Sposób przygotowania:
- Ryż gotujemy zgodnie z informacją na opakowaniu.
- Mięso z indyka mielimy.
- Ostudzony ryż mieszamy ze zmielonym mięsem.
- W garnku gotujemy wodę.
- Do zagotowanej wody wkładamy kapustę.
- Po ugotowaniu stopniowo odcinamy zewnętrzne liście kapusty i odkładamy do ostygnięcia.
- Cebulę smażymy na maśle klarowanym.
- Usmażoną cebulę dodajemy do mięsa z ryżem.
- Doprawiamy pieprzem, kminkiem, czarnuszką, oregano i chilli.
- Wbijamy surowe jajka i dokładnie mieszamy.
- Na sparzonych liściach kapusty układamy nadzienie i zawijamy gołąbki.
- Na dnie garnka układamy kilka liści kapusty, a następnie układamy gołąbki.
- Zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i kminek.
- Gotujemy około 1 godziny.
podziel się: