PRZYSTAWKA
Włochy, czyli sycylijskie zamieszanie
Składniki:
- mix sałat, rukola
- mix serów: pecorino z pistacjami i z pomidorami, parmezan, gorgonzola
- seler naciowy
- jabłko
- twarda gruszka
- orzechy włoskie i laskowe
- winogrona
- pomidory suszone
- oliwki zielone i czarne
- oliwa z oliwek
- świeży rozmaryn
Sposób przygotowania:
Sałatę szarpiemy i przekładamy do dużej miski. Sery, jabłko, gruszkę, seler naciowy i pomidory kroimy w niezbyt drobną kostkę i dodajemy do sałaty. Następnie dodajemy winogrona, posiekane orzechy oraz oliwki. Przygotowujemy sos: mieszamy ocet balsamiczny, oliwę, z odrobiną świeżego rozmarynu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Wykładamy na talerze. Dekorujemy oliwkami oraz świeżymi listkami bazylii.
DANIE GŁÓWNE
Chorwacja z dodatkiem zieleni
Składniki:
- po 30 dag mięsa mielonego: cielęcego, wieprzowego i wołowego.
- 3 jaja
- 5 ząbków czosnku
- łyżka oliwy
- świeży tymianek
- przyprawa uniwersalna
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
W dużej misce mieszamy mięso z posiekanymi ząbkami czosnku. Wbijamy 3 jaja. Dodajemy dużą łyżkę oliwy, świeży tymianek i przyprawę uniwersalną do smaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy, a z uzyskanej masy formujemy wałeczki. Smażymy na rozgrzanej oliwie do zrumienienia.
Brokuły zapiekane z cukinią i ziemniakami w sosie serowym
Składniki:
- duży brokuł
- 2 duże cukinie
- 6 ziemniaków
- 15 dag sera pleśniowego
- kostka serka topionego
- 2 łyżki oliwy
- świeży tymianek
- świeży rozmaryn
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
Obrane ziemniaki kroimy na plastry i przez ok. 10 minut gotujemy w lekko posolonej wodzie. Brokuły blanszujemy. Następnie kroimy cukinię na niezbyt cienkie plastry, oraz ser pleśniowy na kawałki. Przygotowujemy sos: w miseczce ucieramy 3 łyżki oliwy ze świeżym tymiankiem, rozmarynem i serkiem topionym. Warzywa oraz ser układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami: ziemniaki, cukinia, ser pleśniowy, brokuły. Całość polewamy sosem. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 200°C .
DESER
Ognista Hiszpania
Składniki:
- 4 hiszpańskie pomarańcze
- owoc granatu
- 1/2 melona
- 2 owoce kiwi
- kiść winogron czerwonych
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- papryczka chili
- 1/2 opakowania wiórków kokosowych
Sposób wykonania:
Pomarańcze, melon i kiwi kroimy w kostkę. Następnie delikatnie mieszamy z winogronami i ziarnkami granatu. Na rozgrzanej patelni prażymy wiórki kokosowe. Czekoladę ucieramy na tarce. Chili bardzo drobno siekamy. Następnie pokrojone owoce wykładamy do salaterek, posypujemy startą czekoladą, siekanym chili i wiórkami kokosowymi.
Więcej przepisów znajdziecie na kulinarni.pl >