Sposób przygotowania:
● Pęczak zalewamy dwukrotnie gorącą wodą i odstawiamy.
● Grzyby namaczamy w wodzie.
● Piersi z kaczki doprawiamy solą i pieprzem.
● Mięso smażymy przez 3 minuty na patelni skórą do dołu.
● Przekładamy mięso na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilę.
● Podsmażone piersi z kaczki umieszczamy w ceramicznym naczyniu i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez 10 minut.
● Szpinak smażymy na oliwie z wyciśniętymi trzema ząbkami czosnku.
● Smażony szpinak doprawiamy odrobiną soli morskiej.
● Na drugiej patelni łączymy oliwę i masło.
● Smażymy pokrojone szalotki i kilka rozgniecionych ząbków czosnku w łupinach.
● Po chwili wyjmujemy czosnek i dodajemy siekane grzyby.
● Smażymy przez chwilę.
● Do podsmażonych grzybów dodajemy namoczony pęczak i podlewamy winem do odparowania.
● Wodę z namaczania grzybów łączymy z bulionem.
● Pęczak z grzybami podlewamy ciepłym bulionem.
● Dodajemy odrobinę masła i tarty parmezan
● Pęczak wykładamy na talerz, obok układamy szpinak, na wierzch piersi z kaczki pokrojone w plastry.
● Danie przyozdabiamy tymiankiem i kiełkami słonecznika.