PRZYSTAWKA:Baśń śląskich bosmanówSkładniki:• 3 gatunki ryb (po 25 dag) łosoś, sum, dorsz• 4 średniej wielkości ziemniaki• 1 duża cebula • 2 pomidory• 1 mała cukinia• 1 zielony ogórek• 3 marchewki• 3 pietruszki• 1/2 średniej wielkości selera• 1/2 pora• 1/2 papryki czerwonej• 1/2 papryki żółtej• 1/2 papryki pomarańczowej• 2 opakowania serka topionego• 10 dag masła• 1 limonka• 1 szklanka śmietany kremówki• natka zielonej pietruszki• koperek, • sól, pieprz czarny i pieprz syczuański
Sposób przygotowania:Do pięciolitrowego garnka wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie dodajemy po kolei pokrojone w kostkę i lekko podsmażone pietruszki, marchewki, seler oraz trzy rodzaje papryki. Całość zalewamy 2 litrami wody i doprawiamy przyprawą uniwersalną. W głębokim rondlu roztapiamy masło i rumienimy na nim posiekaną cebulę. Kolejno dodajemy cukinię, pomidor, po 15 minutach zalewamy jednym litrem wywaru z warzyw. Dodajemy 2 serki topione, a po 5 minutach wszystko miksujemy blenderem. Powstałą w ten sposób bazę wlewamy do dużego garnka. Następnie wrzucamy pokrojonego w plastry pora i zielonego ogórka. Dokładamy drobno posiekane 2 plastry limonki i wyciskamy do zupy resztę soku. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę kawałki ryb i doprawiamy do smaku przyprawami oraz śmietanką. Podajemy przyozdobione koperkiem i pietruszką.DANIE GŁÓWNE:Królewska fantazja sztajgra
Składniki:• 1 cały królik• 1 kg kapusty białej• 6 ziemniaków średniej wielkości• 2 duże cebule• 4 marchewki• 15 dag wędzonego boczku lub słoniny• 1/2 kostki masła• 2 czubate łyżki stołowe mąki• liść laurowy• 4 ziarna ziela angielskiego• szczypta kminku• szczypta majeranku• zielony koperek• 1 łyżka cukru• 2 łyżki octu jabłkowego• drobiowa kostka rosołowa
Sposób przygotowania:KrólikNa roztopionym w rondlu maśle przyrumieniamy kilka porcji królika. Następnie w osobnym garnku rumienimy na maśle cebulę, na niej układamy obrane marchewki. Na wierzch wykładamy zrumienionego wcześniej królika, którego obkładamy plastrami boczku. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i podlewamy bulionem (może być z kostki rosołowej). Dusimy na małym ogniu tak długo aż mięso zmięknie. Na koniec dodajemy szczyptę kminku. Po wyjęciu mięsa z rondla zdejmujemy boczek. Powstały podczas duszenia sos, zagęszczamy mąką rozrobioną z wodą. Sosu użyjemy do polania ciapkapusty. CiapkapustaPosiekaną na średniej wielkości kawałki kapustę zalewamy wodą w dużym garnku i od momentu wrzenia, gotujemy przez ok. 20 minut wraz z połową cebuli. Równolegle, w osobnym garnku, gotujemy ziemniaki. Drugą połówkę cebuli siekamy i przyrumieniamy na maśle. Pozostałą cebulę drobno szatkujemy i dodajemy do odcedzonej kapusty. Ziemniaki tłuczemy na puree i razem z podsmażoną cebulką dodajemy do kapusty. Całość mieszamy i doprawiamy cukrem, pieprzem, kminkiem (rozgniecionym), majerankiem i octem jabłkowym. Danie podajemy przyozdobione koperkiem.DESER:Baszta gwarków
PlacuszkiSkładniki:• 250 g serka homogenizowanego• 2 jajka • 100 g mąki pszennej• 125 ml mleka • 1 łyżeczka proszku do pieczenia• sól • 1,5 łyżki cukru • olej do smażenia• truskawki i czarne porzeczki do przybrania• mus z malin• sos z dzikiej róży
Sposób przygotowania:
W jednej misce łączymy razem serek homogenizowany, żółtka i mleko. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i wszystko razem mieszamy. W drugiej misce ubijamy na sztywną pianę białka. Pianę stopniowo (małymi porcjami) dodajemy do naszej masy, mieszając wszystko razem. Niewielkie placuszki smażymy na złoty kolor. Każda porcja deseru składa się z ułożonych na sobie 3- 4 placuszków, przełożonych bananową masą. Ostatni, górny placuszek polewamy sosem toffee. Placuszki podajemy przybrane owocami z musem z malin. Możemy polać je dodatkowo sosem z dzikiej róży.
Masa bananowa Składniki:
• 2 banany,• 2 opakowania serka homogenizowanegoSposób przygotowania:Obrane banany kroimy w plastry i miksujemy blenderem do uzyskania musu. Mus łączymy z serkiem. Sos toffeeSkładniki:
• 1/2 szklanki śmietany kremówki • 2 łyżki masła• 3 łyżki brązowego cukruSposób przygotowania:Śmietanę przelewamy do rondelka, dodajemy cukier i masło. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy dalej, wciąż mieszając, aż masa zgęstnieje i przyjmie brązowy kolor.