Po drugiej stronie lustra Bartka Bala (Szczecin)

Po drugiej stronie lustra
Po drugiej stronie lustra

Sposób przygotowania:

  • Na głębokiej patelni roztapiamy 2 łyżki masła i dodajemy 2 łyżki oliwy.
    • Mięso królika przyprawiamy pieprzem i solą.
      • Smażymy przez około 3 minuty z każdej strony.
        • Gotowe mięso zdejmujemy z patelni.
          • Zmniejszamy ogień.
            • Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek i smażymy około 5 minut.
              • Dodajemy pokrojone marchewki, por i seler.
                • Wrzucamy rozmaryn, tymianek, liść laurowy i gotujemy, aż warzywa zbrązowieją.
                  • Dodajemy wino i gotujemy około 15 minut.
                    • Wrzucamy ponownie mięso królika, przykrywamy patelnię i gotujemy przez25 minut.
                      • Zdejmujemy mięso królika łyżką cedzakową i odstawiamy.
                        • Zwiększamy ogień i gotujemy, od czasu do czasu usuwać „szumowiny”.
                          • Sos doprawiamy solą i pieprzem
                            • Na druga patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę perłową, cukier, resztę masła i 2 szklanki wody.
                              • Doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu, zmniejszyć ogień do średniego i gotujemy, aż większość wody odparuje
                                • Mieszamy, aż cebula pokryje się dokładnie syropem.
                                  • Na trzeciej patelni smażymy szynkę długo dojrzewającą przez około 8 minu na średnim ogniu.
                                    • Podsmażoną szynkę zdejmujemy z patelni i osuszamy ręcznikami papierowymi.
                                      • Zwiększamy ogień, wrzucamy na patelnię pieczarki i smażymy przez około 5 minut.
                                        • Na jednej patelni umieszczamy mięso z królika.
                                          • Dodajemy podsmażone cebule perłowe, pieczarki, szynkę i podgrzewamy.
                                            • Podajemy z sosem.
                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości