PRZYSTAWKA
Leśna rozgrzewka pod francuską kołderką
Składniki:
- 2 l wywaru warzywnego
- 50 g suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków (około 10-12 grzybków)
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- szklanka śmietany
- łyżka mąki pszennej
- ciasto francuskie
- sól, pieprz
- przyprawa uniwersalna
- gałka muszkatołowa
- koperek, zielona pietruszka
- mleko
Sposób przygotowania:
Sparzone wrzątkiem, wcześniej oczyszczone i opłukane grzyby zalewamy częścią zimnego wywaru i moczymy od ok. 30 minut do 2 godzin, następnie gotujemy do miękkości (20-30 minut). Ugotowane grzyby wyjmujemy, kroimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy drobno pokrojoną w kostkę cebulę i też podsmażamy. Całość oprószamy mąką i lekko rumienimy. Dodajemy wywar warzywny, oraz ten, w którym gotowały się grzyby. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut często mieszając. Pod koniec gotowania zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku. Wycinamy z ciasta francuskiego kółka nieco większe od obwodu naczynia do zapiekania, żeby zrobić z nich przykrywki ”kołderkę”. Ciasto smarujemy wodą i przykrywamy nim zawartość naczynia, dociskając krawędzie palcami lub widelcem. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut na 180°C. Podajemy do razu po wyjęciu z piekarnika.
DANIE GŁÓWNE
Biały Bugs
Składniki:
- królik
- 4 dag dowolnego tłuszczu
- 10 dag wędzonego boczku
- 15 dag cebuli
- sól
- kilka ziaren pieprzu
- 1 liść laurowy
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 2 kieliszki białego wina,
- 2 dag mąki
- świeża, siekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Królika dzielimy na porcje. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, obtaczamy mięso w mące i smażymy do zarumienienia. Boczek kroimy w niewielkie plastry, a cebule w grubą kostkę i dodajemy do zarumienionego mięsa. Smażymy chwilę razem. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i dusimy pod przykryciem podlewając ok. godziny. Gdy mięso jest miękkie, dodajemy sól, grubo zmielony pieprz, liść laurowy oraz paprykę. Wlewamy wino, oprószamy mąką i dusimy jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy dużo świeżej posiekanej zielonej pietruszki. Podajemy z ryżem.
DESER
Gajowe znajdy w pysznym przekładańcu
Składniki:
- ok. 300 g owoców leśnych (maliny, jeżyny, jagody, poziomki)
- 50 g serka mascarpone
- 50 g chudego serka homogenizowanego
- ok. 20 g cukru pudru
- białko jajka
- cynamonowe ciasteczka
- liście świeżej mięty
Przygotowanie:
Serek mascarpone łączymy z serkiem homogenizowanym oraz 1 białkiem ubitym na sztywno z cukrem pudrem. Ciasteczka kruszymy. Mix owoców mieszamy (można delikatnie rozgnieść widelcem żeby smaki się połączyły.) Składniki przekładamy warstwami w szklanym pucharku (ciasteczka, masa serkowa, owoce, masa serkowa, ciasteczka). Wierzch dekorujemy listkami świeżej mięty
Wszystkie przepisy 1. odcinka III edycji znajdziecie TUTAJ>