PRZYSTAWKA:
Łososiowa sakiewka na zielonej kołderce
Składniki:
- 500 g filetu z łososia
- 200 g świeżego szpinaku
- pęczek świeżego koperku
- 1 cebula
- 1 cytryna
- 2 ząbki czosnku
- 50 g suszonych pomidorów
- 150 ml śmietany 18%
- 2 jajka
- 500 g mąki pszennej
- świeża rukola do dekoracji
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Łososia mielimy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny, następnie dodajemy posiekany koperek. Całość dokładnie mieszamy. Z mąki z ciepłą wodą wyrabiamy elastyczne ciasto na pierogi, rozwałkowujemy i wycinamy kółka. Wykładamy farsz i lepimy pierożki w kształcie sakiewek. Szpinak obieramy i usuwamy łodygi. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. W rondlu podsmażamy szpinak, cebulę, suszone pomidory pokrojone w paski oraz czosnek. Następnie dodajemy śmietanę i dwa jajka. Całość odparowujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pierożki gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 10 minut. Podajemy z sosem szpinakowym udekorowane świeżą rukolą.
DANIE GŁÓWNE:
Z kopytkami z górki na pazurki
Składniki:
- 4 porcje po 200 g górki cielęcej
- świeży rozmaryn
- 3 łyżki pokrojonych suszonych pomidorów
- prażone orzeszki piniowe
- 1/2 opakowania świeżej rukoli
- oliwa
- sól
- pieprz grubo mielony
Marynata do mięsa
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 1/2 łyżeczki marynowanego imbiru
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 1 łyżeczka konfitury z róży
Sposób przygotowania:
Umyte, oczyszczone i osuszone mięso nacieramy składnikami marynaty i odstawiamy na 6-8 godzin. Ugotowane kluseczki gnocchi podsmażamy na oliwie z rukolą, orzeszkami pinii i suszonymi pomidorami. Cielęcinę obsmażamy dokładnie z każdej strony, a następnie pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu z piekarnika mięso delikatnie kroimy i układamy na aromatycznym sosie różanym. Podajemy z kluseczkami gnocchi, udekorowane świeżym rozmarynem i posypane i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Sos
Składniki:
- 2 cebule
- 4 łyżki konfitury z róży
- 50 ml koniaku
- 100 ml wina czerwonego wytrawnego
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- chili w proszku
Sposób przygotowania:
Posiekaną cebulę podsmażamy na maśle, dodajemy wino i koniak. Całość dusimy przez około 10 minut. Dodajemy konfiturę z róży. Sos zagotowujemy i doprawiamy solą, pieprzem oraz chili do smaku.
Gnocchi ziemniaczane
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
- bazylia suszona do smaku
- parmezan do smaku
- szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Dokładnie umyte, ale nieobrane ziemniaki gotujemy do miękkości przez około 40 minut, odcedzamy i - jeszcze gorące - obieramy ze skórki, a następnie dokładnie ugniatamy na purée. Jeszcze ciepłe wykładamy na stolnicę, dodajemy sól, pieprz, bazylię, starty parmezan oraz przesianą mąkę. W ziemniakach robimy wgłębienie i wlewamy roztrzepane jajko. Składniki dokładnie mieszamy w kulę, ale nie wyrabiamy. Ciasto rwiemy na mniejsze części, rolujemy w wałeczki i kroimy w poprzek na centymetrowe kluseczki. Dodatkowo możemy zrobić na ich powierzchni wgłębienia widelcem. Gotujemy partiami w dużej ilości osolonej wody, aż do wypłynięcia.
DESER:
Od zmierzchu do świtu
Składniki:
- 500 g malin
- 100 ml czerwonego wina półsłodkiego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 400 g serka mascarpone
- 8 łyżek cukru pudru
- 4 łyżki kakao
- opakowanie śmietany 30%
- liście mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy. Następnie dodajemy cztery łyżki cukru pudru i serek mascarpone. Ubijamy jeszcze przez chwilę na wysokich obrotach, aż do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Gotowy krem dzielimy na dwie części i do jednej z nich dodajemy kakao. Dokładnie umyte maliny miksujemy z czterema łyżkami cukru pudru. Dodajemy wino i mąkę ziemniaczaną. Sos gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Gotowy sos malinowy przelewamy do pucharków i odstawimy na chwilę do wystygnięcia. Następnie na warstwę sosu malinowego wykładamy krem z mascarpone i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu wykładamy kolejną warstwę, tym razem kremu kakaowego i ponownie odstawiamy do lodówki na około 40 minut. Deser podajemy udekorowany malinami i świeżą miętą.