Sposób przygotowania:
- Czosnek kroimy drobno i smażymy na patelni.
- Dodajemy szpinak i blanszujemy.
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie przez 30 minut.
- Filety z dorsza nacieramy solą.
- Rybę pieczemy w piekarniku w temperaturze 150°C przez 20 minut.
- Do garnka wlewamy niewielką ilość wody.
- Do wody wrzucamy obrany i pokrojony imbir oraz obraną i posiekaną cytrynę.
- Zagotowujemy i odcedzamy przez sitko.
- Imbir z cytryną miksujemy i wrzucamy ponownie do wywaru.
- Dodajemy śmietanę i ponownie zagotowujemy.
- Na 5 minut przed końcem pieczenia zalewamy rybę powstałym imbirowo-cytrynowym sosem.
- Na talerzu wykładamy szpinak.
- Na szpinaku układamy rybę.
- Obok układamy sos.
- Danie polewamy odrobiną sosem cytrynowo-imbirowym.
podziel się: