Pierwszy piruet Katarzyny Safanów (Szczecin)

Pierwszy piruet
Pierwszy piruet

Sposób przygotowania:

  • Mięso myjemy i suszymy.
  • Dokładnie rozbijamy za pomocą tłuczka.
  • Przyprawiamy solą, pieprzem czarnym, pieprzem cayenne i smarujemy wymieszanymi musztardami.
  • Dodajemy plasterek boczku, kilka plasterków ogórka i cebuli.
  • Przygotowane mięso zwijamy i owijamy plasterkiem boczku.
  • Zrazy przebijamy wykałaczką i obtaczamy w mące.
  • Na patelni rozgrzewamy olej.
  • Mięso smażymy z obu stron na złoty kolor.
  • Podsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 50 minut.
  • Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kawałki
  • Gotujemy na półtwardo.
  • Podgotowane ziemniaki odcedzamy, oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków.
  • Ziemniaki układamy na blasze.
  • Wkładamy do piekarnika, w którym znajduje się naczynie ze zrazami i pieczemy przez około 30 - 40 minut.
  • Upieczone zraziki przekładamy do osobnego naczynia.
  • Pozostały wywar blendujemy z grzybami, przekładamy do garnuszka i dodajemy śmietanę wraz z przyprawami.
  • Orzechy wraz z rodzynkami moczymy w bulionie.
  • Marchewki obieramy, kroimy w cienkie paseczki i przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzewamy masło.
  • Podsmażamy delikatnie marchewkę, orzechy, rodzynki.
podziel się:

Pozostałe wiadomości