Pomidorowy krem, dzwonki łososia i ciasto czekoladowe, czyli oryginalna kuchnia Aldony

Pomidorowy krem, dzwonki łososia i ciasto czekoladowe, czyli oryginalna kuchnia Aldony
Pomidorowy krem, dzwonki łososia i ciasto czekoladowe, czyli oryginalna kuchnia Aldony

ALDONA RADOMSKA

PRZYSTAWKA

Pomidorowy krem podany z parmezanem i bazylią

(czas przygotowania: 30 min.)

SKŁADNIKI

  • 3 puszki pomidorów bez skóry
    • 300 ml bulionu warzywnego
      • 1 ząbek czosnku
        • 2 łyżki startego parmezanu
          • kilka liści bazylii
            • sól
              • pieprz
                • cukier

                  Sposób przygotowania:

                  Gotujemy bulion warzywny. Miksujemy pomidory z ząbkiem czosnku. Dodajemy do bulionu. Całość gotujemy około 20 minut. Tuż przed podaniem posypujemy parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.

                  DANIE GŁÓWNE

                  Dzwonki łososia z cytrynowym pieprzem

                  (czas przygotowania: 50 min.)

                  SKŁADNIKI

                  • 4 duże dzwonki łososia
                    • pieprz cytrynowy
                      • sól
                        • cytryna
                          • kilka łodyżek kopereku

                            Sposób przygotowania:

                            Dzwonki łososia posypujemy pieprzem cytrynowym i odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni i pieczemy na papierze pergaminowym. Przed podaniem dzwonki ozdabiamy łodyżką koperku i ósemką cytryny.

                            Ziemniaki zapiekane w maśle czosnkowym z tymiankiem

                            SKŁADNIKI:

                            • 2 kg ziemniaków
                              • 100 g masła
                                • tymianek
                                  • czosnek

                                    Sposób przygotowania:

                                    Małe okrągłe ziemniaki gotujemy na półtwardo. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, dodajemy trochę masła. Mieszamy. Pieczemy aż ziemniaki zmiękną. Pod koniec pieczenia dodajemy masło czosnkowe. Na koniec, po ułożeniu na półmisek, dekorujemy posiekanym tymiankiem.

                                    Sałata lodowa w sosie winegret z pomidorami, cebulą i prażonymi pestkami dyni

                                    SKŁADNIKI DO SAŁATKI:

                                    • 1 sałata lodowa
                                      • 2 pomidory
                                        • 1 cebula
                                          • pestki prażonej dyni

                                            SOS WINEGRET:

                                            • oliwa z oliwek
                                              • ocet balsamiczny
                                                • miód
                                                  • musztarda
                                                    • 1 ząbek czosnku
                                                      • sól
                                                        • pieprz

                                                          Sposób przygotowania:

                                                          Mieszamy pokrojone pomidory i porwaną na drobne kawałki sałatę lodową. Dodajemy posiekaną cebulę i pestki dyni. Na koniec polewamy sosem winegret.

                                                          DESER

                                                          Ciasto czekoladowe

                                                          (czas przygotowania: 45 min.)

                                                          SKŁADNIKI:

                                                          • 1 kostka margaryny
                                                            • 0,5 kg cukru
                                                              • 6 łyżek kakao
                                                                • 10 łyżek wody
                                                                  • opakowanie cukru waniliowego
                                                                    • 4 jajka
                                                                      • 0,5 szklanki mąki
                                                                        • 2 łyżki proszku do pieczenia

                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                          Podgrzewamy kostkę margaryny z cukrem, wodą, cukrem waniliowym i kakao. Odlewamy 0,5 szklanki powstałego płynu na polewę. Resztę studzimy do uzyskania stałej konsystencji. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Do wystudzonej masy dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i ubite białka. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Formę do ciasta smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Następnie wlewamy masę. Pieczemy 30-35 minut. Po wystygnięciu ciasto polewamy kakaową polewą.

                                                                          Autor: TVN

                                                                          podziel się:

                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                          Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                                          Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                                          Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                                          Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                                          "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                                          "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                                          W 6. odcinku "MasterChefa Nastolatki" przeniesiemy się do Włoch i... szkolnej stołówki

                                                                          W 6. odcinku "MasterChefa Nastolatki" przeniesiemy się do Włoch i... szkolnej stołówki

                                                                          "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                                          "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                                          "MOJE STARE" - poruszający film Nataszy Parzymies tylko w Playerze!

                                                                          "MOJE STARE" - poruszający film Nataszy Parzymies tylko w Playerze!

                                                                          Ruszają castingi do 13. edycji "MasterChefa"!

                                                                          Ruszają castingi do 13. edycji "MasterChefa"!

                                                                          Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                                          Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                                          Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                          Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!