Pływak na czarnym żwirku Anny Kołakowskiej (Warszawa)

Pływak na czarnym żwirku
Pływak na czarnym żwirku

Sposób przygotowania:

  • Czosnek kroimy drobno i smażymy na patelni.
  • Dodajemy szpinak i blanszujemy.
  • Ryż gotujemy w osolonej wodzie przez 30 minut.
  • Filety z dorsza nacieramy solą.
  • Rybę pieczemy w piekarniku w temperaturze 150°C przez 20 minut.
  • Do garnka wlewamy niewielką ilość wody.
  • Do wody wrzucamy obrany i pokrojony imbir oraz obraną i posiekaną cytrynę.
  • Zagotowujemy i odcedzamy przez sitko.
  • Imbir z cytryną miksujemy i wrzucamy ponownie do wywaru.
  • Dodajemy śmietanę i ponownie zagotowujemy.
  • Na 5 minut przed końcem pieczenia zalewamy rybę powstałym imbirowo-cytrynowym sosem.
  • Na talerzu wykładamy szpinak.
  • Na szpinaku układamy rybę.
  • Obok układamy sos.
  • Danie polewamy odrobiną sosem cytrynowo-imbirowym.
podziel się:

Pozostałe wiadomości