Przepisy ANETY NOGAJCZYK, sezon 5, Kielce

Ave Cezar
Ave Cezar

PRZYSTAWKA:

Ave Cezar

Składniki:

  • 1 sałata lodowa
  • 6 plastrów gotowanego boczku
  • 2 udka z kurczaka
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Udka gotujemy do miękkości. Sałatę myjemy i osuszamy, następnie rwiemy na drobne kawałki. Plastry boczku podsmażamy na małym ogniu, aż powstaną z nich chipsy. Ugotowane udka oddzielamy od kości i kroimy na drobne kawałki, które następnie podsmażamy na łyżce oliwy. Do miski z sosem wkładamy sałatę i starannie ją mieszamy. Następnie dodajemy usmażonego kurczaka i pokruszony usmażony boczek. Dodajemy przygotowany sos. Całość delikatnie mieszamy i posypujemy grzankami.

Sos

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oliwy
  • 10 łyżek startego parmezanu
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżki natki z pietruszki
  • 1 łyżka świeżej mięty

Sposób przygotowania:

Do miski przeciskamy przez praskę ząbki czosnku oraz świeży imbir. Dodajemy śmietanę, majonez, musztardę, oliwę. Wyciskamy cytrynę. Dodajemy drobno posiekaną pietruszkę i miętę. Na koniec dosypujemy parmezan i wszystko starannie mieszamy.

Grzanki

Składniki:

  • 10 kromek chleba
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól

Sposób przygotowania:

Chleb kroimy w drobną kostkę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Polewamy oliwą i solimy do smaku i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany chleb wrzucamy na blachę i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 10 minut.

DANIE GŁÓWNE:

Pasta Bunga Bunga

Pasta Bunga Bunga
Pasta Bunga Bunga

Makaron z sosem pomidorowym

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu muszle
  • 1/2 kg wołowego mięsa mielonego
  • 1 kg świeżych pomidorów
  • 1 średnia cebula
  • 1 papryczka peperoni
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 suszonego oregano
  • 1 gałązka świeżej bazylii
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebule, wyciskamy czosnek. Dodajemy suszoną bazylię, oregano i drobno pokrojoną papryczkę. Całość chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy mięso i pod przykryciem dusimy przez około 10 minut. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i miksujemy. Do podduszonego mięsa dodajemy zmiksowane pomidory, koncentrat, wszystko solimy i pieprzymy do smaku pozostawiając na wolnym ogniu do odparowania połowy sosu, przez około 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Po zredukowaniu składników dodajemy wino, bazylię, parmezan i gotujemy jeszcze przez 15 min. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie mieszamy z przygotowanym sosem.

Makaron z sosem grzybowym

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu rurki
  • 1 średnia pierś z kurczaka
  • 8 grzybów prawdziwków
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 200 ml śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek, bazylię i wszystko lekko podsmażamy. Pierś z kurczaka myjemy i po osuszeniu kroimy w drobną kostkę, a następnie dodajemy do podsmażonych składników. Całość dusimy przez około 5 minut. Dodajemy pokrojone prawdziwki, solimy i pieprzymy do smaku. Podlewamy ciepłą wodą tak, aby płyn zakrył wszystkie składniki i dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Na koniec wsypujemy natkę pietruszki i dolewamy śmietanę. Ciągle mieszając, redukujemy do uzyskania gęstego sosu. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu i mieszamy z przygotowanym sosem.

Makaron z sosem peperoni

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu nitki
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 2 sztuki peperoni
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 4 łyżki startego parmezan
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 6 łyżek oliwy
  • sól

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wyciskamy czosnek, dodajemy drobno pokrojone peperoni, suszoną bazylię i podsmażamy ok 2-3 minuty. Świeżą bazylię miksujemy i dodajemy na patelnie wszystkie składniki, solimy do smaku. Makaron gotujemy al dente, mieszamy z sosem na patelni, chwilę podsmażamy. Na koniec posypujemy startym parmezanem.

DESER

Kawa na ławę

Kawa na ławę
Kawa na ławę

Biszkopt

Składniki:

  • 6 jajek
  • 13 łyżek cukru
  • 13 łyżek mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie kawy cappuccino
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 litra wody
  • 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
  • świeże owoce: maliny, borówki amerykańskie

Sposób przygotowania:

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy na puszysty krem. Do kremu z żółtek dodajemy stopniowo proszek do pieczenia i przesianą przez sito mąkę. Całość starannie miksujemy a następnie dodajemy ubite białka delikatnie mieszając tak, aby piana nie opadła. Gotową masę wylewamy do blachy wyłożonej pergaminem i pieczemy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180ºC. Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy na dwa blaty. Pierwszy blat pozostawiamy w blaszce wyłożonej pergaminem. Kawę cappuccino z kawą rozpuszczalną zalewamy 1 1/2 l gorącej wody. Tak przygotowanym płynem nasączamy biszkopt w blaszce. Na ciasto wylewamy przygotowany wcześniej krem. Część kremu pozostawiamy do udekorowania góry ciasta. Biszkopty moczymy w kawie i układamy na warstwie kremu. Ciasto przykrywamy drugą częścią biszkoptu, który również nasączamy kawą. Wierzch ciasta smarujemy resztą kremu i posypujemy startą czekoladą. Odstawiamy do lodówki na około 3-4 godziny. Deser podajemy z gałką lodów udekorowanych świeżymi owocami.

Krem

Składniki:

  • 150 g masło roślinne
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 serki homogenizowane
  • 1 opakowania mleka w proszku
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/2 tabliczki czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. W misce miksujemy masło roślinne z cukrem pudrem, na gładką masę. Stopniowo dodajemy serki i mleko w proszku, cały czas miksując. Na koniec dodajemy wystudzoną żelatynę i całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

podziel się:

Pozostałe wiadomości