Przepisy ALEKSANDRY JAŹWIEC, 3 sezon, Warszawa

Przepisy ALEKSANDRY JAŹWIEC, 3 sezon, Warszawa
Przepisy ALEKSANDRY JAŹWIEC, 3 sezon, Warszawa

PRZYSTAWKA

Italijskie co niecoSkładniki:• 4 pomidory• 4 jajka• 1 łyżka masła• 10 szalotek lub 2 średnie cebule• mała cukinia• marchewka• puszka krojonych pomidorów lub 3 średnie pomidory ( sparzone, obrane i pokrojone)• mozzarella (ilość wg uznania)• pieprz, sól,• szczypta cukru• zioła prowansalskie, • 1 mały ząbek czosnkuSposób przygotowania:W pomidorach odcinamy górne części i odkładamy. Z pomidorów wydrążamy środek. Dno pomidorów solimy a następnie wykładamy mozzarellą. Na roztopionym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cukinię, cebulę oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Następnie dodajemy startą na grubej tarce marchewkę. Na koniec dodajemy pokrojone pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Gotową masę wkładamy w wydrążone pomidory. Na wierzch wbijamy po jednym jajku, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i przykrywamy górnymi częściami. Pomidory dusimy pod przykryciem przez około 10 – 15 minut. Przed podaniem posypujemy odrobiną ziół prowansalskich. Na talerz wykładamy łyżkę lub dwie sosu z duszonymi warzywami a na wierzch pomidora z jajkiem. Podajemy z grzanką z bagietki.DANIE GŁÓWNEDydki w zielonej kąpieli

Składniki:• 4 piersi kurczaka• 2 opakowania świeżego szpinaku 2 x 250 g lub mrożonego około 400- 450g• 1 opakowanie sera gorgonzola (ok. 100 g)• 350 ml śmietanki 30 % lub 36 % tłuszczu• 1 kg marchewki• opakowanie ryżu basmati • sól, pieprz • łyżka masła• 3 ząbki czosnku• bulion warzywny Sposób przygotowania:Piersi kurczaka dzielimy i delikatnie rozbijamy, zachowując podobną grubość. Oprószamy solą, pieprzem i odstawiamy. Następnie na patelni roztapiamy masło z rozgniecionym czosnkiem. Dodajemy umyty szpinak. Może być mrożony, zmiksowany. Świeży podsmażony szpinak miksujemy na niezbyt gładką masę. Następnie dodajemy opakowanie śmietanki i ser. Na bardzo małym ogniu odparowujemy, aż sos zgęstnieje. Mięso obtaczamy w mące i smażymy do zrumienienia. Marchewkę gotujemy w bulionie, następnie miksujemy na gładką masę i doprawiamy masłem, solą i pieprzem. Mięso podajemy z ryżem i purée z marchewki.DESERWiśniowy drift

 Dydki w zielonej kąpieli
Dydki w zielonej kąpieli

CiastoSkładniki:• 1/4 kostki margaryny• 4 żółtka• 3 łyżki oleju• 3/4 szklanki cukru• 1 cukier waniliowy• 2 szklanki mąki• 2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasaSkładniki:• 1 kg białego sera ( najlepiej twarogu trzykrotnie mielonego do serników)• 1/2 szklanki cukru• 1 opakowanie cukru waniliowego• 1 opakowanie budyniu śmietankowego• 3 jajka• 2 szklanki zimnego mleka• 1/2 szklanki oleju• sok z jednej dużej cytrynyPianaSkładniki:• 4 białka • 1/2 szklanki cukru pudru• szczypta proszku do pieczeniaSposób przygotowania:Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i szybko wyrabiamy na gładką masę. Następnie kruszymy i wysypujemy na dno blachy do pieczenia o wymiarach 20 cm x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli nie mamy gotowej masy serowej, ser biały mielimy trzykrotnie. W naczyniu do miksowania łączymy cukier, cukier waniliowy, mleko, jajka, budyń i olej. Następnie powoli dodajemy ser i całość miksujemy. Na końcu dodajemy sok z cytryny. Kiedy masa jest już dobrze zmiksowana wylewamy ją na blachę wyłożoną wcześniej przygotowanym surowym ciastem. Pieczemy w piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 200ºC. Pianę z białek ubijamy na sztywną bezę, dodając do niej stopniowo cukier puder i szczyptę proszku do pieczenia. Po 40 minutach wysuwamy ciasto z piekarnika i na wierzch wykładamy ubitą pianę. Całość pieczemy jeszcze około 20 – 30 minut w temperaturze 210ºC tak aby beza delikatnie zbrązowiała. Po upieczeniu ciasta trzymamy je jeszcze, przez około 10 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Następnie schładzamy. Rosa na serniku powinna się pojawić po kilku godzinach. Gotowe ciasto podajemy na zimno z gorącymi wiśniami.Sos wiśniowySkładniki:• 450 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone) • 100 g cukru• łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej• 50 g wódki lub whiskySposób przygotowania:Wiśnie zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlewamy do wiśni i mieszając, zagotowujemy. Po zdjęciu z ognia dodajemy alkohol. Więcej przepisów znajdziecie na kulinarni.pl >

Wiśniowy drift
Wiśniowy drift
podziel się:

Pozostałe wiadomości