Pióro i ziarno Bartłomieja Predela (Łódź)

Pióro i ziarno
Pióro i ziarno

Sposób przygotowania:

● Pęczak zalewamy dwukrotnie gorącą wodą i odstawiamy.

● Grzyby namaczamy w wodzie.

● Piersi z kaczki doprawiamy solą i pieprzem.

● Mięso smażymy przez 3 minuty na patelni skórą do dołu.

● Przekładamy mięso na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilę.

● Podsmażone piersi z kaczki umieszczamy w ceramicznym naczyniu i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez 10 minut.

● Szpinak smażymy na oliwie z wyciśniętymi trzema ząbkami czosnku.

● Smażony szpinak doprawiamy odrobiną soli morskiej.

● Na drugiej patelni łączymy oliwę i masło.

● Smażymy pokrojone szalotki i kilka rozgniecionych ząbków czosnku w łupinach.

● Po chwili wyjmujemy czosnek i dodajemy siekane grzyby.

● Smażymy przez chwilę.

● Do podsmażonych grzybów dodajemy namoczony pęczak i podlewamy winem do odparowania.

● Wodę z namaczania grzybów łączymy z bulionem.

● Pęczak z grzybami podlewamy ciepłym bulionem.

● Dodajemy odrobinę masła i tarty parmezan

● Pęczak wykładamy na talerz, obok układamy szpinak, na wierzch piersi z kaczki pokrojone w plastry.

● Danie przyozdabiamy tymiankiem i kiełkami słonecznika.

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak ciekawie można spędzić lato w mieście?
Materiał promocyjny

Jak ciekawie można spędzić lato w mieście?