Przepisy AGATY BIERNAT, 4 sezon, Łódź

Strażak w soczystym towarzystwie
Strażak w soczystym towarzystwie

PRZYSTAWKA:

Strażak w soczystym towarzystwie

Carpaccio

Składniki:

  • 6 średnich buraków lub 4 duże
  • 200 g sera feta lub sera koziego
  • 1 pomelo lub czerwony grejpfrut
  • roszponka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Carpaccio

Buraki gotujemy do miękkości w posolonej wodzie. Odstawiamy. Gdy ostygną obieramy i kroimy w cienkie plasterki, aby uzyskać formę carpaccio. Układamy płaty buraków na dużym talerzu tak, aby jeden nachodził na drugi. Buraki od razu obsypujemy świeżo mielonym pieprzem. Na środku talerza układamy trochę roszponki i trochę sera feta. Z boku układamy kilka kawałków obranych pomelo lub grejpfrutów dla przełamania słonego smaku fety. Całość skrapiamy dressingiem.

Dressing limonkowo-miętowy

Składniki:

  • sok z limonki
  • sok z pomarańczy
  • oliwa
  • liście mięty
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania

Wyciskamy sok z połowy dużej limonki i sok z pomarańczy. Dodajemy oliwę oraz poszatkowane liście mięty i całość miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.

DANIE GŁÓWNE:

Słodko-ostry invert na desce

Słodko-ostry invert na desce
Słodko-ostry invert na desce

Składniki:

  • 4 nieduże płaty żeberek
  • 6 średnich czerwonych cebul
  • 0,5 litra słodkiego ketchupu
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżeczki musztardy bawarskiej
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • 4 duże ziemniaki
  • 200 g suszonych pomidorów
  • łyżka ostrej oliwy
  • kostka sera białego półtłustego
  • bazylia
  • szczypta soli i pieprzu
  • gotowa przyprawa do żeberek

Sposób przygotowania:

Żeberka w glazurze miodowo cebulowej

Żeberka myjemy i obsmażamy na maśle. Następnie przygotowujemy marynatę - glazurę. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy cały ketchup, miód, musztardę, ocet balsamiczny i przyprawę „do żeberek”. Glazurę zagotowujemy do momentu aż zgęstnieje i zostawiamy na bardzo małym ogniu jeszcze przez 15 min od czasu do czasu mieszając. Żeberka wkładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy cienko gotową glazurą i pieczemy w piekarniku przez 15 min w temperaturze 150°C. Następnie zalewamy resztą glazury i pieczemy przez ok 1,5 godz. w temperaturze 180°C.

Pasta z suszonych pomidorów

Suszone pomidory, ser biały, bazylię, czerwoną cebulę i ostrą oliwę miksujemy do konsystencji pasty. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ziemniak w sreberku

Ziemniaki w łupinach podgotowujemy w wodzie przez ok 10 min. Następnie owijamy szczelnie folią aluminiową i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C. W upieczonych ziemniakach wydrążamy środek i nakładamy pastę z suszonych pomidorów. Ziemniaka możemy również udekorować czymś zielonym np. szczypiorkiem lub bazylią

Delikatna sałatka z rukoli

Garść rukoli skrapiamy oliwą z oliwek skrapiamy cytryną, dodajemy drobno krojone suszone pomidory, które podkreślą smak pasty z ziemniaka.

DESER:

Twist prosto z sadu

Twist prosto z sadu
Twist prosto z sadu

Składniki:

  • 4 duże jabłka
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • konfitura malinowa lub truskawkowa
  • lody waniliowe
  • słodki likier do wyboru

Sposób przygotowania:

Z jabłek odkrajmy „kapelusz” z ogonkiem i wydrążamy gniazda, następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10 min w temperaturze na 180°C. Po 10 min zmniejszamy temperaturę do 130°C a do środka wkładamy kostki czekolady i konfiturę, a następnie przykrywamy „kapeluszem”. Jabłka pieczemy kolejne 10 min w temperaturze 130°C. Upieczone jabłka dekorujemy gałkę lodów waniliowych polanych likierem.

Więcej przepisów znajdziecie na kulinarni.pl >

podziel się:

Pozostałe wiadomości