PRZYSTAWKA:
Pomarańczowa moc natury
Składniki:
- 1 dynia
- 1/2 pomarańczy
- 5 ziemniaków
- 5 g korzenia imbiru
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 opakowanie śmietany
- 2 łyżeczki przyprawy masala
- świeża kolendra do dekoracji
- 1 cebula
- masło
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Dynię obieramy, usuwamy pestki i gotujemy w bulionie warzywnym razem z ziemniakami, cebulą i obranym korzeniem imbiru. Ugotowane warzywa miksujemy, dodajemy sok z pomarańczy, przyprawy, masło i na końcu śmietanę - według uznania. Zupę dekorujemy listkami świeżej kolendry.
DANIE GŁÓWNE:
Kolorowe smaki późnego lata
Składniki:
- 1 cukinia
- 1/2 kg polędwicy wołowej
- 100 g kaszy jaglanej
- opakowanie sera mozarella
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 1 bakłażan
- 1 brokuł
- 2 łyżeczki przyprawy sambar masala
- pęczek świeżego rozmarynu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso podsmażamy i doprawiamy do smaku. Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości, w osolonej wodzie. Cukinię kroimy w plastry i usuwamy środek, który następnie faszerujemy usmażonym mięsem zmieszanym z ugotowaną kaszą jaglaną. Na wierzchu kładziemy plaster sera. Całość zapiekamy w temperaturze 180°C przez 30-40 minut. Warzywa kroimy, doprawiamy do smaku i dusimy do miękkości w małej ilości wody. Danie podajemy udekorowane świeżym rozmarynem.
Sos
Składniki:
- szklanka majonezu lub jogurtu naturalnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2-3 łyżki szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Składniki dokładnie mieszamy i podajemy w oddzielnych miseczkach.
DESER:
Czerwony przysmak Hindusa
Składniki:
- 1 szklanka białego ryżu
- 2 szklanki wody
- 1 i 1/2 szklanki wiórek kokosowych (namoczonych w ciepłej wodzie przez 15 minut)
- 1 szklanka cukru organicznego
- 1/2 łyżeczki kardamonu w proszku
- 1/3 łyżeczki goździków w proszku
- 4 łyżki pokruszonych orzechów, migdałów, rodzynki, daktyle, żurawina
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki masła ghee
- 1 i 1/2 szklanki malin
- szczypta cukru pudru
- listki świeżej mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
W garnku podgrzewamy jedną łyżkę masła i dodajemy: orzechy, migdały, rodzynki, daktyle, żurawinę. Całość delikatnie rumienimy. Dodajemy wypłukany wcześniej ryż i wodę. Następnie dodajemy kokosowe wiórki i cukier. Doprawiamy przyprawami do smaku. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez 10-15 minut. Następnie przekładamy do pucharków i polewamy zmiksowanymi malinami z odrobiną cukru pudru. Deser dekorujemy świeżą miętą.