Sposób przygotowania:
- Drożdże, łyżkę mąki, ciepłą wodę i odrobinę mleka łączymy i mieszamy.
- Powstałą masę odstawiamy w ciepłe miejsce.
- Cielęcinę i cebule kroimy w kostkę.
- Wrzucamy do miski i mieszamy.
- Mąkę przesiewamy.
- Do mąki dodajemy jedno całe jajko i 3 żółtka.
- Dosypujemy odrobinę soli.
- Dodajemy przygotowany wcześniej zaczyn z drożdży i mąki.
- Dokładnie mieszamy.
- Stopniowo dodajemy 3 szklanki ciepłej wody.
- Ciasto ugniatamy przez pół godziny.
- Dodajemy łyżkę roztopionego masła.
- Ciasto dzielimy na pół i ugniatamy w 2 kule. Obie kule rozwałkowujemy i smarujemy roztopionym masłem.
- Na rozwałkowane placki rozkładamy farsz z cielęciny.
- Ciasto zawijamy jak roladę, robiąc zakładki na bokach.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i prószymy mąką.
- Powstałe rolady przekładamy na blachę
- W szklance mieszamy 1 żółtko z odrobiną wody i smarujemy piróg.
- Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180°C Przez około 50-60 minut.
podziel się: