Placuszki z cukinii, frittata, bezowa rolada- przeboje kulinarne Aleksandry

Placuszki z cukinii, frittata, bezowa rolada- przeboje kulinarne Aleksandry
Placuszki z cukinii, frittata, bezowa rolada- przeboje kulinarne Aleksandry

ALEKSANDRA KONIK

PRZYSTAWKA

Placuszki z cukinii podane z łososiem, kawiorem i kropelkami kwaśnej śmietany

(czas przygotowania: 25 min.)

SKŁADNIKI:

  • 3 cukinie
    • 1 jajko
      • 2 łyżki mąki
        • 2 łyżki jogurtu naturalnego
          • 2 ząbki czosnku
            • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
              • 1 drobno posiekane chili
                • garść posiekanej rukoli
                  • sól morska
                    • świeżo zmielony pieprz
                      • olej do smażenia

                        Sposób przygotowania:

                        Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Dokładnie odsączamy sok z cukinii. Miksujemy chili z rukolą. W misce mieszamy cukinię, jajko, mąkę, jogurt, rozgnieciony czosnek, natkę pietruszki. Na koniec dodajemy zmiksowaną wcześniej rukolę z chili. Całość przyprawiamy solą. Następnie formujemy placuszki, które smażymy na małym ogniu na złoty kolor z obu stron. Gotowe placuszki serwujemy z kwaśną śmietaną, plastrami wędzonego łososia i kawiorem.

                        Placuszki z cukinii
                        Placuszki z cukinii
                        Źródło: TVN

                        DANIE GŁÓWNE

                        Frittata z rulonikami szynkowo - serowymi oraz włoską sałatą

                        (czas przygotowania: 40 min.)

                        SKŁADNIKI

                        • 8 jajek
                          • 150 g kiełków słonecznika
                            • 3 cebule czerwone
                              • 4-6 plastrów szynki parmeńskiej
                                • 100 g serka ricotta
                                  • 0,5 kg kurek lub pieczarek
                                    • szklanka bulionu rosołowego lub kostka rosołowa
                                      • odrobina masła
                                        • sól morska
                                          • świeżo zmielony pieprz
                                            • oliwa z oliwek

                                              Sposób przygotowania:

                                              Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka. Podgrzewamy bulion. Kiełki wrzucamy do bulionu i macerujemy około 5 minut. Nie przykrywamy, bo stracą kolor. Odcedzamy kiełki i hartujemy na sitku zimną wodą. Na dużym ogniu, na oliwie z odrobiną masła smażymy posiekane grzyby, ciągle mieszając aż do odparowania soku. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy czerwoną cebulę. Plastry szynki rolujemy z serkiem. Kroimy w poprzek na małe ruloniki o grubości 2 cm. Do miski wrzucamy posiekane kiełki i grzyby. Dodajemy roztrzepane jajka. Całość solimy, dodajemy świeżo zmielony pieprz i mieszamy. Wszystko przelewamy na patelnię do podsmażonej cebuli. Następnie wciskamy w frittatę szynkowo-serowe ruloniki. Podgrzewamy na wolnym ogniu ok. 10 minut, aż jajka się zetną. Następnie przekładamy frittatę do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na około 5 minut i pieczemy do zrumienienia.

                                              Sałata włoska SKŁADNIKI:

                                              • 15 pomidorków cherry
                                                • 1 opakowanie sera mozzarella
                                                  • 100 g rukoli
                                                    • 50 g kiełków
                                                      • kilka listków bazylii
                                                        • parmezan do posypania
                                                          • świeżo zmielona sól czosnkowa i pieprz
                                                            • ocet balsamiczny do smaku
                                                              • oliwa z oliwek

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                Myjemy rukolę i kiełki. Suszymy. Na dużym, płaskim półmisku układamy warstwowo kolejno: rukolę, kiełki, pomidorki cherry, mozzarellę, listki bazylii. Doprawiamy solą czosnkową, pieprzem, octem balsamicznym i oliwą. Na koniec posypujemy parmezanem.

                                                                Frittata
                                                                Frittata
                                                                Źródło: TVN

                                                                DESER

                                                                Bezowa rolada w śmietankowym kremie i smażonych truskawkach z pieprzem

                                                                (czas przygotowania: 40 min.)

                                                                SKŁADNIKI:

                                                                • 300 ml śmietany kremówki 36%
                                                                  • 2 łyżki likieru migdałowego (niekoniecznie)
                                                                    • cukier puder do posypania
                                                                      • 3/4 szklanki drobnego cukru
                                                                        • 4 białka
                                                                          • 1 łyżka octu winnego
                                                                            • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
                                                                              • laska wanilii - wyłuskane ziarenka

                                                                                SKŁADNIKI DO SOSU:

                                                                                • 1/3 kg truskawek świeżych lub mrożonych
                                                                                  • masło
                                                                                    • świeżo zmielony pieprz

                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                      Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy drobny cukier. Ubijamy, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Mieszamy z octem, mąką i wanilią. Na prostokątnej blasze pokrytej papierem pergaminowym formujemy z piany prostokąt. Pieczemy 20-25 minut. Śmietanę ubijamy na sztywno bez cukru i dodajemy likier migdałowy. Odstawiamy. Bezę po upieczeniu studzimy na blasze.. Papier pergaminowy posypujemy cukrem pudrem i wykładamy na niego bezę wierzchem do cukru, delikatnie oddzielając od papieru na którym beza się piekła. Wykładamy bitą śmietanę na środek bezy, wzdłuż krótszego boku i rolujemy. Posypujemy cukrem pudrem. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło. Truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki. Wrzucamy na patelnię. Smażymy kilka minut na dużym ogniu, aby owoce zmiękły a z soku utworzył się sos. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Bezową roladę chłodzimy w lodówce przez ok. 2 godziny. Następnie kroimy na grube plastry i podajemy polane sosem truskawkowym.

                                                                                      Bezowa rolada
                                                                                      Bezowa rolada
                                                                                      Źródło: TVN

                                                                                      Autor: TVN

                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                      Pizzaiolo Valerio Valle zdradził sekretny przepis na idealną pizzę!

                                                                                      Pizzaiolo Valerio Valle zdradził sekretny przepis na idealną pizzę!

                                                                                      Niezwykłe Stany Prokopa: Motocyklowa Ewangelia - Jezusowi Żołnierze z Denver

                                                                                      Niezwykłe Stany Prokopa: Motocyklowa Ewangelia - Jezusowi Żołnierze z Denver

                                                                                      Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                                                      Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                                                      Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                                                      Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                                                      Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                                                      Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                                                      Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                      Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!