Powrót do korzeni Anny Winiarskiej (Opole)

Powrót do korzeni
Powrót do korzeni

Sposób przygotowania:

  • Do garnka wkładamy obrane buraki.
  • Gotujemy, aż buraki będą miękkie.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Dodajemy ocet.
  • Udka czyścimy i przekładamy do drugiego garnka.
  • Zalewamy 1 litrem zimnej wody i gotujemy.
  • Warzywa obieramy i dodajemy do gotującego się mięsa.
  • Gotujemy do momentu, aż mięso i warzywa będą miękkie.
  • Cebulę i czosnek obieramy i podsmażamy.
  • Z wywaru wyjmujemy udka.
  • Dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek oraz ugotowane buraki wraz z wywarem.
  • Doprawiamy papryką czerwoną i wędzoną.
  • Zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy zupę do ostygnięcia.
  • Zupę blendujemy do uzyskania gładkiej masy.
  • Dodajemy śmietanę i mieszamy.
  • Dekorujemy pokrojoną natką pietruszki.
podziel się:

Pozostałe wiadomości