PRZYSTAWKA:
Ave Cezar
Składniki:
- 1 sałata lodowa
- 6 plastrów gotowanego boczku
- 2 udka z kurczaka
- oliwa
Sposób przygotowania:
Udka gotujemy do miękkości. Sałatę myjemy i osuszamy, następnie rwiemy na drobne kawałki. Plastry boczku podsmażamy na małym ogniu, aż powstaną z nich chipsy. Ugotowane udka oddzielamy od kości i kroimy na drobne kawałki, które następnie podsmażamy na łyżce oliwy. Do miski z sosem wkładamy sałatę i starannie ją mieszamy. Następnie dodajemy usmażonego kurczaka i pokruszony usmażony boczek. Dodajemy przygotowany sos. Całość delikatnie mieszamy i posypujemy grzankami.
Sos
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki oliwy
- 10 łyżek startego parmezanu
- 1/2 cytryny
- 1 łyżki natki z pietruszki
- 1 łyżka świeżej mięty
Sposób przygotowania:
Do miski przeciskamy przez praskę ząbki czosnku oraz świeży imbir. Dodajemy śmietanę, majonez, musztardę, oliwę. Wyciskamy cytrynę. Dodajemy drobno posiekaną pietruszkę i miętę. Na koniec dosypujemy parmezan i wszystko starannie mieszamy.
Grzanki
Składniki:
- 10 kromek chleba
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- sól
Sposób przygotowania:
Chleb kroimy w drobną kostkę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Polewamy oliwą i solimy do smaku i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany chleb wrzucamy na blachę i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 10 minut.
DANIE GŁÓWNE:
Pasta Bunga Bunga
Makaron z sosem pomidorowym
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu muszle
- 1/2 kg wołowego mięsa mielonego
- 1 kg świeżych pomidorów
- 1 średnia cebula
- 1 papryczka peperoni
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 suszonego oregano
- 1 gałązka świeżej bazylii
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebule, wyciskamy czosnek. Dodajemy suszoną bazylię, oregano i drobno pokrojoną papryczkę. Całość chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy mięso i pod przykryciem dusimy przez około 10 minut. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i miksujemy. Do podduszonego mięsa dodajemy zmiksowane pomidory, koncentrat, wszystko solimy i pieprzymy do smaku pozostawiając na wolnym ogniu do odparowania połowy sosu, przez około 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Po zredukowaniu składników dodajemy wino, bazylię, parmezan i gotujemy jeszcze przez 15 min. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie mieszamy z przygotowanym sosem.
Makaron z sosem grzybowym
Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu rurki
- 1 średnia pierś z kurczaka
- 8 grzybów prawdziwków
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 200 ml śmietany 30%
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek, bazylię i wszystko lekko podsmażamy. Pierś z kurczaka myjemy i po osuszeniu kroimy w drobną kostkę, a następnie dodajemy do podsmażonych składników. Całość dusimy przez około 5 minut. Dodajemy pokrojone prawdziwki, solimy i pieprzymy do smaku. Podlewamy ciepłą wodą tak, aby płyn zakrył wszystkie składniki i dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Na koniec wsypujemy natkę pietruszki i dolewamy śmietanę. Ciągle mieszając, redukujemy do uzyskania gęstego sosu. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu i mieszamy z przygotowanym sosem.
Makaron z sosem peperoni
Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu nitki
- 1 pęczek świeżej bazylii
- 2 sztuki peperoni
- 4-5 ząbków czosnku
- 4 łyżki startego parmezan
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 6 łyżek oliwy
- sól
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wyciskamy czosnek, dodajemy drobno pokrojone peperoni, suszoną bazylię i podsmażamy ok 2-3 minuty. Świeżą bazylię miksujemy i dodajemy na patelnie wszystkie składniki, solimy do smaku. Makaron gotujemy al dente, mieszamy z sosem na patelni, chwilę podsmażamy. Na koniec posypujemy startym parmezanem.
DESER
Kawa na ławę
Biszkopt
Składniki:
- 6 jajek
- 13 łyżek cukru
- 13 łyżek mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie kawy cappuccino
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1/2 litra wody
- 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
- świeże owoce: maliny, borówki amerykańskie
Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy na puszysty krem. Do kremu z żółtek dodajemy stopniowo proszek do pieczenia i przesianą przez sito mąkę. Całość starannie miksujemy a następnie dodajemy ubite białka delikatnie mieszając tak, aby piana nie opadła. Gotową masę wylewamy do blachy wyłożonej pergaminem i pieczemy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180ºC. Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy na dwa blaty. Pierwszy blat pozostawiamy w blaszce wyłożonej pergaminem. Kawę cappuccino z kawą rozpuszczalną zalewamy 1 1/2 l gorącej wody. Tak przygotowanym płynem nasączamy biszkopt w blaszce. Na ciasto wylewamy przygotowany wcześniej krem. Część kremu pozostawiamy do udekorowania góry ciasta. Biszkopty moczymy w kawie i układamy na warstwie kremu. Ciasto przykrywamy drugą częścią biszkoptu, który również nasączamy kawą. Wierzch ciasta smarujemy resztą kremu i posypujemy startą czekoladą. Odstawiamy do lodówki na około 3-4 godziny. Deser podajemy z gałką lodów udekorowanych świeżymi owocami.
Krem
Składniki:
- 150 g masło roślinne
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 serki homogenizowane
- 1 opakowania mleka w proszku
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka żelatyny
- 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
Sposób przygotowania:
Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. W misce miksujemy masło roślinne z cukrem pudrem, na gładką masę. Stopniowo dodajemy serki i mleko w proszku, cały czas miksując. Na koniec dodajemy wystudzoną żelatynę i całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.