Przepisy ALEKSANDRY KOBYŁECKIEJ, 5 sezon, Koszalin

Pani na szpileczkach
Pani na szpileczkach

PRZYSTAWKA

Idzie Pani na szpileczkach … Pan gustuje w sałateczkach?

Składniki:

  • roszponka
  • rukola
  • awokado
  • pomidory koktajlowe
  • pomidory suszone
  • 1-2 opakowania sera mozzarella
  • 1 opakowanie serka kanapkowego
  • 100 g słonecznika łuskanego
  • 5 łyżeczek oleju z orzechów lub oleju sezamowego
  • przyprawa uniwersalna
  • 1 bagietka
  • masło
  • 1 ząbek czosnku
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania:

W dużej misce mieszamy sałaty. Następnie dodajemy kawałki awokado oraz świeże i suszone pomidory. Na wierzch sałatki małą łyżeczką wykładamy serek kanapkowy. Pestki słonecznika prażymy na rozgrzanej patelni, aż do delikatnego zrumienienia. Następnie zdejmujemy patelnię z kuchenki, dodajemy kilka kropel oleju sezamowego i doprawiamy przyprawą uniwersalną. Słonecznik powinien być dosyć słony i aromatyczny. Ciepły słonecznik dosypujemy do przygotowanej wcześniej sałatki. Całość polewamy odrobiną oleju sezamowego. Bagietkę kroimy na grzanki, smarujemy masłem połączonym z czosnkiem i świeżą bazylią, a na wierzch kładziemy plasterek sera typu mozzarella. Grzanki podpiekamy w piekarniku około 5 minut w temperaturze 220oC. Gotową sałatę podajemy udekorowaną świeżą bazylią z gorącymi grzankami.

DANIE GŁÓWNE

Biało-zielony przypływ mocy

Przypływ mocy
Przypływ mocy

Składniki:

  • 2 opakowania świeżego makaronu tagliatelle
  • 200 g łososia wędzonego
  • 250 ml śmietany 18%
  • 50 g masła
  • 5 dużych garści świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 średnie czerwone cebule
  • pieprz czarny w ziarnach
  • świeża bazylia
  • pomidorki koktajlowe
  • sól

Sposób przygotowania:

Szpinak podgrzewamy na patelni z dodatkiem czosnku, masła i soli aż będzie miękki. W oddzielnym naczyniu szklimy pokrojoną w dosyć grube plasterki cebulę. Solimy i dodajemy łyżeczkę masła do smaku. Do gotowego już szpinaku dodajemy rumianą cebulkę, a następnie gęstą śmietanę. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy średniej wielkości kawałki łososia. Ugotowany wcześniej makaron łączymy z sosem ze szpinaku i łososia. Danie dekorujemy listkami bazylii i pomidorkami koktajlowym.

DESER

Tadam! Fasolowy zawrót głowy

Fasolowy zawrót głowy
Fasolowy zawrót głowy

Składniki:

  • biszkopt
  • słoik kremu czekoladowo-orzechowego
  • puszka mandarynek w syropie
  • borówka amerykańska
  • truskawki
  • śmietana 40%
  • 150 ml alkoholu

Sposób przygotowania:

Biszkopt kroimy na 3 warstwy, które nasączamy alkoholem rozcieńczonym wodą. Krem czekoladowy podgrzewamy w garnku z gorącą wodą i polewamy nim pierwszą warstwę biszkoptu. Następnie układamy pokrojone w cieniutkie paseczki mandarynki. Śmietanę ubijamy na sztywno i wykładamy na mandarynki. Przekładamy kolejną warstwą biszkoptu, który oblewamy kremem czekoladowym. Następnie wykładamy owoce, tym razem truskawki i borówki, które przykrywamy bitą śmietaną. Na samej górze kładziemy ostatnią warstwę biszkoptu. Całość dekorujemy bitą śmietaną, czekoladą i owocami.

Biszkopt

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 cukru pudru
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Z białek ubijamy pianę dodając szczyptę soli. W końcowej fazie ubijania dodajemy cukier puder. Następnie stopniowo dodajemy żółtka. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodajemy do połączonych wcześniej składników. Ważne jest, aby mikser nastawiony był na minimalne obroty. Powstałą masę wlewamy do tortownicy. Pieczemy w temperaturze 160°C przez 15 minut, a następnie podwyższamy temperaturę do 180/200°C i pieczemy przez kolejne 15 minut. Nie należy otwierać piekarnika do czasu, aż ciasto delikatnie się wystudzi. Inaczej biszkopt opadnie.

podziel się:

Pozostałe wiadomości