Polski Orient wita Fatimy Zblewskiej (Trójmiasto)

Polski Orient wita
Polski Orient wita

Sposób przygotowania:

  • Drożdże, łyżkę mąki, ciepłą wodę i odrobinę mleka łączymy i mieszamy.
    • Powstałą masę odstawiamy w ciepłe miejsce.
      • Cielęcinę i cebule kroimy w kostkę.
        • Wrzucamy do miski i mieszamy.
          • Mąkę przesiewamy.
            • Do mąki dodajemy jedno całe jajko i 3 żółtka.
              • Dosypujemy odrobinę soli.
                • Dodajemy przygotowany wcześniej zaczyn z drożdży i mąki.
                  • Dokładnie mieszamy.
                    • Stopniowo dodajemy 3 szklanki ciepłej wody.
                      • Ciasto ugniatamy przez pół godziny.
                        • Dodajemy łyżkę roztopionego masła.
                          • Ciasto dzielimy na pół i ugniatamy w 2 kule. Obie kule rozwałkowujemy i smarujemy roztopionym masłem.
                            • Na rozwałkowane placki rozkładamy farsz z cielęciny.
                              • Ciasto zawijamy jak roladę, robiąc zakładki na bokach.
                                • Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i prószymy mąką.
                                  • Powstałe rolady przekładamy na blachę
                                    • W szklance mieszamy 1 żółtko z odrobiną wody i smarujemy piróg.
                                      • Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180°C Przez około 50-60 minut.
                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości