PRZYSTAWKA:
Wulkaniczna papryka
Składniki:
- 4 duże dojrzałe papryki
- 150 g ryżu długoziarnistego
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 puszka kukurydzy
- 700 g piersi z kurczaka
- sól, pieprz do smaku
- 50 g sosu meksykańskiego
- 5 papryczek chili
Sposób przygotowania:
Z papryki odcinamy górną część z ogonkiem tak, aby powstała forma kapelusza. Paprykę wydrążamy. Ryż gotujemy al dente. Mięso kroimy na bardzo drobne kawałki. Papryczkę drobno siekamy. Wszystkie składniki dania, mieszamy ze sobą i podsmażamy. Przyprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy sos meksykański i mieszamy smażąc na wolnym ogniu przez 15 minut. Gotowy farsz dzielimy na cztery równe porcje i wypełniamy nim papryki. Pieczemy z włączoną funkcją termoobiegiegu w temperaturze180°C przez 35 minut. Poddajemy z sosem meksykańskimi i papryczką chili dla dekoracji.
DANIE GŁÓWNE:
Futbolki mięsne na białej murawie
Składniki:
- 750 g mielonego mięsa wieprzowo/drobiowego
- 10 g orzechów laskowych
- 1 opakowanie przyprawy do mięsa mielonego
- 20 g rodzynek
- 20 g mąki pszennej
- 10 ml oliwy z oliwek
- 400 g ryżu białego długoziarnistego
- 100 g natki pietruszki
- 100 ml oliwy z oliwek
- 10 sztuk igiełek z sosny
- 1 mały słoiczek żurawiny
Sposób przygotowania:
Pietruszkę – same listki, bez łodyg, mieszamy z oliwą i miksujemy. Następnie podgrzewamy na małym ogniu tak, aby uzyskać odpowiednią gęstość. Rodzynki i orzechy bardzo drobno siekamy, dodajemy do mięsa i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego. Z farszu formujemy kulki, które następnie obtaczamy w mące pszennej i obsmażamy na patelni. Gotujemy ryż al dente, z dodatkiem igieł sosny dla uzyskania ciekawego aromatu i smaku. Ugotowany ryż mieszamy z wcześniej przygotowaną pietruszkową pastą. Na ułożony w kształcie kuli ryż wykładamy po trzy kulki mięsne. Całość dekorujemy świeżą miętą. Podajemy z żurawiną.
DESER:
Zezowate melonowe szczęście
Składniki:
- 2 melony
- 200 g borówek
- 150 g malin
- 20 g suszonej żurawiny
- 2 banany
- 100 g mlecznej czekolady
Sposób przygotowania:
Melony kroimy na pół i wydrążamy. Miąższ melona i banany drobno kroimy. Dodajemy pozostałe składniki. Całość mieszamy. Owocami wypełniamy wydrążone połówki melonów. W małym garnku na wolnym małym ogniu rozpuszczamy czekoladę i delikatnie, równomiernie polewamy każdą z porcji. Melony podajemy na talerzu udekorowanym świeżą miętą.