Polski Orient wita Fatimy Zblewskiej (Trójmiasto)

Polski Orient wita
Polski Orient wita

Sposób przygotowania:

  • Drożdże, łyżkę mąki, ciepłą wodę i odrobinę mleka łączymy i mieszamy.
  • Powstałą masę odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • Cielęcinę i cebule kroimy w kostkę.
  • Wrzucamy do miski i mieszamy.
  • Mąkę przesiewamy.
  • Do mąki dodajemy jedno całe jajko i 3 żółtka.
  • Dosypujemy odrobinę soli.
  • Dodajemy przygotowany wcześniej zaczyn z drożdży i mąki.
  • Dokładnie mieszamy.
  • Stopniowo dodajemy 3 szklanki ciepłej wody.
  • Ciasto ugniatamy przez pół godziny.
  • Dodajemy łyżkę roztopionego masła.
  • Ciasto dzielimy na pół i ugniatamy w 2 kule. Obie kule rozwałkowujemy i smarujemy roztopionym masłem.
  • Na rozwałkowane placki rozkładamy farsz z cielęciny.
  • Ciasto zawijamy jak roladę, robiąc zakładki na bokach.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i prószymy mąką.
  • Powstałe rolady przekładamy na blachę
  • W szklance mieszamy 1 żółtko z odrobiną wody i smarujemy piróg.
  • Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180°C Przez około 50-60 minut.
podziel się:

Pozostałe wiadomości