„Pierwsze kroki Samuraja” Przemka Podolskiego

Pierwsze kroki Samuraja
Pierwsze kroki Samuraja

Sposób przygotowania:

  • Mąkę, gorącą wodę i szczyptę soli łączymy w misce, wyrabiamy ciasto na pierożki i odkładamy pod przykryciem.
  • Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy łososia.
  • Siekamy łososia wędzonego i usmażonego, koperek i szczypiorek
  • W misce łączymy z jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem oraz startą skórką z cytryny. Powstaje farsz.
  • Lepimy pierożki z farszem na styl gyoza (z falbanką).
  • Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, układamy pierożki i zalewamy wodą do około 0,5cm wysokości.
  • Gotujemy pod przykryciem aż woda odparuje i pierożki przysmażą się od spodu na złoto.
  • W międzyczasie w garnuszku podgrzewamy masło ze śmietaną, dodajemy koperek, sól, pieprz i skórkę z cytryny.
  • Pierożki podajemy z sosem w małej miseczce oraz cząstką cytryny.
podziel się:

Pozostałe wiadomości