Po drugiej stronie lustra Bartka Bala (Szczecin)

Po drugiej stronie lustra
Po drugiej stronie lustra

Sposób przygotowania:

  • Na głębokiej patelni roztapiamy 2 łyżki masła i dodajemy 2 łyżki oliwy.
  • Mięso królika przyprawiamy pieprzem i solą.
  • Smażymy przez około 3 minuty z każdej strony.
  • Gotowe mięso zdejmujemy z patelni.
  • Zmniejszamy ogień.
  • Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek i smażymy około 5 minut.
  • Dodajemy pokrojone marchewki, por i seler.
  • Wrzucamy rozmaryn, tymianek, liść laurowy i gotujemy, aż warzywa zbrązowieją.
  • Dodajemy wino i gotujemy około 15 minut.
  • Wrzucamy ponownie mięso królika, przykrywamy patelnię i gotujemy przez25 minut.
  • Zdejmujemy mięso królika łyżką cedzakową i odstawiamy.
  • Zwiększamy ogień i gotujemy, od czasu do czasu usuwać „szumowiny”.
  • Sos doprawiamy solą i pieprzem
  • Na druga patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę perłową, cukier, resztę masła i 2 szklanki wody.
  • Doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu, zmniejszyć ogień do średniego i gotujemy, aż większość wody odparuje
  • Mieszamy, aż cebula pokryje się dokładnie syropem.
  • Na trzeciej patelni smażymy szynkę długo dojrzewającą przez około 8 minu na średnim ogniu.
  • Podsmażoną szynkę zdejmujemy z patelni i osuszamy ręcznikami papierowymi.
  • Zwiększamy ogień, wrzucamy na patelnię pieczarki i smażymy przez około 5 minut.
  • Na jednej patelni umieszczamy mięso z królika.
  • Dodajemy podsmażone cebule perłowe, pieczarki, szynkę i podgrzewamy.
  • Podajemy z sosem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości