PRZYSTWAKAJesień w Central ParkuSkładniki:• 900 g dyni • 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek• sól morska i świeżo mielony pieprz• 1 łyżeczka miodu• 1 ząbek czosnku• 1 łyżka octu balsamicznego• 100 g świeżego szpinaku • 100 g fety• 2 garście uprażonych orzechów pecan Sposób przygotowania:Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w plastry. Układamy na blasze. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy 40 minut w temperaturze 220ºC aż plasterki będą miękkie i lekko brązowe na brzegach. Następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Mieszamy oliwę, miód i ocet balsamiczny. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Szpinak mieszamy z dynią. Posypujemy orzechami i pokruszoną fetą. Skrapiamy sosem.DANIE GŁÓWNESarna w wielkim mieście
Składniki:• 250 g mielonej wołowiny (antrykot, rostbef)• 250 g mielonej sarniny• 1 ząbek czosnku• 3 łyżki oliwy z oliwek• meksykańska mieszanka przypraw adobo• sól i pieprz do smaku• 4 plastry twardego koziego sera • 4 bajgleSposób przygotowania:Wołowinę mieszamy z sarniną. Dodajemy oliwę, czosnek i przyprawy do smaku. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Mięso wyjmujemy z lodówki na pół godziny przed smażeniem, aby nabrało temperatury pokojowej. Formułujemy 4 okrągłe kotlety o średnicy ok. 12 cm. Smażymy krwiste burgery przez ok. 4 minuty z obu stron. Na koniec na każdym układamy plaster sera. Burgery podajemy w bajglach z ciepłym dżemem cebulowym, ziemniakami i sałatką.Dżem z ChelseaSkładniki:• 2 duże cebule• 2 łyżki masła• 2 łyżki oliwy z oliwek• goździki,• gałka muszkatołowa• imbir• pieprz • 1/2 szklanki suszonej żurawiny• 1/4 szklanki octu balsamicznegoSposób przygotowania:Cebulę drobno siekamy. Oliwę rozgrzewamy na patelni, dodajemy masło, cebulę i przyprawy do smaku. Smażymy kilka minut, aż cebula zacznie się karmelizować. Dodajemy ocet balsamiczny i żurawinę. Dusimy na małym ogniu, ok. 45 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.Ziemniaki z West VillageSkładniki:• 400 g ziemniaków• 4 łyżki oliwy z oliwek• oliwa do pieczenia• 3 ząbki czosnku• gałązki świeżego rozmarynu• słodka papryka• sól i pieprz do smakuSposób przygotowania:Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki. Na rozgrzaną oliwę wykładamy ziemniaki, dodajemy rozgnieciony czosnek, gałązki rozmarynu, sól, pieprz i paprykę. Smażymy kilka minut, aż ziemniaki zrobią się złociste. Podsmażone ziemniaki z przyprawami przekładamy do żaroodpornego naczynia. Skrapiamy oliwą. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200ºC, aż nabiorą złoto-brązowego koloru i staną się miękkie.Sałatka Kanadyjczyk w Little ItalySkładniki:• 200 g mieszanki sałat (roszponka, rukola, rzymska) Sos:• 2 łyżki syropu klonowego• 2 łyżki octu• 2 łyżki soku jabłkowego• 6 łyżek oliwy z oliwek• 1/2 łyżeczki musztardy• sól i pieprz do smakuSposób przygotowania:Składniki sosu dokładnie mieszamy. Sałatę skrapiamy sosem. DESEROrzechowy gangster z Bronxu
CiastoSkładniki:• 375 g masła• 375 g gorzkiej czekolady• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego• 6 jajek • 150 g brązowego cukru• 150 g białego cukru• 1 łyżeczka soli• 225 g mąki Orzechowy twist:• 3/4 szklanki masła orzechowego• 1/4 szklanki cukru• 1/2 łyżeczki soliSposób przygotowania:Masło orzechowe lekko podgrzewamy. Mieszamy z cukrem i solą. Odstawiamy. Masło rozpuszczamy z czekoladą. Jajka ubijamy z cukrami i wanilią. Mąkę mieszamy z solą. Przestudzoną czekoladę dodajemy do jajek. Mieszamy. Dodajemy mąkę z solą. Masę przelewamy do formy o wymiarach 40 cm na 26 cm. Na wierzch wykładamy orzechowy twist. Delikatnie mieszamy, aby utworzyć wzór na powierzchni ciasta. Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 180ºC. Brzegi powinny być ścięte a środek lekko galaretowaty. Ciasto podajemy wystudzone.
Więcej przepisów znajdziecie na kulinarni.pl >