Podwędzony Norweg na węgierskiej wycieczce Artura Balasa (Lublin)

Podwędzonny Norweg
Podwędzonny Norweg
Przystawka

Sposób przygotowania:

  • - Ogórek kroimy na pół, wycinamy środek.
  • - Ścieramy na tarce i dodajemy do jogurtu.
  • - Wciskamy czosnek, dodajemy drobno posiekany koperek, pieprz, sól.
  • - Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników odstawiamy do lodówki.
  • - W tym czasie ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnej tarce, podobnie jak cebulę.
  • - Obydwa składniki wraz z jajkiem i mąką mieszamy doprawiając do smaku solą i pieprzem.
  • - Masę na placki należy pozbawić nadmiaru wody odkładając ją na sitko.
  • - Odciśniętą, gotową masę nakładamy łyżką na rozgrzany olej i smażymy około 2,5-3 minuty z każdej strony.
  • - Usmażone placki odkładamy na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
  • - Na placek nakładamy tzatzyki oraz wędzonego łososia pokrojonego w paski.
  • - Dekorujemy gałązką koperku.
podziel się:

Pozostałe wiadomości