Pójdę boso Krzysztofa Metzlera (Bydgoszcz)

Pójdę boso
Pójdę boso

Ciasto - Sposób przygotowania:

  • Mąkę, sól, olej i wodę łączymy.
  • Wyrabiamy ciasto.
  • Przygotowane ciasto odstawiamy pod przykryciem na 20 minut.

Sposób przygotowania:

  • Na dużej patelni rozgrzewamy olej
  • Wrzucam pokrojoną drobno cebulę, czosnek, imbir, przyprawę curry, chili w proszku, kurkumę i kmin rzymski.
  • Smażymy przez kilka minut, aż cebula zmięknie.
  • Dodajemy jagnięcinę i sporą szczyptę soli i pieprzu.
  • Smażymy przez około 5 minut.
  • Dodajemy sok z cytryny.
  • Smażymy jeszcze przez 1 minutę.
  • Dodajemy posiekaną papryczkę chili i miętę.
  • Zdejmujemy patelnię z ognia
  • Farsz mieszamy i przekładamy do miski
  • Ciasto dzielimy na mniejsze części,
  • Z każdej części formujemy kulkę.
  • Kulki ciasta rozwałkowujemy na placki o średnicy 15 centymetrów.
  • Placki przecinamy na pół.
  • Półkolisty brzeg jednej części zwilżamy lekko wodą
  • Składam na połowę i sklepiamy sam brzeg, tak by uformowała się stożkowata kieszeń.
  • Powstałą kieszeń wypełniamy farszem.
  • Zwilżamy brzeg od środka i zalepiamy.
  • Rozgrzewamy olej na patelni
  • Samosy smażymy w głębokim tłuszczu.
podziel się:

Pozostałe wiadomości