Pierwszy piruet Katarzyny Safanów (Szczecin)

Pierwszy piruet
Pierwszy piruet

Sposób przygotowania:

  • Mięso myjemy i suszymy.
    • Dokładnie rozbijamy za pomocą tłuczka.
      • Przyprawiamy solą, pieprzem czarnym, pieprzem cayenne i smarujemy wymieszanymi musztardami.
        • Dodajemy plasterek boczku, kilka plasterków ogórka i cebuli.
          • Przygotowane mięso zwijamy i owijamy plasterkiem boczku.
            • Zrazy przebijamy wykałaczką i obtaczamy w mące.
              • Na patelni rozgrzewamy olej.
                • Mięso smażymy z obu stron na złoty kolor.
                  • Podsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem.
                    • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 50 minut.
                      • Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kawałki
                        • Gotujemy na półtwardo.
                          • Podgotowane ziemniaki odcedzamy, oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków.
                            • Ziemniaki układamy na blasze.
                              • Wkładamy do piekarnika, w którym znajduje się naczynie ze zrazami i pieczemy przez około 30 - 40 minut.
                                • Upieczone zraziki przekładamy do osobnego naczynia.
                                  • Pozostały wywar blendujemy z grzybami, przekładamy do garnuszka i dodajemy śmietanę wraz z przyprawami.
                                    • Orzechy wraz z rodzynkami moczymy w bulionie.
                                      • Marchewki obieramy, kroimy w cienkie paseczki i przyprawiamy solą i pieprzem.
                                        • Na patelni rozgrzewamy masło.
                                          • Podsmażamy delikatnie marchewkę, orzechy, rodzynki.
                                            podziel się:

                                            Pozostałe wiadomości