Przepisy ADAMA SOBCZYKA, 4 sezon, Olsztyn

Żurawinowy zapiekańczyk
Żurawinowy zapiekańczyk

PRZYSTAWKA

Żurawinowy zapiekańczyk z Francuzem

Składniki:

  • 2 sztuki sera camembert
  • żurawina
  • orzechy włoskie
  • pomidory koktajlowe
  • liście szpinaku
  • garść rukoli
  • mix sałat ( rukola, szpinak, roszponka)
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Ser przekrajamy na pół. Na każdej połówce układamy orzechy włoskie, polewamy oliwą z oliwek (po 1 łyżce na każdą połówkę ). Tak przygotowany ser tuż przed samym podaniem wkładamy na 3 minuty do gorącego piekarnika pod grill. Gorący ser układamy na liściach szpinaku i roszponki, polewamy łyżeczką żurawiny i dekorujemy rukolą oraz ćwiartkami pomidorów.

DANIE GŁÓWNE

Warmiński kapuścioch w cieście chlebowym

Warmiński kapuścioch
Warmiński kapuścioch

Farsz

Składniki:

  • 600 g suszonych grzybów
  • 70 dag kiszonej kapusty
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 jajka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Grzyby płuczemy, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na noc. Następnie namoczone grzyby gotujemy na wolnym ogniu przez 50 minut. W tym samym czasie w drugim garnku gotujemy kapustę. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Kapustę i grzyby po ugotowaniu odcedzamy, studzimy, następnie mielimy przez maszynkę. Dodajemy podsmażoną cebulę, żółtko oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do gotowego farszu dodajemy 2 ubite wcześniej białka. Całość delikatnie mieszamy.

Ciasto

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 4 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 2 żółtka
  • sól

Sposób przygotowania:

Drożdże łączymy z cukrem z dwiema łyżkami mąki oraz odrobiną ciepłego mleka. Pozostawiamy na 5-7 minut do wyrośnięcia. W jednej misce mieszamy mąkę, odrobinę soli, żółtka, wyrośnięte drożdże i pozostałe mleko. Wyrabiamy ciasto, dodajemy łyżki oleju i dalej wyrabiamy aż do wchłonięcia oleju. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto dzielimy na dwie części, które rozwałkowujemy na prostokąty. Wzdłuż dłuższych boków układamy farsz, a następnie zwijamy w dwa rulony. Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180°C. Gorący kulebiak podajemy z barszczem lub żurem.

DESER

Puszysty dmuchawiec

Puszysty dmuchawiec
Puszysty dmuchawiec

Składniki:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 250 g cukru pudru
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 250 g śmietany 30%
  • owoce do dekoracji (do wyboru: truskawki, jagody, maliny)

Sposób przygotowania:

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną i miksujemy 5-6 minut. Ubitą pianę nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 110°C przez 60 minut. Ubijamy śmietanę z niewielką ilością cukru pudru a następnie nakładamy na bezy i dekorujemy świeżymi owocami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości