Pijane grono Małgorzaty Trębacz-Piotrowskiej (Kraków)

Pijane grono
Pijane grono

Sposób przygotowania:

  • Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody.
    • Wino i wodę wlewamy do garnka o grubym dnie.
      • Dodajemy cukier i gotujemy mieszając, aż cukier się rozpuści.
        • Podgrzewamy do momentu kiedy zacznie się gotować i zdejmujemy z ognia.
          • Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy, aby się rozpuściła.
            • Do naczyń wrzucamy kilka winogron i zalewamy żelatyną.
              • Schładzamy w lodówce przez kilka godzin.

                Ciasto - Sposób przygotowania:

                • Wszystkie składniki mieszamy w misce za pomocą łyżki (nie miksujemy).
                  • Formę o średnicy 20 centymetrów smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
                    • Gładką masę przekładamy do formy.
                      • Pieczemy w piekarniku przez około 25 - 30 minut w temperaturze 180 °C
                        • Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości