Przepisy AGNIESZKI LESZCZYŃSKIEJ, sezon 5, Tarnów

Pomarańczowa moc natury
Pomarańczowa moc natury

PRZYSTAWKA:

Pomarańczowa moc natury

Składniki:

  • 1 dynia
  • 1/2 pomarańczy
  • 5 ziemniaków
  • 5 g korzenia imbiru
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 opakowanie śmietany
  • 2 łyżeczki przyprawy masala
  • świeża kolendra do dekoracji
  • 1 cebula
  • masło
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Dynię obieramy, usuwamy pestki i gotujemy w bulionie warzywnym razem z ziemniakami, cebulą i obranym korzeniem imbiru. Ugotowane warzywa miksujemy, dodajemy sok z pomarańczy, przyprawy, masło i na końcu śmietanę - według uznania. Zupę dekorujemy listkami świeżej kolendry.

DANIE GŁÓWNE:

Kolorowe smaki późnego lata

Kolorowe smaki późnego lata
Kolorowe smaki późnego lata

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1/2 kg polędwicy wołowej
  • 100 g kaszy jaglanej
  • opakowanie sera mozarella
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1 bakłażan
  • 1 brokuł
  • 2 łyżeczki przyprawy sambar masala
  • pęczek świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso podsmażamy i doprawiamy do smaku. Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości, w osolonej wodzie. Cukinię kroimy w plastry i usuwamy środek, który następnie faszerujemy usmażonym mięsem zmieszanym z ugotowaną kaszą jaglaną. Na wierzchu kładziemy plaster sera. Całość zapiekamy w temperaturze 180°C przez 30-40 minut. Warzywa kroimy, doprawiamy do smaku i dusimy do miękkości w małej ilości wody. Danie podajemy udekorowane świeżym rozmarynem.

Sos

Składniki:

  • szklanka majonezu lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2-3 łyżki szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Składniki dokładnie mieszamy i podajemy w oddzielnych miseczkach.

DESER:

Czerwony przysmak Hindusa

Czerwony przysmak Hindusa
Czerwony przysmak Hindusa

Składniki:

  • 1 szklanka białego ryżu
  • 2 szklanki wody
  • 1 i 1/2 szklanki wiórek kokosowych (namoczonych w ciepłej wodzie przez 15 minut)
  • 1 szklanka cukru organicznego
  • 1/2 łyżeczki kardamonu w proszku
  • 1/3 łyżeczki goździków w proszku
  • 4 łyżki pokruszonych orzechów, migdałów, rodzynki, daktyle, żurawina
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki masła ghee
  • 1 i 1/2 szklanki malin
  • szczypta cukru pudru
  • listki świeżej mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

W garnku podgrzewamy jedną łyżkę masła i dodajemy: orzechy, migdały, rodzynki, daktyle, żurawinę. Całość delikatnie rumienimy. Dodajemy wypłukany wcześniej ryż i wodę. Następnie dodajemy kokosowe wiórki i cukier. Doprawiamy przyprawami do smaku. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez 10-15 minut. Następnie przekładamy do pucharków i polewamy zmiksowanymi malinami z odrobiną cukru pudru. Deser dekorujemy świeżą miętą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości