PRZYSTAWKA:
Na ratunek zmarzluchom
Składniki:
- 6 cukinii
- 1 pietruszka
- 4 ziemniaki
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 łyżka masła
- 1 opakowanie płatków migdałowych
- 1 bagietka
- 1 serek kremowy
- 1 ser pleśniowy
- 1 gruszka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Obrane warzywa: cebulę, marchewkę i pietruszkę zalewamy wodą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotujemy. W trakcie gotowania dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Bulion gotujemy do miękkości warzyw. Cukinię kroimy w kostkę i dorzucamy do bulionu. Całość gotujemy jeszcze przez około 10 minut. Wszystko miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę masła. Podajemy z podprażonymi płatkami migdałowymi. Bagietkę kroimy, smarujemy kremowym serkiem, na wierzch wykładamy plastry gruszki. Całość przykrywamy plastrem sera pleśniowego. Pieczemy w temperaturze 100oC do momentu rozpuszczenia się wierzchniej warstwy sera. Krem podajemy z grzankami udekorowany prażonymi płatkami.
DANIE GŁÓWNE:
Cielętnickie pyszności
Składniki:
- 1 duży jesiotr
- 1 kg ziemniaków
- sól, pieprz
- sok z 1 cytryny
- suszone zioła: bazylia i oregano lub przyprawa do ziemniaków
- olej
Sposób przygotowania:
Oczyszczoną rybę kroimy na kawałki i marynujemy przez noc w soli, pieprzu i soku z cytryny. Następnie smażymy na głębokim tłuszczu nie dłużej niż 5 minut. Obsmażoną rybę odcedzamy z tłuszczu i pieczemy w temperaturze 100oC przez 10 minut. Ugotowane w łupinkach ziemniaki posypujemy ziołami i wstawiamy również na 10 minut do piekarnika. Rybę podajemy z pieczonymi ziemiankami i surówką.
Surówka do ryby
Składniki:
- 1 biała kapusta
- 1 marchewka
- suszona natka pietruszki
- 1 jabłko
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Białą kapustę kroimy na cienkie paski, dodajemy startą marchew, natkę pietruszki, oraz startą połówkę jabłka. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny.
DESER:
Cudeńka babuni
Składniki:
- kawa parzona lub rozpuszczalna
- 8 żółtek
- 5 dag cukru
- 25 dag mąki
- 1 łyżka spirytusu
- 1 1/2 dag drożdży
- 1/4 l mleka
- 5 dag masła
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 opakowanie płatków migdałowych
- 3 łyżki cukru do kogla-mogla
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Drożdże łączymy z cukrem, dodajemy szklankę mleka i wszystko dokładnie mieszamy. Otrzymaną masę dodajemy do mąki. 4 żółtka ucieramy z cukrem i ponownie całość dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy masło i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Drewnianą łyżką wykładamy masę na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron, aż do zarumienienia. Czekoladę rozpuszczamy, polewamy nią jedną stronę racuchów, wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Pozostałe żółtka ucieramy dodatkiem cukru. Kogel-mogel wlewamy do zaparzonej kawy. Podajemy z gorącymi racuchami.