PRZYSTAWKA
Żurawinowy zapiekańczyk z Francuzem
Składniki:
- 2 sztuki sera camembert
- żurawina
- orzechy włoskie
- pomidory koktajlowe
- liście szpinaku
- garść rukoli
- mix sałat ( rukola, szpinak, roszponka)
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Ser przekrajamy na pół. Na każdej połówce układamy orzechy włoskie, polewamy oliwą z oliwek (po 1 łyżce na każdą połówkę ). Tak przygotowany ser tuż przed samym podaniem wkładamy na 3 minuty do gorącego piekarnika pod grill. Gorący ser układamy na liściach szpinaku i roszponki, polewamy łyżeczką żurawiny i dekorujemy rukolą oraz ćwiartkami pomidorów.
DANIE GŁÓWNE
Warmiński kapuścioch w cieście chlebowym
Farsz
Składniki:
- 600 g suszonych grzybów
- 70 dag kiszonej kapusty
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 jajka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Grzyby płuczemy, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na noc. Następnie namoczone grzyby gotujemy na wolnym ogniu przez 50 minut. W tym samym czasie w drugim garnku gotujemy kapustę. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Kapustę i grzyby po ugotowaniu odcedzamy, studzimy, następnie mielimy przez maszynkę. Dodajemy podsmażoną cebulę, żółtko oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do gotowego farszu dodajemy 2 ubite wcześniej białka. Całość delikatnie mieszamy.
Ciasto
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 4 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki oleju
- 2 żółtka
- sól
Sposób przygotowania:
Drożdże łączymy z cukrem z dwiema łyżkami mąki oraz odrobiną ciepłego mleka. Pozostawiamy na 5-7 minut do wyrośnięcia. W jednej misce mieszamy mąkę, odrobinę soli, żółtka, wyrośnięte drożdże i pozostałe mleko. Wyrabiamy ciasto, dodajemy łyżki oleju i dalej wyrabiamy aż do wchłonięcia oleju. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto dzielimy na dwie części, które rozwałkowujemy na prostokąty. Wzdłuż dłuższych boków układamy farsz, a następnie zwijamy w dwa rulony. Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180°C. Gorący kulebiak podajemy z barszczem lub żurem.
DESER
Puszysty dmuchawiec
Składniki:
- 4 białka
- szczypta soli
- 250 g cukru pudru
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 250 g śmietany 30%
- owoce do dekoracji (do wyboru: truskawki, jagody, maliny)
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną i miksujemy 5-6 minut. Ubitą pianę nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 110°C przez 60 minut. Ubijamy śmietanę z niewielką ilością cukru pudru a następnie nakładamy na bezy i dekorujemy świeżymi owocami.