„Pol freestyle”Tomasz Król

Pol freestyle
Pol freestyle

Sposób przygotowania:

  • Polędwicę marynujemy w mieszance z musztardy, oleju, majeranku, w przyprawach, soli i pieprzu dzień przed podaniem. Gotowe zamarynowane mięso wkładamy do lodówki.
  • Następnego dnia zamarynowaną polędwicę obsmażamy z każdej strony i zawijamy w aluminiowa folię, następnie pieczemy w piekarniku w 200 °C przez 30 min.
  • Po upieczeniu, odstawiamy na 5 min do odpoczynku , tniemy na plastry i podajemy z sosem.
  • Przygotowując sos kroimy 1 cebulę w kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy kurki i podlewamy wszystko 0,5 szklanką bulionu drobiowego, dodajemy 0,5 serka homogenizowanego i drobno pokrojoną ostrą paprykę. Gotujemy do rozpuszczenia serka, doprawiamy solą i pieprzem, do sosu dodajemy siekaną natkę pietruszki.
  • 15 niewielkich ziemniaków szorujemy i nakrajamy na górze kilka razy. Obtaczamy w oliwie z masłem, czosnkiem i ziołami, solimy i pieprzymy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 1 h.
  • Gotujemy marchewkę w mleku i wodzie, następnie blendujemy ją z masłem i odrobiną mleka w którym się gotowała, dodajemy wyciśnięty soku z 1 pomarańczy, doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3 buraki wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy przez 1h w 180 °C. Po wyjęciu i ostudzeniu obieramy ze skórki, siekamy na cienkie plasterki zalewamy mieszanką soku z cytryny, oliwy, czosnku, papryki, dodajemy sól i pieprz.
podziel się:

Pozostałe wiadomości