Przepisy ADAMA SOBCZYKA, 4 sezon, Olsztyn

Żurawinowy zapiekańczyk
Żurawinowy zapiekańczyk

PRZYSTAWKA

Żurawinowy zapiekańczyk z Francuzem

Składniki:

  • 2 sztuki sera camembert
    • żurawina
      • orzechy włoskie
        • pomidory koktajlowe
          • liście szpinaku
            • garść rukoli
              • mix sałat ( rukola, szpinak, roszponka)
                • oliwa z oliwek

                  Sposób przygotowania:

                  Ser przekrajamy na pół. Na każdej połówce układamy orzechy włoskie, polewamy oliwą z oliwek (po 1 łyżce na każdą połówkę ). Tak przygotowany ser tuż przed samym podaniem wkładamy na 3 minuty do gorącego piekarnika pod grill. Gorący ser układamy na liściach szpinaku i roszponki, polewamy łyżeczką żurawiny i dekorujemy rukolą oraz ćwiartkami pomidorów.

                  DANIE GŁÓWNE

                  Warmiński kapuścioch w cieście chlebowym

                  Warmiński kapuścioch
                  Warmiński kapuścioch

                  Farsz

                  Składniki:

                  • 600 g suszonych grzybów
                    • 70 dag kiszonej kapusty
                      • 2 średniej wielkości cebule
                        • 2 jajka
                          • sól, pieprz

                            Sposób przygotowania:

                            Grzyby płuczemy, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na noc. Następnie namoczone grzyby gotujemy na wolnym ogniu przez 50 minut. W tym samym czasie w drugim garnku gotujemy kapustę. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Kapustę i grzyby po ugotowaniu odcedzamy, studzimy, następnie mielimy przez maszynkę. Dodajemy podsmażoną cebulę, żółtko oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do gotowego farszu dodajemy 2 ubite wcześniej białka. Całość delikatnie mieszamy.

                            Ciasto

                            Składniki:

                            • 3 szklanki mąki
                              • 1 szklanka mleka
                                • 4 dag drożdży
                                  • 1 łyżeczka cukru
                                    • 3 łyżki oleju
                                      • 2 żółtka
                                        • sól

                                          Sposób przygotowania:

                                          Drożdże łączymy z cukrem z dwiema łyżkami mąki oraz odrobiną ciepłego mleka. Pozostawiamy na 5-7 minut do wyrośnięcia. W jednej misce mieszamy mąkę, odrobinę soli, żółtka, wyrośnięte drożdże i pozostałe mleko. Wyrabiamy ciasto, dodajemy łyżki oleju i dalej wyrabiamy aż do wchłonięcia oleju. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto dzielimy na dwie części, które rozwałkowujemy na prostokąty. Wzdłuż dłuższych boków układamy farsz, a następnie zwijamy w dwa rulony. Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180°C. Gorący kulebiak podajemy z barszczem lub żurem.

                                          DESER

                                          Puszysty dmuchawiec

                                          Puszysty dmuchawiec
                                          Puszysty dmuchawiec

                                          Składniki:

                                          • 4 białka
                                            • szczypta soli
                                              • 250 g cukru pudru
                                                • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
                                                  • 250 g śmietany 30%
                                                    • owoce do dekoracji (do wyboru: truskawki, jagody, maliny)

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną i miksujemy 5-6 minut. Ubitą pianę nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 110°C przez 60 minut. Ubijamy śmietanę z niewielką ilością cukru pudru a następnie nakładamy na bezy i dekorujemy świeżymi owocami.

                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości