ALDONA RADOMSKA
PRZYSTAWKA
Pomidorowy krem podany z parmezanem i bazylią
(czas przygotowania: 30 min.)
SKŁADNIKI
- 3 puszki pomidorów bez skóry
- 300 ml bulionu warzywnego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki startego parmezanu
- kilka liści bazylii
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób przygotowania:
Gotujemy bulion warzywny. Miksujemy pomidory z ząbkiem czosnku. Dodajemy do bulionu. Całość gotujemy około 20 minut. Tuż przed podaniem posypujemy parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.
DANIE GŁÓWNE
Dzwonki łososia z cytrynowym pieprzem
(czas przygotowania: 50 min.)
SKŁADNIKI
- 4 duże dzwonki łososia
- pieprz cytrynowy
- sól
- cytryna
- kilka łodyżek kopereku
Sposób przygotowania:
Dzwonki łososia posypujemy pieprzem cytrynowym i odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni i pieczemy na papierze pergaminowym. Przed podaniem dzwonki ozdabiamy łodyżką koperku i ósemką cytryny.
Ziemniaki zapiekane w maśle czosnkowym z tymiankiem
SKŁADNIKI:
- 2 kg ziemniaków
- 100 g masła
- tymianek
- czosnek
Sposób przygotowania:
Małe okrągłe ziemniaki gotujemy na półtwardo. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, dodajemy trochę masła. Mieszamy. Pieczemy aż ziemniaki zmiękną. Pod koniec pieczenia dodajemy masło czosnkowe. Na koniec, po ułożeniu na półmisek, dekorujemy posiekanym tymiankiem.
Sałata lodowa w sosie winegret z pomidorami, cebulą i prażonymi pestkami dyni
SKŁADNIKI DO SAŁATKI:
- 1 sałata lodowa
- 2 pomidory
- 1 cebula
- pestki prażonej dyni
SOS WINEGRET:
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- miód
- musztarda
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Mieszamy pokrojone pomidory i porwaną na drobne kawałki sałatę lodową. Dodajemy posiekaną cebulę i pestki dyni. Na koniec polewamy sosem winegret.
DESER
Ciasto czekoladowe
(czas przygotowania: 45 min.)
SKŁADNIKI:
- 1 kostka margaryny
- 0,5 kg cukru
- 6 łyżek kakao
- 10 łyżek wody
- opakowanie cukru waniliowego
- 4 jajka
- 0,5 szklanki mąki
- 2 łyżki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Podgrzewamy kostkę margaryny z cukrem, wodą, cukrem waniliowym i kakao. Odlewamy 0,5 szklanki powstałego płynu na polewę. Resztę studzimy do uzyskania stałej konsystencji. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Do wystudzonej masy dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i ubite białka. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Formę do ciasta smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Następnie wlewamy masę. Pieczemy 30-35 minut. Po wystygnięciu ciasto polewamy kakaową polewą.
Autor: TVN