Sposób przygotowania:
- Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłego przegotowanego mleka.
- Dodajemy 3 łyżki cukru i odrobinę mąki.
- Mieszamy.
- Ciasto umieszczamy w brytfannie i wstawiamy do piekarniku rozgrzanego do 50°C.
- Czekamy, aż ciasto wyrośnie.
- Wyjmujemy ciasto z piekarnika.
- Dodajemy mąkę, odrobinę ciepłego mleka, łyżkę oliwy
- Ugniatamy, aby uzyskać ciasto jak na pizzę.
- Dzielimy ciasto na 4 części.
- Każdą część wałkujemy.
- Na każdą cześć kładziemy na wierzch talerz spodem do góry i obrysowujemy okrąg.
- Na każdej części rozsmarowujemy krem i przekładamy.
- Na środek każdego tortu stawiamy szklankę.
- Nożem wykrawamy ciasto na 16 części.
- Zdejmujemy szklankę ze środka i zawijamy ciasto tworząc kwiat.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 15 minut.
podziel się: