Przepisy Agnieszki Meissner, 3. edycja, Poznań

Ziemniaczana babka
Ziemniaczana babka

PRZYSTAWKA:

Ziemniaczana babka babuni

Składniki:

  • 1,5 kg utartych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 400 g wędzonego boczku
  • sól, pieprz
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Ziemniaki i cebulę obieramy i ucieramy na tarce z małymi oczkami na gładką masę. Utarte ziemniaki odsączamy z soku. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Masę ziemniaczano – cebulową przekładamy do miski, dodajemy jajka, boczek, mąkę i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wkładamy do teflonowej, wysmarowanej tłuszczem podłużnej foremki. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 200°C. Kroimy na plasterki grubości 3 cm. Babkę podajemy polaną kwaśną śmietaną.

Pieczona kaczka
Pieczona kaczka

DANIE GŁÓWNE:

Pieczona kaczka bez kaczki z marchewką à la Karp

W dzieciństwie w mojej rodzinie na uroczyste obiady podawano kaczkę ze smacznym nadzieniem, którego każdy chciał mieć jak najwięcej. W związku z tym, aby wszyscy byli zadowoleni zaczęto serwować samo nadzienie… Potrawa, którą podałam to zapiekane w piekarniku mięsne nadzienie. Marchewka à la Karp to niezwykła surówka z marchewki, podawana na słono, z cytryną, zieloną pietruszką i czosnkiem. Mój przyjaciel ma przezwisko Karp, stąd swą nazwę wzięła surówka, ponieważ to właśnie on nauczył mnie ją przygotowywać. Tę potrawę zawsze podaję z pieczonymi ćwiartkami lub smażonymi plasterkami ziemniaczków.

Kaczka bez kaczki

Składniki:

  • 1 kg zmielonej karkówki (lub łopatki)
  • 4 łyżki bułki tartej zalanej 7 dag gorącej margaryny
  • 1 jajko
  • pęczek zielonej pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso wkładamy do miski. Margarynę roztapiamy w garnuszku. Bułkę tartą zalewamy gorącą margaryną, mieszamy i dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy całe jajko, kroimy drobno natkę pietruszki i również dodajemy do mięsa. Przyprawiamy do smaku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ręką w szklanej misce. Formujemy wałek długości ok. 30 cm. Pieczemy w rękawie lub naczyniu żaroodpornym 1,5 godziny. Początkowo w temperaturze 200°C a po pół godzinie zmniejszamy do 150°C. Po wyjęciu z piekarnika kroimy na plastry ok. 2 cm grubości. Podajemy polane kremem z octu balsamicznego.

Marchewka à la Karp

Składniki:

  • 3 marchewki
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ok. pół łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Marchewkę ucieramy na grubej tarce. Drobno kroimy natkę pietruszki. Do marchewki dodajemy pokrojoną pietruszkę, dwa wyciśnięte ząbki czosnku i sok z połówki cytryny, następnie dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek oraz ok. pół łyżeczki soli. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Zostawiamy do zmacerowania na ok. 2 godziny, tak, aby marchewka puściła sok.

Cynamonowa impresja
Cynamonowa impresja

DESER

Cynamonowa impresja z dalekiej Północy

Ta tajemnicza nazwa oznacza ciasto marchewkowe, na które przepis dostałam od kuzynki z Norwegii.

Składniki:

  • 200 g cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 4/5 szklanki oleju roślinnego
  • 4 jajka
  • 275 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 400 g marchwi startej na grubej tarce
  • 60 g rodzynek
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych

Sposób przygotowania:

Cukier, kakao i olej ubijamy razem mikserem, dodajemy kolejno po jednym jajku. Powoli dodajemy mąkę z przyprawami, a następnie marchewkę, rodzynki i orzechy. Ciasto przelewamy do okrągłej formy (średnica 24 cm) i pieczemy w piekarniku w temperaturze 175°C ok. 45 minut.

Polewa

Składniki:

  • 60 g margaryny
  • 125 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g serka typu kanapkowy

Sposób przygotowania:

Do margaryny dodajemy cukier puder i ucieramy obydwa składniki tak, aby się ze sobą połączyły. Dodajemy cukier waniliowy oraz serek i dalej ucieramy na gładką masę tak, aby nie powstały grudki (ok. 5-7 minut). Ciasto smarujemy polewą, posypujemy płatkami migdałowymi i kroimy na trójkątne kawałki. Każdą porcję przystrajamy połową truskawki z szypułką. Na talerzyku do każdego kawałka ciasta dodajemy kleksik polewy z umoczoną w nim całą truskawką.

Wszystkie przepisy 1. odcinka III edycji znajdziecie TUTAJ>

podziel się:

Pozostałe wiadomości