Sposób przygotowania:
- Przy pomocy młynka mielimy ziarna żyta przez na drobny pył.
- Zmielone ziarna przekładamy do miski.
- Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i mieszamy.
- Dodajemy małe kawałki miękkiego masła, śmietanę i pokruszony twaróg.
- Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
- Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do małych foremek na tartę.
- Ugniatamy palcami, aby ciasto wypełniło całą foremkę i nakłuwamy je widelcem.
- Na foremki nakładamy kawałki papieru do pieczenia i wysypujemy groch.
- Pieczemy spód przez 15 minut w temperaturze ok. 180-200°C.
- Kroimy pora na cienkie krążki, które następnie dusimy, aż będą miękkie.
- Ścieramy ser
- Boczek kroimy w drobną kostkę.
- Boczek, ser, śmietanę i przyprawy mieszamy z ubitymi wcześniej jajkami.
- Masę wylewamy na podpieczone spody, na których wcześniej układamy pora.
- Całość pieczemy przez ok. 40-45 minut w temperaturze 180°C.
- Do miski wyciskamy ząbek czosnku, dodajemy łyżkę soku z cytryny, sól, drobno posiekaną bazylię oraz śmietanę.
- Ubijamy.
- Piankę układamy na talerzu obok tarty.
- Serwujemy na zimno.
podziel się: