Ciasto - Sposób przygotowania:
- Mąkę, sól, olej i wodę łączymy.
- Wyrabiamy ciasto.
- Przygotowane ciasto odstawiamy pod przykryciem na 20 minut.
Sposób przygotowania:
- Na dużej patelni rozgrzewamy olej
- Wrzucam pokrojoną drobno cebulę, czosnek, imbir, przyprawę curry, chili w proszku, kurkumę i kmin rzymski.
- Smażymy przez kilka minut, aż cebula zmięknie.
- Dodajemy jagnięcinę i sporą szczyptę soli i pieprzu.
- Smażymy przez około 5 minut.
- Dodajemy sok z cytryny.
- Smażymy jeszcze przez 1 minutę.
- Dodajemy posiekaną papryczkę chili i miętę.
- Zdejmujemy patelnię z ognia
- Farsz mieszamy i przekładamy do miski
- Ciasto dzielimy na mniejsze części,
- Z każdej części formujemy kulkę.
- Kulki ciasta rozwałkowujemy na placki o średnicy 15 centymetrów.
- Placki przecinamy na pół.
- Półkolisty brzeg jednej części zwilżamy lekko wodą
- Składam na połowę i sklepiamy sam brzeg, tak by uformowała się stożkowata kieszeń.
- Powstałą kieszeń wypełniamy farszem.
- Zwilżamy brzeg od środka i zalepiamy.
- Rozgrzewamy olej na patelni
- Samosy smażymy w głębokim tłuszczu.
podziel się: