Przepisy Anity Sadowskiej, 3. edycja, Poznań

Leśna rozgrzewka
Leśna rozgrzewka

PRZYSTAWKA

Leśna rozgrzewka pod francuską kołderką

Składniki:

  • 2 l wywaru warzywnego
  • 50 g suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków (około 10-12 grzybków)
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • szklanka śmietany
  • łyżka mąki pszennej
  • ciasto francuskie
  • sól, pieprz
  • przyprawa uniwersalna
  • gałka muszkatołowa
  • koperek, zielona pietruszka
  • mleko

Sposób przygotowania:

Sparzone wrzątkiem, wcześniej oczyszczone i opłukane grzyby zalewamy częścią zimnego wywaru i moczymy od ok. 30 minut do 2 godzin, następnie gotujemy do miękkości (20-30 minut). Ugotowane grzyby wyjmujemy, kroimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy drobno pokrojoną w kostkę cebulę i też podsmażamy. Całość oprószamy mąką i lekko rumienimy. Dodajemy wywar warzywny, oraz ten, w którym gotowały się grzyby. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut często mieszając. Pod koniec gotowania zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku. Wycinamy z ciasta francuskiego kółka nieco większe od obwodu naczynia do zapiekania, żeby zrobić z nich przykrywki ”kołderkę”. Ciasto smarujemy wodą i przykrywamy nim zawartość naczynia, dociskając krawędzie palcami lub widelcem. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut na 180°C. Podajemy do razu po wyjęciu z piekarnika.

DANIE GŁÓWNE

Biały Bugs

Biały Bugs
Biały Bugs

Składniki:

  • królik
  • 4 dag dowolnego tłuszczu
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 15 dag cebuli
  • sól
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 2 kieliszki białego wina,
  • 2 dag mąki
  • świeża, siekana natka pietruszki

Przygotowanie:

Królika dzielimy na porcje. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, obtaczamy mięso w mące i smażymy do zarumienienia. Boczek kroimy w niewielkie plastry, a cebule w grubą kostkę i dodajemy do zarumienionego mięsa. Smażymy chwilę razem. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i dusimy pod przykryciem podlewając ok. godziny. Gdy mięso jest miękkie, dodajemy sól, grubo zmielony pieprz, liść laurowy oraz paprykę. Wlewamy wino, oprószamy mąką i dusimy jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy dużo świeżej posiekanej zielonej pietruszki. Podajemy z ryżem.

DESER

Gajowe znajdy w pysznym przekładańcu

Gajowe znajdy
Gajowe znajdy

Składniki:

  • ok. 300 g owoców leśnych (maliny, jeżyny, jagody, poziomki)
  • 50 g serka mascarpone
  • 50 g chudego serka homogenizowanego
  • ok. 20 g cukru pudru
  • białko jajka
  • cynamonowe ciasteczka
  • liście świeżej mięty

Przygotowanie:

Serek mascarpone łączymy z serkiem homogenizowanym oraz 1 białkiem ubitym na sztywno z cukrem pudrem. Ciasteczka kruszymy. Mix owoców mieszamy (można delikatnie rozgnieść widelcem żeby smaki się połączyły.) Składniki przekładamy warstwami w szklanym pucharku (ciasteczka, masa serkowa, owoce, masa serkowa, ciasteczka). Wierzch dekorujemy listkami świeżej mięty

Wszystkie przepisy 1. odcinka III edycji znajdziecie TUTAJ>

podziel się:

Pozostałe wiadomości