Sposób przygotowania:
● Paprykę czerwoną pieczemy w całości i obieramy.
● Kromki chleba bez skórki kruszymy na kawałki.
● Czosnek rozgniatamy i rozcieramy z solą.
● Rozgnieciony czosnek oraz 6 łyżek oliwy dodajemy do pokruszonego chleba.
● Dokładnie mieszamy i dolewamy 200 ml przegotowanej wody.
● Mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
● Jednego pomidora parzymy i obieramy ze skórki.
● Gniazdo nasienne włożyć do blendera.
● Obranego pomidora kroimy w drobną kostkę.
● Pozostałe pomidory razem ze skórką kroimy i wkładamy do blendera.
● Ogórka obieramy.
● ⅓ obranego ogórka kroimy w kostkę, pozostałą część wkładamy do blendera.
● Zieloną paprykę oczyszczamy z nasion
● ⅓ papryki kroimy w kostkę, pozostałą część wkładamy do blendera.
● Czerwoną upieczoną paprykę wkładamy do blendera.
● Cebulę obieramy i wkładamy do blendera.
● Pastę z chleba, czosnku i oliwy dodajemy do składników w blenderze
● Dolewamy ocet i pozostałą część wody.
● Wszystkie składniki dokładnie blendujemy.
● Zblendowaną masę przecieramy przez sito
● Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
● Pozostawiamy w lodówce na kilka godzin.
● Przystawkę podajemy z grzankami i pozostałą częścią pokrojonych warzyw.