PRZYSTAWKA
Idzie Pani na szpileczkach … Pan gustuje w sałateczkach?
Składniki:
- roszponka
- rukola
- awokado
- pomidory koktajlowe
- pomidory suszone
- 1-2 opakowania sera mozzarella
- 1 opakowanie serka kanapkowego
- 100 g słonecznika łuskanego
- 5 łyżeczek oleju z orzechów lub oleju sezamowego
- przyprawa uniwersalna
- 1 bagietka
- masło
- 1 ząbek czosnku
- świeża bazylia
Sposób przygotowania:
W dużej misce mieszamy sałaty. Następnie dodajemy kawałki awokado oraz świeże i suszone pomidory. Na wierzch sałatki małą łyżeczką wykładamy serek kanapkowy. Pestki słonecznika prażymy na rozgrzanej patelni, aż do delikatnego zrumienienia. Następnie zdejmujemy patelnię z kuchenki, dodajemy kilka kropel oleju sezamowego i doprawiamy przyprawą uniwersalną. Słonecznik powinien być dosyć słony i aromatyczny. Ciepły słonecznik dosypujemy do przygotowanej wcześniej sałatki. Całość polewamy odrobiną oleju sezamowego. Bagietkę kroimy na grzanki, smarujemy masłem połączonym z czosnkiem i świeżą bazylią, a na wierzch kładziemy plasterek sera typu mozzarella. Grzanki podpiekamy w piekarniku około 5 minut w temperaturze 220oC. Gotową sałatę podajemy udekorowaną świeżą bazylią z gorącymi grzankami.
DANIE GŁÓWNE
Biało-zielony przypływ mocy
Składniki:
- 2 opakowania świeżego makaronu tagliatelle
- 200 g łososia wędzonego
- 250 ml śmietany 18%
- 50 g masła
- 5 dużych garści świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 3 średnie czerwone cebule
- pieprz czarny w ziarnach
- świeża bazylia
- pomidorki koktajlowe
- sól
Sposób przygotowania:
Szpinak podgrzewamy na patelni z dodatkiem czosnku, masła i soli aż będzie miękki. W oddzielnym naczyniu szklimy pokrojoną w dosyć grube plasterki cebulę. Solimy i dodajemy łyżeczkę masła do smaku. Do gotowego już szpinaku dodajemy rumianą cebulkę, a następnie gęstą śmietanę. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy średniej wielkości kawałki łososia. Ugotowany wcześniej makaron łączymy z sosem ze szpinaku i łososia. Danie dekorujemy listkami bazylii i pomidorkami koktajlowym.
DESER
Tadam! Fasolowy zawrót głowy
Składniki:
- biszkopt
- słoik kremu czekoladowo-orzechowego
- puszka mandarynek w syropie
- borówka amerykańska
- truskawki
- śmietana 40%
- 150 ml alkoholu
Sposób przygotowania:
Biszkopt kroimy na 3 warstwy, które nasączamy alkoholem rozcieńczonym wodą. Krem czekoladowy podgrzewamy w garnku z gorącą wodą i polewamy nim pierwszą warstwę biszkoptu. Następnie układamy pokrojone w cieniutkie paseczki mandarynki. Śmietanę ubijamy na sztywno i wykładamy na mandarynki. Przekładamy kolejną warstwą biszkoptu, który oblewamy kremem czekoladowym. Następnie wykładamy owoce, tym razem truskawki i borówki, które przykrywamy bitą śmietaną. Na samej górze kładziemy ostatnią warstwę biszkoptu. Całość dekorujemy bitą śmietaną, czekoladą i owocami.
Biszkopt
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 cukru pudru
- 6 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Z białek ubijamy pianę dodając szczyptę soli. W końcowej fazie ubijania dodajemy cukier puder. Następnie stopniowo dodajemy żółtka. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodajemy do połączonych wcześniej składników. Ważne jest, aby mikser nastawiony był na minimalne obroty. Powstałą masę wlewamy do tortownicy. Pieczemy w temperaturze 160°C przez 15 minut, a następnie podwyższamy temperaturę do 180/200°C i pieczemy przez kolejne 15 minut. Nie należy otwierać piekarnika do czasu, aż ciasto delikatnie się wystudzi. Inaczej biszkopt opadnie.