Przepisy Aleksandry Łuszczyk, sezon 6, Bielsko-Biała

Faszerowany Sycylijczyk
Faszerowany Sycylijczyk

PRZYSTAWKA:

Faszerowany Sycylijczyk

Składniki:

  • 4 duże pomidory
  • 1/2 cytryny
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki parmezanu
  • 100 g marynowanych sardynek
  • 50 g czarnych oliwek
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 6 łyżek oliwy
  • sól, pieprz
  • 2 cebule
  • sos balsamiczny do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pomidory myjemy, następnie odcinamy ich górną część. Za pomocą łyżeczki usuwamy gniazda nasienne. Wyjmujemy miąższ i drobno siekamy. Pomidory wewnątrz solimy i ustawiamy na sitku otworem w dół, tak, aby obciekły z nadmiaru soku. Sardynki osuszamy i kroimy na małe kawałki, następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę, czosnek i połowę natki pietruszki siekamy. Na oliwie szklimy cebulę, a następnie dodajemy posiekaną natkę i czosnek. Całość przez chwilę podsmażamy. Dodajemy sardynki i miąższ z pomidorów. Następnie dodajemy pokrojone oliwki oraz kapary. Całość przez chwilę dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem. W wysmarowanej oliwą, żaroodpornej formie ustawimy pomidory otworem do góry. Na małej patelni podsmażamy bułkę tartą, z dodatkiem trzech łyżek parmezanu i pikantnie doprawiamy. Pomidory wypełniamy farszem i posypujemy je odrobiną bułki tartej z parmezanem. Całość skrapiamy oliwą. Pieczemy w temperaturze 175oC przez około 30 minut. Podajemy ciepłe posypane świeżą natką pietruszki na talerzu udekorowanym sosem balsamicznym.

Pstrąg w krzakach
Pstrąg w krzakach

DANIE GŁÓWNE:

Pstrąg w krzakach

  • 4 świeże pstrągi
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 gałązka melisy
  • 1/4 litra wytrawnego wina białego
  • 1 mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • białe pieczywo
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania:

Pstrągi myjemy dokładnie pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Solimy i pieprzymy wewnątrz i na zewnątrz, a następnie oprószamy mąką. Pietruszkę, melisę, cebulę oraz czosnek drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy, a następnie podsmażamy na oliwie. Stopniowo po łyżce dolewamy wino. Całość smażymy jeszcze przez 15-20 minut a następnie dodajemy ryby. Czas smażenia ryby to dwie minuty z każdej strony. Pstrągi układamy na talerzu i polewamy powstałym sosem. Podajemy z białym pieczywem i ćwiartką cytryny.

Na jagodach
Na jagodach

DESER:

Na jagodach

Składniki:

  • 100 g jagód
  • 1/2 kg twarogu
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 opakowanie budyniu malinowego
  • 30 g miękkiego masła
  • 200 ml śmietany 30%
  • 75 ml jogurtu naturalnego
  • 30 g cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 250 g herbatników kakaowych
  • 100 g roztopionego masła

Sposób przygotowania:

Herbatniki drobno kruszymy, łączymy z roztopiony masłem i dokładnie mieszamy. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Boki formy smarujemy tłuszczem i posypujemy niewielką ilością pokruszonych ciastek. Masę przekładamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy trzykrotnie zmielony twaróg, ser mascarpone, budyń malinowy w proszku i miękkie masło. Całość dokładnie mieszamy. Jagody miksujemy i dodajemy do masy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Tak przygotowaną masę wykładamy na spód z ciastek. Pieczemy w temperaturze 180oC przez 60 minut. Upieczone ciasto studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy jogurt, a następnie rozpuszczoną w wodzie żelatynę i również delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na ostudzony sernik. Gotowe ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki. Podajemy udekorowane świeżymi jagodami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości