PRZYSTAWKA:
Tatrzański zawijaniec z odrobiną francuskiej elegancji
Ciasto maślane
Składniki:
- kostka masła
- 15 dag mąki
Sposób przygotowania:
Masło siekamy i mieszamy z mąką na jednolitą masę.
Ciasto podstawowe
Składniki:
- 20 dag mąki
- 1 żółtko
- 1/2 łyżki octu
- 1/2 łyżki wody
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mieszamy, wyrabiamy ciasto i rozwałkowujemy. Na rozwałkowanym placku rozkładamy ciasto maślane, składamy kopertę i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, ponownie rozwałkowujemy, składamy w kopertę i ponownie wkładamy do zamrażalnika na 10 minut. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy. Na koniec ciasto rozwałkowujemy delikatnie na pergaminie, w jednym kierunku i schładzamy w lodówce.
Farsz
Składniki:
- 1 brokuł
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 2 pory
- żółta papryka
- czerwona papryka
- natka pietruszki
- dwa gatunki żółtego sera o ostrym smaku
- 2 łyżki śmietany
- zioła do smaku np. prowansalskie
- 2 piersi z kurczaka
- przyprawa uniwersalna
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka doprawiamy i grillujemy a następnie kroimy w paski. Brokuł rozdzielamy na drobne różyczki, pozostałe warzywa i ser ścieramy na tarce, dolewamy śmietanę, dosypujemy zioła i mieszamy, tworząc jednolity farsz. Na cieście francuskim rozkładamy część farszu, na środku układamy kawałki kurczaka i przykrywamy pozostałym farszem. Ciasto zawijamy z dwóch stron. Następnie smarujemy żółtkiem z mlekiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 40 minut. Na 5 minut przed wyjęciem posypujemy startym oscypkiem. Po wyjęciu z piekarnika zawijaniec kroimy w plastry i układamy na rukoli. Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi.
DANIE GŁÓWNE
Podhalańska świnka w parmeńskiej oprawie
Składniki:
- 3-4 polędwiczki wieprzowe
- 2 winne jabłka
- słoik żurawiny (najlepiej domowej roboty)
- szklanka czerwonego wina o owocowym bukiecie
- klarowane masło
- 4 sztuki średniej wielkości buraków ćwikłowych
- 1 kg ziemniaków
- owcza bryndza
- plasterki szynki parmeńskiej
- sól, pieprz cytrynowy
- przyprawa uniwersalna
- ocet balsamiczny
Sposób przygotowania:
Polędwiczki kroimy w centymetrowe plastry, doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym oraz octem balsamicznym i odstawiamy na dwie godziny. Smażymy na maśle 8 minut tuż przed podaniem.
Jabłka kroimy w ćwiartki, zanurzamy w wyciśniętym soku z cytryny, następnie doprawiamy łyżką miodu i rzucamy na rozgrzane masło, dusimy 5-6 minut. Buraczki kroimy w talarki, rzucamy na rozgrzane masło połączone z miodem, i dusimy do 10 minut. Sosy z polędwiczek, jabłek oraz buraczków, łączymy, dodajemy żurawinę. Całość miksujemy i podgrzewamy. Wlewamy szklankę wina, redukujemy przez około 5 minut. Doprawimy pieprzem i szczyptą chili. Gotowym sosem polewamy buraczki.
Ziemniaki w mundurkach gotujemy, dzielimy na połówki, które smarujemy bryndzą i z powrotem składamy a następnie owijamy plastrem szynki parmeńskiej. Przed podaniem opiekamy 10 minut w piekarniku. Gotowe mięso podajemy razem z ziemniakami, buraczkami i świeżym ogórkiem zmacerowanym w ryżowym occie.
DESER:
Amerykański owoc w gaździnowym pucharku
Składniki:
- 1 kg truskawek
- brązowy cukier
- masło
- szklanka czerwonego wina
- 1 1/2 szklanki mleka
- 1/2szklanka cukru
- 1/2 litra śmietanki 30 %
- 3 bezy
- około 350 g mrożonych truskawek
- 200 g zmrożonej śmietanki w kostkach
- 4 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
W 1/2 szklanki mleka rozpuszczamy łyżkę mąki ziemniaczanej i łyżkę mąki pszennej. Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem. Rozpuszczoną mąkę wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy do otrzymania konsystencji budyniu.
Zmrożone truskawki miksujemy i dodajemy część połowę gotowego budyniu. Lekko mieszając regulujemy konsystencje mlekiem lub śmietanką.
500 ml śmietanki 30% ubijamy, dodając po łyżce pozostałego budyniu do otrzymanego kremu.
Przed włożeniem do pucharków dodajemy rozkruszone bezy i lekko mieszamy. Truskawki dzielimy na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości. Karmelizujemy cukier z masłem, następnie dodajemy czerwone wino i obrane truskawki. Napełniamy pucharki warstwowo: truskawki, kremy, truskawki, kremy, lody.