym ruchem mieszamy tworząc karmelowe włosy.