Sposób przygotowania:
- Do garnka wkładamy obrane buraki.
- Gotujemy, aż buraki będą miękkie.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Dodajemy ocet.
- Udka czyścimy i przekładamy do drugiego garnka.
- Zalewamy 1 litrem zimnej wody i gotujemy.
- Warzywa obieramy i dodajemy do gotującego się mięsa.
- Gotujemy do momentu, aż mięso i warzywa będą miękkie.
- Cebulę i czosnek obieramy i podsmażamy.
- Z wywaru wyjmujemy udka.
- Dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek oraz ugotowane buraki wraz z wywarem.
- Doprawiamy papryką czerwoną i wędzoną.
- Zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy zupę do ostygnięcia.
- Zupę blendujemy do uzyskania gładkiej masy.
- Dodajemy śmietanę i mieszamy.
- Dekorujemy pokrojoną natką pietruszki.
podziel się: