Pikantne babeczki na mchu w czosnkowym deszczyku Iwony Gawrońskiej (Lublin)

Pikantne babeczki na mchu
Pikantne babeczki na mchu
Przystawka

Ciasto:

Sposób przygotowania:

  • Z mąki, masła, żółtka, soli i śmietany wyrabiamy kruche ciasto.
  • Odstawiamy na 45 minut.
  • Następnie rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość 0,5 cm.
  • Z ciasta wykrajamy krążki.
  • Krążki układamy na odwróconych do góry dnem foremkach, odciskamy i schłodzimy.
  • Pieczemy przez 15 minut w temperaturze około 180-200°C.

Farsz:

Sposób przygotowania:

  • Kurki płuczemy, a następnie przekrawamy na pół.
  • Obraną cebulę siekamy i smażymy na oleju, aż się zeszkli.
  • Do zeszklonej cebuli dodajemy grzyby i smażyć od 2 do 3 minut.
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem,
  • Dodajemy sherry i śmietanę.

Jajecznica:

Sposób przygotowania:

  • Jajka wbijamy na rozgrzane masło i smażymy jajecznicę, stale mieszając.
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sos czosnkowy:

Sposób przygotowania:

  • Ząbki czosnku gnieciemy, dodajemy do śmietany, doprawiamy solą i ziołami.
  • Ciepłe babeczki wypełniamy jajecznicą, na wierzch układamy farsz z kurek, całość polewamy sosem czosnkowym.
podziel się:

Pozostałe wiadomości