Przepisy AGNIESZKI MICHALCZYSZYN, sezon 5, Toruń

Wulkaniczna papryka
Wulkaniczna papryka

PRZYSTAWKA:

Wulkaniczna papryka

Składniki:

  • 4 duże dojrzałe papryki
  • 150 g ryżu długoziarnistego
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 700 g piersi z kurczaka
  • sól, pieprz do smaku
  • 50 g sosu meksykańskiego
  • 5 papryczek chili

Sposób przygotowania:

Z papryki odcinamy górną część z ogonkiem tak, aby powstała forma kapelusza. Paprykę wydrążamy. Ryż gotujemy al dente. Mięso kroimy na bardzo drobne kawałki. Papryczkę drobno siekamy. Wszystkie składniki dania, mieszamy ze sobą i podsmażamy. Przyprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy sos meksykański i mieszamy smażąc na wolnym ogniu przez 15 minut. Gotowy farsz dzielimy na cztery równe porcje i wypełniamy nim papryki. Pieczemy z włączoną funkcją termoobiegiegu w temperaturze180°C przez 35 minut. Poddajemy z sosem meksykańskimi i papryczką chili dla dekoracji.

DANIE GŁÓWNE:

Futbolki mięsne na białej murawie

Futbolki mięsne
Futbolki mięsne

Składniki:

  • 750 g mielonego mięsa wieprzowo/drobiowego
  • 10 g orzechów laskowych
  • 1 opakowanie przyprawy do mięsa mielonego
  • 20 g rodzynek
  • 20 g mąki pszennej
  • 10 ml oliwy z oliwek
  • 400 g ryżu białego długoziarnistego
  • 100 g natki pietruszki
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 10 sztuk igiełek z sosny
  • 1 mały słoiczek żurawiny

Sposób przygotowania:

Pietruszkę – same listki, bez łodyg, mieszamy z oliwą i miksujemy. Następnie podgrzewamy na małym ogniu tak, aby uzyskać odpowiednią gęstość. Rodzynki i orzechy bardzo drobno siekamy, dodajemy do mięsa i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego. Z farszu formujemy kulki, które następnie obtaczamy w mące pszennej i obsmażamy na patelni. Gotujemy ryż al dente, z dodatkiem igieł sosny dla uzyskania ciekawego aromatu i smaku. Ugotowany ryż mieszamy z wcześniej przygotowaną pietruszkową pastą. Na ułożony w kształcie kuli ryż wykładamy po trzy kulki mięsne. Całość dekorujemy świeżą miętą. Podajemy z żurawiną.

DESER:

Zezowate melonowe szczęście

Melonowe szczęście
Melonowe szczęście

Składniki:

  • 2 melony
  • 200 g borówek
  • 150 g malin
  • 20 g suszonej żurawiny
  • 2 banany
  • 100 g mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Melony kroimy na pół i wydrążamy. Miąższ melona i banany drobno kroimy. Dodajemy pozostałe składniki. Całość mieszamy. Owocami wypełniamy wydrążone połówki melonów. W małym garnku na wolnym małym ogniu rozpuszczamy czekoladę i delikatnie, równomiernie polewamy każdą z porcji. Melony podajemy na talerzu udekorowanym świeżą miętą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości