Pikantne babeczki na mchu w czosnkowym deszczyku Iwony Gawrońskiej (Lublin)

Pikantne babeczki na mchu
Pikantne babeczki na mchu
Przystawka

Ciasto:

Sposób przygotowania:

  • Z mąki, masła, żółtka, soli i śmietany wyrabiamy kruche ciasto.
    • Odstawiamy na 45 minut.
      • Następnie rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość 0,5 cm.
        • Z ciasta wykrajamy krążki.
          • Krążki układamy na odwróconych do góry dnem foremkach, odciskamy i schłodzimy.
            • Pieczemy przez 15 minut w temperaturze około 180-200°C.

              Farsz:

              Sposób przygotowania:

              • Kurki płuczemy, a następnie przekrawamy na pół.
                • Obraną cebulę siekamy i smażymy na oleju, aż się zeszkli.
                  • Do zeszklonej cebuli dodajemy grzyby i smażyć od 2 do 3 minut.
                    • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem,
                      • Dodajemy sherry i śmietanę.

                        Jajecznica:

                        Sposób przygotowania:

                        • Jajka wbijamy na rozgrzane masło i smażymy jajecznicę, stale mieszając.
                          • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

                            Sos czosnkowy:

                            Sposób przygotowania:

                            • Ząbki czosnku gnieciemy, dodajemy do śmietany, doprawiamy solą i ziołami.
                              • Ciepłe babeczki wypełniamy jajecznicą, na wierzch układamy farsz z kurek, całość polewamy sosem czosnkowym.
                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości