PRZYSTAWKAPrzepiórcze gniazdoSkładniki:• 5 ogórków konserwowych (małych)• 1 ogórek kiszony • 4 rzodkiewki • 1 cebula czerwona • 1 łosoś wędzony tłusty • 1 łosoś wędzony chudy• 2 jajka przepiórcze • kawior • natka pietruszki • 1 pęczek kopru • 2 ząbki czosnku • świeży imbir • świeży tymianek • sałata lodowa • kiełki lucerny • chleb pumpernikiel• przyprawa indyjska, • przyprawa uniwersalna, • maggi • curry • kardamon• sól• pieprz • 2 łyżki majonezu • 1 łyżka sosu słodko-kwaśnegoSposób przygotowania:Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Łososie drobno siekamy. Następnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Majonez mieszamy z sosem słodko-kwaśnym i dodajemy do wcześniej wymieszanych składników. Doprawiamy przyprawami. Sałatę płuczemy gorącą wodą, aby łatwo odeszły liście. Układamy pastę na liściach sałaty i zawijamy. Następnie kroimy na równe kawałki. Dekorujemy jajkiem przepiórczym i kawiorem, dodajemy kiełki lucerny i małą ilość chleba.DANIE GŁÓWNEWarkocz z polędwiczki na czerwonym dywanie
Składniki:• 2 polędwiczki wieprzowe • mąka ziemniaczana • 1 marchewka• 1 pietruszka • 1 papryka • 1 seler • 2 podłużne czerwone słodkie papryki• 1 cebula• 3 woreczki ryżu parabolicznego • kostka bulionowa Marynata do polędwiczek:Składniki: • 1 szklanka mleka • 2 łyżki maggi • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego • świeży imbir• 3 ząbki czosnku• przyprawa indyjska• curry• sól• pieprz• kardamon• przyprawa uniwersalnaSos:Składniki:• pół kostki masła • mleczko kokosowe • sos słodko-kwaśny • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego • pół łyżki maggi • sól • pieprz • czosnek • świeży imbirSposób przygotowania:Polędwiczki dzielimy na cztery porcje. Nacinamy, aby powstały trzy równe paski.Obieramy warzywa i dzielimy na dwie równe porcje. Pierwszą część warzyw ścieramy na grubej tarce, solimy, doprawiamy przyprawami i mocno wygniatamy, aby puściły sok. Warzywami przykrywamy polędwiczki i odstawiamy na około trzy godziny. Następnie zalewamy marynatą i odstawiamy na jedną dobę. W osolonej wodzie gotujemy dwie torebki ryżu, trzecią torebkę gotujemy w wodzie z jedną kostką bulionu i szczyptą curry. Papryczki czerwone kroimy na cztery części, zawijamy w folię do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Drugą część warzyw kroimy w paski, doprawiamy i smażymy w woku. Polędwiczki oczyszczamy z warzyw, dobrze osuszamy papierowym ręcznikiem, zaplatamy w warkocz a końcówki posypujemy mąką ziemniaczaną. Pieczemy na rozgrzanym oleju pod przykryciem 3 minuty z każdej strony. Po zdjęciu z patelni jeszcze ciepłe polędwiczki obtaczamy w mące ziemniaczanej i z powrotem wrzucamy na krótko na głęboki olej. Gotowe mięso wykładamy na upieczone wcześniej papryki, polewamy sosem i podajemy z warzywami z woka oraz ryżem.DESERLody w ciepłym mundurkuSkładniki: • lody waniliowe • świeże maliny • świeża mięta • serek mascarpone • 6 białek • 2 żółtka • cukier puder • płatki migdałowe Sposób przygotowania:Formujemy kulki z lodów waniliowych i wkładamy do zamrażarki nastawionej na bardzo niską temperaturę. Ubijamy pianę z białek. Następnie obtaczamy zamrożone lody w ubitej pianie oraz w migdałach, dobrze ugniatając kulki. Dwukrotnie powtarzamy tę czynność. Obtoczone lody wkładamy do zamrażalnika na minimum jedną dobę. Po wyciągnięciu, lody smażymy na głębokim oleju, tak, aby migdały się zarumieniły. Przed samym podaniem polewamy sosami malinowym i miętowym.Sos malinowo – miętowySkładniki:• szklanka świeżych lub mrożonych malin • świeża mięta (według uznania)• cukier puder • serek mascarpone • 2 żółtka Sposób przygotowania:Świeżą miętę miksujemy z cukrem pudrem i żółtkiem utartym na kogel-mogel.Maliny miksujemy i łączymy z odrobiną zmiksowanej mięty, żółtkiem utartym na kogel-mogel i serkiem mascarpone. Gotowymi sosami polewamy lody.