Ciasto:
Sposób przygotowania:
- Z mąki, masła, żółtka, soli i śmietany wyrabiamy kruche ciasto.
- Odstawiamy na 45 minut.
- Następnie rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość 0,5 cm.
- Z ciasta wykrajamy krążki.
- Krążki układamy na odwróconych do góry dnem foremkach, odciskamy i schłodzimy.
- Pieczemy przez 15 minut w temperaturze około 180-200°C.
Farsz:
Sposób przygotowania:
- Kurki płuczemy, a następnie przekrawamy na pół.
- Obraną cebulę siekamy i smażymy na oleju, aż się zeszkli.
- Do zeszklonej cebuli dodajemy grzyby i smażyć od 2 do 3 minut.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem,
- Dodajemy sherry i śmietanę.
Jajecznica:
Sposób przygotowania:
- Jajka wbijamy na rozgrzane masło i smażymy jajecznicę, stale mieszając.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sos czosnkowy:
Sposób przygotowania:
- Ząbki czosnku gnieciemy, dodajemy do śmietany, doprawiamy solą i ziołami.
- Ciepłe babeczki wypełniamy jajecznicą, na wierzch układamy farsz z kurek, całość polewamy sosem czosnkowym.
podziel się: