Przepisy Alicji Polaczkiewicz, sezon 6, Częstochowa

Na ratunek zmarzluchom
Na ratunek zmarzluchom

PRZYSTAWKA:

Na ratunek zmarzluchom

Składniki:

  • 6 cukinii
  • 1 pietruszka
  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka masła
  • 1 opakowanie płatków migdałowych
  • 1 bagietka
  • 1 serek kremowy
  • 1 ser pleśniowy
  • 1 gruszka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Obrane warzywa: cebulę, marchewkę i pietruszkę zalewamy wodą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotujemy. W trakcie gotowania dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Bulion gotujemy do miękkości warzyw. Cukinię kroimy w kostkę i dorzucamy do bulionu. Całość gotujemy jeszcze przez około 10 minut. Wszystko miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę masła. Podajemy z podprażonymi płatkami migdałowymi. Bagietkę kroimy, smarujemy kremowym serkiem, na wierzch wykładamy plastry gruszki. Całość przykrywamy plastrem sera pleśniowego. Pieczemy w temperaturze 100oC do momentu rozpuszczenia się wierzchniej warstwy sera. Krem podajemy z grzankami udekorowany prażonymi płatkami.

DANIE GŁÓWNE:

Cielętnickie pyszności

Cielętnickie pyszności
Cielętnickie pyszności

Składniki:

  • 1 duży jesiotr
  • 1 kg ziemniaków
  • sól, pieprz
  • sok z 1 cytryny
  • suszone zioła: bazylia i oregano lub przyprawa do ziemniaków
  • olej

Sposób przygotowania:

Oczyszczoną rybę kroimy na kawałki i marynujemy przez noc w soli, pieprzu i soku z cytryny. Następnie smażymy na głębokim tłuszczu nie dłużej niż 5 minut. Obsmażoną rybę odcedzamy z tłuszczu i pieczemy w temperaturze 100oC przez 10 minut. Ugotowane w łupinkach ziemniaki posypujemy ziołami i wstawiamy również na 10 minut do piekarnika. Rybę podajemy z pieczonymi ziemiankami i surówką.

Surówka do ryby

Składniki:

  • 1 biała kapusta
  • 1 marchewka
  • suszona natka pietruszki
  • 1 jabłko
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Białą kapustę kroimy na cienkie paski, dodajemy startą marchew, natkę pietruszki, oraz startą połówkę jabłka. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny.

DESER:

Cudeńka babuni

Cudeńka babuni
Cudeńka babuni

Składniki:

  • kawa parzona lub rozpuszczalna
  • 8 żółtek
  • 5 dag cukru
  • 25 dag mąki
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 1/2 dag drożdży
  • 1/4 l mleka
  • 5 dag masła
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 opakowanie płatków migdałowych
  • 3 łyżki cukru do kogla-mogla
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Drożdże łączymy z cukrem, dodajemy szklankę mleka i wszystko dokładnie mieszamy. Otrzymaną masę dodajemy do mąki. 4 żółtka ucieramy z cukrem i ponownie całość dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy masło i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Drewnianą łyżką wykładamy masę na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron, aż do zarumienienia. Czekoladę rozpuszczamy, polewamy nią jedną stronę racuchów, wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Pozostałe żółtka ucieramy dodatkiem cukru. Kogel-mogel wlewamy do zaparzonej kawy. Podajemy z gorącymi racuchami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości