Sposób przygotowania:
● Oczyszczoną ośmiornicę obijamy dokładnie wałkiem, aby rozbić włókna kolagenowe.
● W dużym garnku gotujemy osoloną wodę.
● Wrzucamy ośmiornicę i gotujemy przez godzinę.
● Wyciągamy mięso i studzimy.
● Ośmiornicę kroimy na mniejsze kawałki.
● Z plastikowej butelki odcinamy górę i dół.
● Do powstałej tuby wciskamy mięso ośmiornicy.
● Tak przygotowaną ośmiornicę umieszczamy w zamrażalniku.
● Mrozimy przez minimum dobę.
● Ośmiornicę wyciągamy na około 2 godziny przed podaniem.
● Mięso kroimy na cienkie plastry.
● Kapustę układamy na talerzu.
● Na kapuście rozkładamy plastry ośmiornicy i polewamy dressingiem.
● Dekorujemy roszponką.
● Podajemy z marakują i cząstką limonki.
Dressing
● Oliwę łączymy z sokiem z limonki.
● Dodajemy wyciśnięty czosnek oraz pieprz, sól i lubczyk.
● Blendujemy, aż powstanie jednolita masa.