Sposób przygotowania:
- - Ogórek kroimy na pół, wycinamy środek.
- - Ścieramy na tarce i dodajemy do jogurtu.
- - Wciskamy czosnek, dodajemy drobno posiekany koperek, pieprz, sól.
- - Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników odstawiamy do lodówki.
- - W tym czasie ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnej tarce, podobnie jak cebulę.
- - Obydwa składniki wraz z jajkiem i mąką mieszamy doprawiając do smaku solą i pieprzem.
- - Masę na placki należy pozbawić nadmiaru wody odkładając ją na sitko.
- - Odciśniętą, gotową masę nakładamy łyżką na rozgrzany olej i smażymy około 2,5-3 minuty z każdej strony.
- - Usmażone placki odkładamy na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
- - Na placek nakładamy tzatzyki oraz wędzonego łososia pokrojonego w paski.
- - Dekorujemy gałązką koperku.
podziel się: