Przepisy ANETY RYTEL, sezon 5, Lublin

Łososiowa sakiewka
Łososiowa sakiewka

PRZYSTAWKA:

Łososiowa sakiewka na zielonej kołderce

Składniki:

  • 500 g filetu z łososia
  • 200 g świeżego szpinaku
  • pęczek świeżego koperku
  • 1 cebula
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 150 ml śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 500 g mąki pszennej
  • świeża rukola do dekoracji
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Łososia mielimy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny, następnie dodajemy posiekany koperek. Całość dokładnie mieszamy. Z mąki z ciepłą wodą wyrabiamy elastyczne ciasto na pierogi, rozwałkowujemy i wycinamy kółka. Wykładamy farsz i lepimy pierożki w kształcie sakiewek. Szpinak obieramy i usuwamy łodygi. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. W rondlu podsmażamy szpinak, cebulę, suszone pomidory pokrojone w paski oraz czosnek. Następnie dodajemy śmietanę i dwa jajka. Całość odparowujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pierożki gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 10 minut. Podajemy z sosem szpinakowym udekorowane świeżą rukolą.

DANIE GŁÓWNE:

Z kopytkami z górki na pazurki

Z górki na pazurki
Z górki na pazurki

Składniki:

  • 4 porcje po 200 g górki cielęcej
  • świeży rozmaryn
  • 3 łyżki pokrojonych suszonych pomidorów
  • prażone orzeszki piniowe
  • 1/2 opakowania świeżej rukoli
  • oliwa
  • sól
  • pieprz grubo mielony

Marynata do mięsa

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 1/2 łyżeczki marynowanego imbiru
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka konfitury z róży

Sposób przygotowania:

Umyte, oczyszczone i osuszone mięso nacieramy składnikami marynaty i odstawiamy na 6-8 godzin. Ugotowane kluseczki gnocchi podsmażamy na oliwie z rukolą, orzeszkami pinii i suszonymi pomidorami. Cielęcinę obsmażamy dokładnie z każdej strony, a następnie pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu z piekarnika mięso delikatnie kroimy i układamy na aromatycznym sosie różanym. Podajemy z kluseczkami gnocchi, udekorowane świeżym rozmarynem i posypane i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Sos

Składniki:

  • 2 cebule
  • 4 łyżki konfitury z róży
  • 50 ml koniaku
  • 100 ml wina czerwonego wytrawnego
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • chili w proszku

Sposób przygotowania:

Posiekaną cebulę podsmażamy na maśle, dodajemy wino i koniak. Całość dusimy przez około 10 minut. Dodajemy konfiturę z róży. Sos zagotowujemy i doprawiamy solą, pieprzem oraz chili do smaku.

Gnocchi ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • bazylia suszona do smaku
  • parmezan do smaku
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Dokładnie umyte, ale nieobrane ziemniaki gotujemy do miękkości przez około 40 minut, odcedzamy i - jeszcze gorące - obieramy ze skórki, a następnie dokładnie ugniatamy na purée. Jeszcze ciepłe wykładamy na stolnicę, dodajemy sól, pieprz, bazylię, starty parmezan oraz przesianą mąkę. W ziemniakach robimy wgłębienie i wlewamy roztrzepane jajko. Składniki dokładnie mieszamy w kulę, ale nie wyrabiamy. Ciasto rwiemy na mniejsze części, rolujemy w wałeczki i kroimy w poprzek na centymetrowe kluseczki. Dodatkowo możemy zrobić na ich powierzchni wgłębienia widelcem. Gotujemy partiami w dużej ilości osolonej wody, aż do wypłynięcia.

DESER:

Od zmierzchu do świtu

Od zmierzchu do świtu
Od zmierzchu do świtu

Składniki:

  • 500 g malin
  • 100 ml czerwonego wina półsłodkiego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 400 g serka mascarpone
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki kakao
  • opakowanie śmietany 30%
  • liście mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy. Następnie dodajemy cztery łyżki cukru pudru i serek mascarpone. Ubijamy jeszcze przez chwilę na wysokich obrotach, aż do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Gotowy krem dzielimy na dwie części i do jednej z nich dodajemy kakao. Dokładnie umyte maliny miksujemy z czterema łyżkami cukru pudru. Dodajemy wino i mąkę ziemniaczaną. Sos gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Gotowy sos malinowy przelewamy do pucharków i odstawimy na chwilę do wystygnięcia. Następnie na warstwę sosu malinowego wykładamy krem z mascarpone i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu wykładamy kolejną warstwę, tym razem kremu kakaowego i ponownie odstawiamy do lodówki na około 40 minut. Deser podajemy udekorowany malinami i świeżą miętą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości