Pójdę boso Krzysztofa Metzlera (Bydgoszcz)

Pójdę boso
Pójdę boso

Ciasto - Sposób przygotowania:

  • Mąkę, sól, olej i wodę łączymy.
    • Wyrabiamy ciasto.
      • Przygotowane ciasto odstawiamy pod przykryciem na 20 minut.

        Sposób przygotowania:

        • Na dużej patelni rozgrzewamy olej
          • Wrzucam pokrojoną drobno cebulę, czosnek, imbir, przyprawę curry, chili w proszku, kurkumę i kmin rzymski.
            • Smażymy przez kilka minut, aż cebula zmięknie.
              • Dodajemy jagnięcinę i sporą szczyptę soli i pieprzu.
                • Smażymy przez około 5 minut.
                  • Dodajemy sok z cytryny.
                    • Smażymy jeszcze przez 1 minutę.
                      • Dodajemy posiekaną papryczkę chili i miętę.
                        • Zdejmujemy patelnię z ognia
                          • Farsz mieszamy i przekładamy do miski
                            • Ciasto dzielimy na mniejsze części,
                              • Z każdej części formujemy kulkę.
                                • Kulki ciasta rozwałkowujemy na placki o średnicy 15 centymetrów.
                                  • Placki przecinamy na pół.
                                    • Półkolisty brzeg jednej części zwilżamy lekko wodą
                                      • Składam na połowę i sklepiamy sam brzeg, tak by uformowała się stożkowata kieszeń.
                                        • Powstałą kieszeń wypełniamy farszem.
                                          • Zwilżamy brzeg od środka i zalepiamy.
                                            • Rozgrzewamy olej na patelni
                                              • Samosy smażymy w głębokim tłuszczu.
                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości