ALEKSANDRA KONIK
PRZYSTAWKA
Placuszki z cukinii podane z łososiem, kawiorem i kropelkami kwaśnej śmietany
(czas przygotowania: 25 min.)
SKŁADNIKI:
- 3 cukinie
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 drobno posiekane chili
- garść posiekanej rukoli
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Dokładnie odsączamy sok z cukinii. Miksujemy chili z rukolą. W misce mieszamy cukinię, jajko, mąkę, jogurt, rozgnieciony czosnek, natkę pietruszki. Na koniec dodajemy zmiksowaną wcześniej rukolę z chili. Całość przyprawiamy solą. Następnie formujemy placuszki, które smażymy na małym ogniu na złoty kolor z obu stron. Gotowe placuszki serwujemy z kwaśną śmietaną, plastrami wędzonego łososia i kawiorem.
DANIE GŁÓWNE
Frittata z rulonikami szynkowo - serowymi oraz włoską sałatą
(czas przygotowania: 40 min.)
SKŁADNIKI
- 8 jajek
- 150 g kiełków słonecznika
- 3 cebule czerwone
- 4-6 plastrów szynki parmeńskiej
- 100 g serka ricotta
- 0,5 kg kurek lub pieczarek
- szklanka bulionu rosołowego lub kostka rosołowa
- odrobina masła
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka. Podgrzewamy bulion. Kiełki wrzucamy do bulionu i macerujemy około 5 minut. Nie przykrywamy, bo stracą kolor. Odcedzamy kiełki i hartujemy na sitku zimną wodą. Na dużym ogniu, na oliwie z odrobiną masła smażymy posiekane grzyby, ciągle mieszając aż do odparowania soku. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy czerwoną cebulę. Plastry szynki rolujemy z serkiem. Kroimy w poprzek na małe ruloniki o grubości 2 cm. Do miski wrzucamy posiekane kiełki i grzyby. Dodajemy roztrzepane jajka. Całość solimy, dodajemy świeżo zmielony pieprz i mieszamy. Wszystko przelewamy na patelnię do podsmażonej cebuli. Następnie wciskamy w frittatę szynkowo-serowe ruloniki. Podgrzewamy na wolnym ogniu ok. 10 minut, aż jajka się zetną. Następnie przekładamy frittatę do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na około 5 minut i pieczemy do zrumienienia.
Sałata włoska SKŁADNIKI:
- 15 pomidorków cherry
- 1 opakowanie sera mozzarella
- 100 g rukoli
- 50 g kiełków
- kilka listków bazylii
- parmezan do posypania
- świeżo zmielona sól czosnkowa i pieprz
- ocet balsamiczny do smaku
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Myjemy rukolę i kiełki. Suszymy. Na dużym, płaskim półmisku układamy warstwowo kolejno: rukolę, kiełki, pomidorki cherry, mozzarellę, listki bazylii. Doprawiamy solą czosnkową, pieprzem, octem balsamicznym i oliwą. Na koniec posypujemy parmezanem.
DESER
Bezowa rolada w śmietankowym kremie i smażonych truskawkach z pieprzem
(czas przygotowania: 40 min.)
SKŁADNIKI:
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki likieru migdałowego (niekoniecznie)
- cukier puder do posypania
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 4 białka
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- laska wanilii - wyłuskane ziarenka
SKŁADNIKI DO SOSU:
- 1/3 kg truskawek świeżych lub mrożonych
- masło
- świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy drobny cukier. Ubijamy, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Mieszamy z octem, mąką i wanilią. Na prostokątnej blasze pokrytej papierem pergaminowym formujemy z piany prostokąt. Pieczemy 20-25 minut. Śmietanę ubijamy na sztywno bez cukru i dodajemy likier migdałowy. Odstawiamy. Bezę po upieczeniu studzimy na blasze.. Papier pergaminowy posypujemy cukrem pudrem i wykładamy na niego bezę wierzchem do cukru, delikatnie oddzielając od papieru na którym beza się piekła. Wykładamy bitą śmietanę na środek bezy, wzdłuż krótszego boku i rolujemy. Posypujemy cukrem pudrem. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło. Truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki. Wrzucamy na patelnię. Smażymy kilka minut na dużym ogniu, aby owoce zmiękły a z soku utworzył się sos. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Bezową roladę chłodzimy w lodówce przez ok. 2 godziny. Następnie kroimy na grube plastry i podajemy polane sosem truskawkowym.
Autor: TVN