Pora na obiad Katarzyny Kuś (Kraków)

Pora na obiad
Pora na obiad

Sposób przygotowania:

  • Przy pomocy młynka mielimy ziarna żyta przez na drobny pył.
  • Zmielone ziarna przekładamy do miski.
  • Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i mieszamy.
  • Dodajemy małe kawałki miękkiego masła, śmietanę i pokruszony twaróg.
  • Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
  • Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do małych foremek na tartę.
  • Ugniatamy palcami, aby ciasto wypełniło całą foremkę i nakłuwamy je widelcem.
  • Na foremki nakładamy kawałki papieru do pieczenia i wysypujemy groch.
  • Pieczemy spód przez 15 minut w temperaturze ok. 180-200°C.
  • Kroimy pora na cienkie krążki, które następnie dusimy, aż będą miękkie.
  • Ścieramy ser
  • Boczek kroimy w drobną kostkę.
  • Boczek, ser, śmietanę i przyprawy mieszamy z ubitymi wcześniej jajkami.
  • Masę wylewamy na podpieczone spody, na których wcześniej układamy pora.
  • Całość pieczemy przez ok. 40-45 minut w temperaturze 180°C.
  • Do miski wyciskamy ząbek czosnku, dodajemy łyżkę soku z cytryny, sól, drobno posiekaną bazylię oraz śmietanę.
  • Ubijamy.
  • Piankę układamy na talerzu obok tarty.
  • Serwujemy na zimno.
podziel się:

Pozostałe wiadomości