Pijane grono Małgorzaty Trębacz-Piotrowskiej (Kraków)

Pijane grono
Pijane grono

Sposób przygotowania:

  • Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody.
  • Wino i wodę wlewamy do garnka o grubym dnie.
  • Dodajemy cukier i gotujemy mieszając, aż cukier się rozpuści.
  • Podgrzewamy do momentu kiedy zacznie się gotować i zdejmujemy z ognia.
  • Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy, aby się rozpuściła.
  • Do naczyń wrzucamy kilka winogron i zalewamy żelatyną.
  • Schładzamy w lodówce przez kilka godzin.

Ciasto - Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki mieszamy w misce za pomocą łyżki (nie miksujemy).
  • Formę o średnicy 20 centymetrów smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
  • Gładką masę przekładamy do formy.
  • Pieczemy w piekarniku przez około 25 - 30 minut w temperaturze 180 °C
  • Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości