Sposób przygotowania:
Ciasto
- - Mąkę, 1 łyżeczkę soli, płatki masła i ok. 200ml letniej wody ugniatamy na gładkie ciasto.
- - Odstawić na 30 minut.
Farsz
- - Salami kroimy w kostkę.
- - Cebulę obieramy i siekamy.
- - Paprykę czyścimy i kroimy w drobną kostkę.
- - Wszystkie składniki smażymy na 1 łyżce gorącego oleju przez 5 minut na małym ogniu.
- - Doprawiamy papryką, majerankiem, solą i pieprzem.
- - Odstawić do ostygnięcia.
- - Ser ścieramy na tarce.
Salsa verde
- - Liście ziół miksujemy z kaparami, czosnkiem i 2-3 łyżkami oliwy z oliwek.
- - Dolewamy bulion.
- - Dodajemy skórkę z połowy limonki.
- - Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z limonki.
Dip
- - Jogurt bałkański mieszamy z posiekaną miętą startą skórką z limonki.
- - Doprawiamy sokiem z limonki.
Przygotowanie całości
- - Ciasto rozwałkowujemy na odrobinie mąki i wyciąć krążki (o średnicy około 12cm każdy).
- - Na środku każdego krążka układamy odrobinę farszu i posypujemy serem.
- - Ciasto sklejamy i dobrze dociskamy widelcem.
- - Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni.
- - Pierożki smażymy porcjami przez 2-3 minuty z każdej strony na złoto-żółty kolor.
- - Gotowe pierożki osuszamy na papierowych ręcznikach.
- - Podajemy z salsą i dipem.
podziel się: