Sposób przygotowania:
- Na głębokiej patelni roztapiamy 2 łyżki masła i dodajemy 2 łyżki oliwy.
- Mięso królika przyprawiamy pieprzem i solą.
- Smażymy przez około 3 minuty z każdej strony.
- Gotowe mięso zdejmujemy z patelni.
- Zmniejszamy ogień.
- Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek i smażymy około 5 minut.
- Dodajemy pokrojone marchewki, por i seler.
- Wrzucamy rozmaryn, tymianek, liść laurowy i gotujemy, aż warzywa zbrązowieją.
- Dodajemy wino i gotujemy około 15 minut.
- Wrzucamy ponownie mięso królika, przykrywamy patelnię i gotujemy przez25 minut.
- Zdejmujemy mięso królika łyżką cedzakową i odstawiamy.
- Zwiększamy ogień i gotujemy, od czasu do czasu usuwać „szumowiny”.
- Sos doprawiamy solą i pieprzem
- Na druga patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę perłową, cukier, resztę masła i 2 szklanki wody.
- Doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu, zmniejszyć ogień do średniego i gotujemy, aż większość wody odparuje
- Mieszamy, aż cebula pokryje się dokładnie syropem.
- Na trzeciej patelni smażymy szynkę długo dojrzewającą przez około 8 minu na średnim ogniu.
- Podsmażoną szynkę zdejmujemy z patelni i osuszamy ręcznikami papierowymi.
- Zwiększamy ogień, wrzucamy na patelnię pieczarki i smażymy przez około 5 minut.
- Na jednej patelni umieszczamy mięso z królika.
- Dodajemy podsmażone cebule perłowe, pieczarki, szynkę i podgrzewamy.
- Podajemy z sosem.
podziel się: