Sposób przygotowania:
- Mąkę, gorącą wodę i szczyptę soli łączymy w misce, wyrabiamy ciasto na pierożki i odkładamy pod przykryciem.
- Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy łososia.
- Siekamy łososia wędzonego i usmażonego, koperek i szczypiorek
- W misce łączymy z jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem oraz startą skórką z cytryny. Powstaje farsz.
- Lepimy pierożki z farszem na styl gyoza (z falbanką).
- Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, układamy pierożki i zalewamy wodą do około 0,5cm wysokości.
- Gotujemy pod przykryciem aż woda odparuje i pierożki przysmażą się od spodu na złoto.
- W międzyczasie w garnuszku podgrzewamy masło ze śmietaną, dodajemy koperek, sól, pieprz i skórkę z cytryny.
- Pierożki podajemy z sosem w małej miseczce oraz cząstką cytryny.
podziel się: