Przepisy AGATY ANIOŁ, 4 sezon, Kraków

Smażone krewetki
Smażone krewetki

PRZYSTAWKA:

Smażone krewetki z sosem Marie Rose i focacciąSos Marie RoseSkładniki:

  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka keczupu pikantnego
  • 1 łyżeczka sosu Worcester
  • 2 łyżeczki whisky
  • sok z połówki cytryny
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • awokado
  • kiełki rzeżuchy
  • ćwiartki cytryny (podajemy na talerzu, do ewentualnego wyciśnięcia)

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, jeżeli chcemy uzyskać ostrzejszy smak sosu możemy zwiększyć proporcje whisky i sosu Worcester. Kroimy awokado na pół, wbijamy nóż w pestkę, przekręcamy i wyciągamy pestkę następnie kroimy w plasterki i delikatnie obieramy ze skórki. Na talerzu układamy pokrojone plasterki awokado, polewamy sosem Marie Rose, posypujemy rzeżuchą, na nich układamy usmażone krewetki. Podajemy z focaccią, Dodatkowo podajemy sos w małych salaterkach do „namaczania” usmażonych krewetek.

KrewetkiSkładniki:

  • 20 krewetek tygrysich
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 1/2 łyżki octu winnego
  • sól i pieprz
  • oliwa
  • masło
  • mąka

Sposób przygotowania:

4 ząbki czosnku rozcieramy z solą i pieprzem, dodajemy biały ocet winny, mieszamy i dodajemy do krewetek. Całość odstawiamy na 30 min. Następnie krewetki posypujemy mąką, i razem z czosnkiem smażymy na roztopionym maśle z dodatkiem oliwy przez ok. 2 min z każdej strony, aż lekko się zarumienią.

FocacciaCiasto

Składniki:

  • 7 g suchych drożdży
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki stopionego smalcu
  • pomidorki koktajlowe
  • ser mozzarella
  • listki świeżego rozmarynu

Sposób przygotowania:

Drożdże mieszamy w kubku z 80 ml ciepłej wody, cukrem i szczyptą mąki. Odstawiamy na 15 - 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, zaczyn drożdży, oliwę, smalec oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto przez 10 - 15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny. Ciasto dzielimy na 2 części, na stolnicy obsypanej mąką rozwałkujemy 2 cienkie placki. Pierwszy placek rozkładamy na wysmarowanej oliwą płaskiej formie do pizzy, posypujemy startą mozzarellą, przykrywamy drugim plackiem i zlepiamy krawędzie ciasta, wierzch nakłuwamy widelcem. Następnie focaccię smarujemy oliwą, układamy na niej pokrojone w plastry pomidorki koktajlowe posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i solą oraz rozmarynem. Pieczemy w temperaturze 220ºC przez ok. 20 minut aż ciasto wyrośnie i zbrązowieje. Podajemy ciepłe. Można w tym przepisie pominąć całkowicie mozzarellę i przygotować wersję z samymi pomidorkami i rozmarynem. Focaccię kroimy w trójkąty jak pizze i podajemy obok krewetek z awokado. Podajemy z oliwami, zwykłą i peperoni do polania focacci.

DANIE GŁÓWNE:

Kurczak korma z basmati cytrynowo-imbirowymSos Korma

Kurczak korma
Kurczak korma

Składniki:

  • 2-3 ząbki czosnku
  • kawałek - wielkości kciuka - świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki chili,
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 lub 2 świeże czerwone papryczki chilli (w zależności jak ostre ma być danie)
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • pęczek świeżej kolendry

Przyprawy do uprażenia:

  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki nasion kolendry

Sposób przygotowania:

Czosnek oraz imbir obieramy i siekamy. Chilli czyścimy z nasion i siekamy drobno. Kmin, nasiona kolendry podprażamy na średnim ogniu na suchej patelni (parę minut, aby wydobyć aromat), a następnie ucieramy na proszek w moździerzu. Następnie wraz z resztą składników miksujemy na gładką masę.

Kurczak w sosie Korma

Składniki:

  • ok. 800 g udźców z kurczaka bez kości i skóry
  • 2 średnie cebule
  • 1 świeża czerwona papryczka chilli
  • kawałek - wielkości kciuka - świeżego imbiru
  • 1 puszka ciecierzycy
  • olej arachidowy lub roślinny
  • masło
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 70 g zmielonych płatków migdałowych + garść płatków do dekoracji
  • 3-4 łyżki wiórków kokosowych
  • pęczek świeżej kolendry (listki obrać całe a łodyżki posiekać)
  • sól morska i świeżo utłuczony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Imbir obieramy i drobno siekamy, cebule kroimy w piórka. Na patelnię wlewamy olej i podsmażamy pokrojonego kurczaka na złoty kolor pilnując żeby potrawa nie przywarła ani nie przypaliła się, następnie zsuwamy mięso na jedną stronę patelni, a na drugiej części rozpuszczamy kawałek masła, dodajemy imbir, pokrojone w piórka cebule oraz posiekane łodygi z kolendry. Całość rumienimy, następnie dodajemy przygotowany wcześniej sos korma, mleko, ciecierzycę, wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe, wszystko mieszamy, napełniamy puszkę po mleku do połowy wodą, wlewamy zawartość na patelnię i ponownie wszystko mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 30 minut pod przykryciem, regularnie sprawdzając potrawę, aby nie uległa wysuszeniu czy przypaleniu, jeśli będzie to konieczne dodajemy więcej wody, jeśli uznamy, że potrawa jest za mało ostra dodajemy poszatkowaną papryczkę chilli. Na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem. Danie podajemy polane jogurtem naturalnym, posypane świeżą kolendrą i płatkami migdałów.

Ryż basmati cytrynowo-imbirowy

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki ryżu basmati
  • 1 cytryna
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • oliwa
  • masło
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Gotujemy ryż, ścieramy skórkę z cytryny, obieramy i ścieramy imbir, następnie na dużej patelni na małym ogniu, rozpuszczamy masło z dodatkiem oliwy. Dodajemy skórkę cytrynową, imbir, kurkumę i wyciśnięty sok z niecałej cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy do momentu, kiedy sos uzyska złoty kolor, przekładamy łyżką ryż na patelnię, dobrze mieszamy i podawajemy.

DESER:

Francuskie drożdżówki

Ciasto Brioche

Francuskie drożdżówki
Francuskie drożdżówki

Składniki:

  • 60 ml ciepłej wody
  • 9 g suchych drożdży
  • 500 g przesianej mąki pszennej tortowej
  • 65 g cukru
  • 1 3/4 łyżeczki soli
  • 5 dużych jajek
  • 350 g niesolonego masła średnio schłodzonego

Crème pâtissière

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 100 g cukru
  • 5 dużych żółtek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 60 g rodzynek
  • 80 ml rumu
  • 70 g (1/2 filiżanki) cukru pudru
  • 1 roztrzepane jajko na glazurę

Sposób przygotowania:

W dniu poprzedzającym pieczenie drożdżówek zagniatamy ciasto drożdżowe brioche i robimy crème pâtissière. Rodzynki zalewamy rumem, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na noc.

Ciasto Brioche:

Do kubka z ciepłą wodą wsypujemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 10 - 15 minut (w tym czasie drożdże powinny się spienić, jeśli nic się nie dzieje, należy powtórzyć z innymi drożdżami). Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól oraz drożdże z wodą, mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy 3 jajka i za pomocą miksera ręcznego (na niskich obrotach) lub drewnianej łyżki wyrabiamy ciasto. Następnie dodajemy kolejne jajko, zwiększamy obroty miksera i miksujemy aż składniki prawie się połączą w jedną masę. Dodajemy kolejne jajko i dalej miksujemy. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne, ale powinno przyklejać się do dna i ścianek miski. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut ręcznie lub mikserem z hakiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 1/2 - 2 godziny. Po upłynięciu tego czasu do ciasta dodajemy partiami masło, po około 2 łyżki i łączymy je z ciastem, cały czas wyrabiając. Następnie dodajemy więcej masła w mniejszych odstępach czasu, w miarę jak będzie ono szybciej łączyło się z ciastem. Miksujemy tylko do czasu połączenia się masła z ciastem. Ciasto wykładamy do miski, przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki.

Crème pâtissière:

Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy połowę cukru i zagotowujemy. W tym czasie ubijamy żółtka z pozostałym cukrem na puszysty krem, przez około 5 minut. Do żółtek przesiewamy oba rodzaje mąki i miksujemy na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy gorące mleko do ubitego kremu, ciągle mieszając. Przelewamy do garnka, zagotowujemy, a następnie gotujemy na średnim ogniu, ciągle mieszając. Gotujemy miksując energicznie przez 2 minuty. Następnie przelewamy do miski i mieszamy z ekstraktem z wanilii. Krem przykrywamy folią przeźroczystą, tak, aby przylegała do kremu. Całość studzimy i wstawiamy do lodówki na noc. Następnego dnia odsączamy rodzynki z rumu. Rum zachowujemy i dokładnie mieszamy 1 łyżkę z cukrem pudrem i odstawiamy. Wyjmujemy ciasto drożdżowe z lodówki i rozwałkowujemy je na lekko posypanej mąką stolnicy, na 35 cm placek w kształcie kwadratu, cienkiego na 1/2 cm. Przycinamy boki uzyskując w miarę dokładny kwadrat. Wyjmujemy z lodówki crème pâtissière i rozsmarowujemy go na cieście. Posypujemy rodzynkami. Ciasto zwijamy dość ciasno w roladę, zlepiamy dokładnie łączenia i kroimy w poprzek na kawałki szerokie na 2 i 1/2 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem w odległości 5 cm od siebie. Delikatnie spłaszczamy dłonią każdą spiralkę i smarujemy jajkiem. Odstawiamy do wyrośnięcia bez przykrycia na około 1 - 1 1/2 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Spiralki smarujemy resztą jajka i wstawiamy do środkowej części piekarnika. Pieczemy przez około 15 minut na złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i przekładamy do wystygnięcia na metalową kratkę. Nie wyłączamy piekarnika. Kiedy drożdżówki ostygną, smarujemy je lukrem z rumu i cukru pudru. Ponownie umieszczamy drożdżówki na blasze i wkładamy do piekarnika na 1 - 2 minuty. Lukier powinien się zrobić transparentny. Następnie wykładamy na metalową kratkę. Podajemy ciepłe lub w temperaturze pokojowej

Więcej przepisów znajdziecie na kulinarni.pl >

podziel się:

Pozostałe wiadomości