Prawie jak u mamy Eweliny Cholewy (Lublin)

Prawie jak u mamy
Prawie jak u mamy
Przystawka

Sposób przygotowania:

Ciasto

  • - Mąkę, 1 łyżeczkę soli, płatki masła i ok. 200ml letniej wody ugniatamy na gładkie ciasto.
  • - Odstawić na 30 minut.

Farsz

  • - Salami kroimy w kostkę.
  • - Cebulę obieramy i siekamy.
  • - Paprykę czyścimy i kroimy w drobną kostkę.
  • - Wszystkie składniki smażymy na 1 łyżce gorącego oleju przez 5 minut na małym ogniu.
  • - Doprawiamy papryką, majerankiem, solą i pieprzem.
  • - Odstawić do ostygnięcia.
  • - Ser ścieramy na tarce.

Salsa verde

  • - Liście ziół miksujemy z kaparami, czosnkiem i 2-3 łyżkami oliwy z oliwek.
  • - Dolewamy bulion.
  • - Dodajemy skórkę z połowy limonki.
  • - Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z limonki.

Dip

  • - Jogurt bałkański mieszamy z posiekaną miętą startą skórką z limonki.
  • - Doprawiamy sokiem z limonki.

Przygotowanie całości

  • - Ciasto rozwałkowujemy na odrobinie mąki i wyciąć krążki (o średnicy około 12cm każdy).
  • - Na środku każdego krążka układamy odrobinę farszu i posypujemy serem.
  • - Ciasto sklejamy i dobrze dociskamy widelcem.
  • - Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni.
  • - Pierożki smażymy porcjami przez 2-3 minuty z każdej strony na złoto-żółty kolor.
  • - Gotowe pierożki osuszamy na papierowych ręcznikach.
  • - Podajemy z salsą i dipem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości