Pita
- 350 g mąki przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, drożdże, wlewamy ciepłą wodę, mieszamy i dodajemy 2 łyżki oliwy.
- Ciasto odstawiamy na 1 h pod przykryciem do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5-6 części, tworzymy placki o średnicy 20 cm i zostawiamy na 10 minut.
- Placki kładziemy na patelnię i smażymy bez tłuszczu przez 30 sekund. Przewracamy na drugą stronę i ponownie podgrzewamy przez ok. 1,5 minuty. Przewracamy raz jeszcze i podgrzewamy przez kolejne 30 sekund. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Gotowe placki rwiemy na nieregularne kawałki.
Winegret
- Mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
Sałatka
- Pokrojone daktyle mieszamy w misce razem z cebulą, octem, szczyptą soli i odstawiamy na 20 minut.
- W garnku podgrzewamy masło z oliwą, dodajemy pitę i grubo pokrojone migdały, smażymy 4-6 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sumak, płatki chili i szczyptę soli. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Łączymy szpinak, z mieszanką pity i migdałów, dodajemy daktyle i cebulę.
- Dodajemy pokruszony ser kozi i świeże figi pokrojone na ćwiartki. Polewamy sosem winegret
podziel się: