Placuszki z cukinii, frittata, bezowa rolada- przeboje kulinarne Aleksandry

Placuszki z cukinii, frittata, bezowa rolada- przeboje kulinarne Aleksandry
Placuszki z cukinii, frittata, bezowa rolada- przeboje kulinarne Aleksandry

ALEKSANDRA KONIK

PRZYSTAWKA

Placuszki z cukinii podane z łososiem, kawiorem i kropelkami kwaśnej śmietany

(czas przygotowania: 25 min.)

SKŁADNIKI:

  • 3 cukinie
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 drobno posiekane chili
  • garść posiekanej rukoli
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Dokładnie odsączamy sok z cukinii. Miksujemy chili z rukolą. W misce mieszamy cukinię, jajko, mąkę, jogurt, rozgnieciony czosnek, natkę pietruszki. Na koniec dodajemy zmiksowaną wcześniej rukolę z chili. Całość przyprawiamy solą. Następnie formujemy placuszki, które smażymy na małym ogniu na złoty kolor z obu stron. Gotowe placuszki serwujemy z kwaśną śmietaną, plastrami wędzonego łososia i kawiorem.

Placuszki z cukinii
Placuszki z cukinii
Źródło: TVN

DANIE GŁÓWNE

Frittata z rulonikami szynkowo - serowymi oraz włoską sałatą

(czas przygotowania: 40 min.)

SKŁADNIKI

  • 8 jajek
  • 150 g kiełków słonecznika
  • 3 cebule czerwone
  • 4-6 plastrów szynki parmeńskiej
  • 100 g serka ricotta
  • 0,5 kg kurek lub pieczarek
  • szklanka bulionu rosołowego lub kostka rosołowa
  • odrobina masła
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka. Podgrzewamy bulion. Kiełki wrzucamy do bulionu i macerujemy około 5 minut. Nie przykrywamy, bo stracą kolor. Odcedzamy kiełki i hartujemy na sitku zimną wodą. Na dużym ogniu, na oliwie z odrobiną masła smażymy posiekane grzyby, ciągle mieszając aż do odparowania soku. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy czerwoną cebulę. Plastry szynki rolujemy z serkiem. Kroimy w poprzek na małe ruloniki o grubości 2 cm. Do miski wrzucamy posiekane kiełki i grzyby. Dodajemy roztrzepane jajka. Całość solimy, dodajemy świeżo zmielony pieprz i mieszamy. Wszystko przelewamy na patelnię do podsmażonej cebuli. Następnie wciskamy w frittatę szynkowo-serowe ruloniki. Podgrzewamy na wolnym ogniu ok. 10 minut, aż jajka się zetną. Następnie przekładamy frittatę do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na około 5 minut i pieczemy do zrumienienia.

Sałata włoska SKŁADNIKI:

  • 15 pomidorków cherry
  • 1 opakowanie sera mozzarella
  • 100 g rukoli
  • 50 g kiełków
  • kilka listków bazylii
  • parmezan do posypania
  • świeżo zmielona sól czosnkowa i pieprz
  • ocet balsamiczny do smaku
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Myjemy rukolę i kiełki. Suszymy. Na dużym, płaskim półmisku układamy warstwowo kolejno: rukolę, kiełki, pomidorki cherry, mozzarellę, listki bazylii. Doprawiamy solą czosnkową, pieprzem, octem balsamicznym i oliwą. Na koniec posypujemy parmezanem.

Frittata
Frittata
Źródło: TVN

DESER

Bezowa rolada w śmietankowym kremie i smażonych truskawkach z pieprzem

(czas przygotowania: 40 min.)

SKŁADNIKI:

  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki likieru migdałowego (niekoniecznie)
  • cukier puder do posypania
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 4 białka
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • laska wanilii - wyłuskane ziarenka

SKŁADNIKI DO SOSU:

  • 1/3 kg truskawek świeżych lub mrożonych
  • masło
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy drobny cukier. Ubijamy, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Mieszamy z octem, mąką i wanilią. Na prostokątnej blasze pokrytej papierem pergaminowym formujemy z piany prostokąt. Pieczemy 20-25 minut. Śmietanę ubijamy na sztywno bez cukru i dodajemy likier migdałowy. Odstawiamy. Bezę po upieczeniu studzimy na blasze.. Papier pergaminowy posypujemy cukrem pudrem i wykładamy na niego bezę wierzchem do cukru, delikatnie oddzielając od papieru na którym beza się piekła. Wykładamy bitą śmietanę na środek bezy, wzdłuż krótszego boku i rolujemy. Posypujemy cukrem pudrem. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło. Truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki. Wrzucamy na patelnię. Smażymy kilka minut na dużym ogniu, aby owoce zmiękły a z soku utworzył się sos. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Bezową roladę chłodzimy w lodówce przez ok. 2 godziny. Następnie kroimy na grube plastry i podajemy polane sosem truskawkowym.

Bezowa rolada
Bezowa rolada
Źródło: TVN

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości