Powrót do klasyki
Sposób przygotowania:
- - Do miski wsypujemy przesianą przez sito mąkę oraz kakao oraz sól i mieszamy.
- - Czekoladę kroimy w kosteczkę i odstawiamy na bok.
- - W garnku roztapiamy masło. Stopniowo dodajemy cukier.
- - Cały czas mieszamy aby uniknąć przypalenia.
- - Kiedy mieszanka zacznie się gotować zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy czekoladę. Mieszany cały czas, aby uzyskać jednolitą masę, którą następnie studzimy
- - Do masy dodajemy dodać i olejek waniliowy oraz przygotowaną wcześniej mąkę i dokładnie mieszamy.
- - Przekładamy ciasto do foremek. Wypełniamy je do 3/4 wysokości.
- - Wierzch każdej babeczki posypujemy pokruszoną czekoladą.
- - Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 200°C (po około 10 minutach przykryć babeczki folią aluminiową, aby się nie przypiekły za bardzo z wierzchu).
Mus z owoców:
- - Truskawki, maliny, borówki, cukier miksujemy na gładką masę i polewamy muffiny
podziel się: